Image
uitstapjes kinderen

En, wat gaan we doen vandaag?’ Dat is dé vraag die kinderen de komende twee maanden meermaals zullen stellen. Als je als ouder om ideetjes en tips verlegen zit, hou dan dit lijstje goed bij.

Twee maanden vakantie! Helaas geldt dat niet voor de ouders. Bovendien is het niet altijd makkelijk om leuke uitstapjes of ander tijdverdrijf te verzinnen. En als je al een idee hebt – of er een krijgt aangereikt – dan durven de kosten wel eens hoog oplopen. We hebben hieronder dan ook tips verzameld die niet per sé veel geld kosten of waarvoor er budgetvriendelijke alternatieven bestaan.

Fietsen door de bomen

Fietsen is altijd een goed idee en ons landje staat bekend om zijn vele fietsknooppunten en uitgestippelde routes. Nieuw deze zomer is ‘Fietsen door de Bomen’ in het Limburgse Hechtel-Eksel. Hier fiets je via een dubbele cirkel tot op 10 meter hoogte tussen de pijnbomen in Bosland. Wedden dat je kroost het geweldig vindt? Maar ook elders in het land vind je talloze fietsroutes die uitermate geschikt zijn om te doen met de ganse familie. Je vindt heel wat inspiratie in dit artikel: Op stap in eigen land: ver weg van de usual suspects.

Deze musea zijn niét saai

Kinderen en musea, het is niet altijd een geslaagde combinatie. Maar ken je Technopolis in Mechelen of Het Museum voor Natuurwetenschappen in Brussel? Hier zullen de kinderen zich geen seconde vervelen. Weet ook dat je met de museumpas op zak niet alleen voordelig naar musea kunt maar vaak ook de kinderen gratis mag meenemen. Ook deze kindvriendelijke musea of musea met een apart kindercircuit kunnen we ten zeerste aanbevelen: de Kinderbol in het Atomium, het Speelgoedmuseum in Mechelen of Le Musée du Jouet in Brussel, Train World in Schaarbeek, het Pass nabij Bergen, de Bois du Cazier in Charleroi en C-mine in Genk.

Gratis zomerfestivals

Het festivalseizoen draait op volle toeren en voor kinderen zijn veel van die festivals volkomen gratis. Check deze bekende muziekfeesten: Couleur Café (tot 10 jaar gratis), Cactus Festival (tot 12 jaar gratis), Sfinks Mixed (gratis voor iedereen), Dranouter (jonger dan 12 jaar gratis) en de Gentse Feesten met zijn talrijke gratis activiteiten voor kinderen.

Dolle waterpret

De indoorzwembaden en waterparadijzen zijn betalend maar een plons in de zee is gratis en openluchtzwembaden en zwemvijvers in de recreatiedomeinen zijn best betaalbaar. Typ ‘provinciale domeinen’ of ‘provinciedomeinen’ in de zoekbalk van Google en je krijgt meteen tientallen suggesties in jouw buurt en iets verder weg.

Op avontuur

Karting, paintball, lasergames… het zijn leuke bezigheden waarvoor je kinderen hun smartphone écht niet nodig hebben. Tegenwoordig kun je trouwens met elektrische karts over het circuit scheuren en op sommige plaatsen hebben ze zelfs karts voor kinderen. Of wat denk je van paintball in de bossen of de pijnloze variant met lasers? Check ook de klassieke avonturenparken die meerdere spannende activiteiten aanbieden: Agimont Adventure, Forestia, Natura Parc, Aventure Parc, Adventure Valley, The Outsider, enzovoorts.

Gratis naar zee!

Wist je dat je tot maximaal 4 kinderen jonger dan 12 jaar gratis mag meenemen op de trein? Voorwaarde is dat er een betalende begeleider meespoort. Meer details op de website van de NMBS.

Een klassieker: beestjes kijken

Ons land telt behoorlijk wat dierentuinen en natuurparken. De kans is echter klein dat je ze allemaal al bezocht hebt. In ‘De 10 beestigste dierenparken’ zetten we ze voor jou op een rij. Toegegeven, dergelijke uitstappen kunnen prijzig uitvallen voor kroostrijke gezinnen maar weet dat de allerkleinsten ook blij worden van een uitstapje naar de kinderboerderij. De meeste zijn overigens gratis. Een paar suggesties: Kinderboerderij 7 Torentjes in Brugge, Mikerf in Brasschaat, De Lange Schuur in Oostende, Diggie in de Vlaamse Ardennen en Entre Ferme et Forêt in Bouillon.

En wat als het regent (of te heet is)?

Als het weer niet optimaal is voor buitenactiviteiten, dan zijn er talloze alternatieven. Denk aan indoor waterpret (ook als het te heet is!), kokerellen met de kinderen of samen naar de film. Ook leuk is de zomeractie van Koksijde. Je kunt namelijk een portret in LEGO-blokjes van jezelf winnen. Al wat je daarvoor moet doen, is de kinderen thuis aan het werk zetten met hun blokjes. Daar zijn ze hopelijk even zoet mee en de beloning is niet te versmaden, toch? Alle details over de actie vind je hier.

Deel deze inhoud