Image
Of het nu zomert of wintert, het is doorgaans heerlijk wandelen en fietsen aan zee. Maar waarheen? Fiets eens door deze 10 suggesties en praktische tips. Foto: Daniel Rincon.

Wie bekend is met het knooppuntensysteem, weet hoe je zelf wandel- en fietsroutes of -lussen kunt uitstippelen door knooppunten met elkaar te verbinden. Voor wie dit minder evident is, zijn er echter voldoende vooraf uitgestippelde routes. We selecteerden hieronder 10 routes met zicht op zee. Veel fiets- en wandelplezier!


1. Tussen Zeebrugge en Blankenberge 5,7 km

We steken van wal met een a-typische wandeling want wie aan Zeebrugge denkt, denkt in de eerste plaats aan het havengebied. Deze lus van circa 6 kilometer bevindt zich echter integraal in het groen tussen Zeebrugge en Blankenberge. Welkom in natuurgebied De Fonteintjes, een groene long aan zee.

Zee
© AF-Fotografie.com Visit Blankenberge

Startpunt: knooppunt 41, kruispunt Zeedijk en de J. Gadeynehelling, Blankenberge


2. De Haan-Wenduine-De Haan – 11,2 km

De ideale ontspanning voor de natuurliefhebber. Je vertrekt vanuit het pittoreske De Haan en wandelt via de indrukwekkende Duinbossen naar Wenduine om dan op de terugweg langs en op het strand te slenteren. Voor wie de energie heeft: klim in Wenduine op de tweede hoogste duin van onze kust en geniet van het uitzicht vanaf de Spioenkop (31 meter).

Zee De Haan
Tramstation De Haan

Startpunt: tramstation De Haan


3. Doornpannewandelroute Koksijde 9,8 km

Op deze plek aan de de Belgische kust zijn de duinen wellicht het meest indrukwekkend en bovendien kom je langs deze wandelroute (download kaart) oog in oog te staan met de hoogste duin van onze kust: de Hoge Blekker (33 meter).

Zee Koksijde
© Johannes Vande Voorde

Startpunt: Bezoekerscentrum De Doorpanne, Oostduinkerke.


4. Verken Bredene per fiets – 24 km

Wie actief wil genieten van de natuur, het strand, de duinen of de polders is in Bredene aan het goede adres. In deze gratis fietsfolder vind je twee mooie fietsroutes van respectievelijk 24 en 27 km. De routes zijn volledig bewegwijzerd.

Startpunt: MEC Staf Versluys, Kapelstraat, Bredene


5. Het Zwin – 12 km

Tijdens deze trip neemt de Zwinwandelroute jou mee langs de mooiste natuurplekjes in Knokke-Heist. Langs de route ontdek je niet enkel een reeks adembenemende plekken maar ook stops waar je uitgebreid halt kan houden. Uiteraard is ook het Zwin zelf een uitstekende plek om tot rust te komen en één te worden met de natuur.

Startpunt: bezoekerscentrum het Zwin, Graaf Leon Lippensdreef, Knokke-Heist


6. Westkustfietsroute vanuit De Panne – 48 km

De bewegwijzerde Westkustfietsroute (download de route) laat je kennismaken met de grote verscheidenheid die de Westkust te bieden heeft. Je fietst langs de zee in De Panne, doorheen duin- en natuurgebieden in Koksijde, langsheen de IJzermonding met de jachthaven van Nieuwpoort en via het Kanaal Nieuwpoort-Duinkerke richting Veurne.

Startpunt: Parking Canadezenplein, De Panne


7. Erfgoedwandeling in Oostende – 5,5 km

De gewezen geuzenstad floreerde onder de eerste Belgische koningen en groeide tijdens de Belle Epoque uit tot één van Europa’s meest kosmopolitische en mondaine kuuroorden. Na de Tweede Wereldoorlog illustreerde Oostende haar vooruitstrevende, bruisende imago door met de heropbouw radicaal voor moderne architectuur te kiezen.

Het James Ensorhuis © Nick Decombel Fotografie voor Visit Oostende

Startpunt: Toerisme Oostende, Monacoplein 2, Oostende


8. Dijken en geulenroute Middelkerke – 38 km

In onze polders is hard gewerkt om de zee onder controle te krijgen: weilanden inpolderen, dijken aanleggen, sluizen bouwen. Langs deze fietsroute komen we verschillende sporen tegen van die strijd: 18e eeuwse omwalde boerderijen, straten die vroeger dijken waren en er nog de naam van dragen, sluizen, bruggen en kanalen.

a row of apartment buildings next to the ocean
© Yan Van Nerum | Unsplash

Startpunt: Les Zéphyrs, Portiekenlaan, Middelkerke.


9. Fietsen in en om Nieuwpoort 33,9 km

Een fietstocht door Nieuwpoort is de perfecte activiteit voor een dagje uit met je partner, vrienden of familie. Ontdek het groene en culturele West-Vlaanderen en geniet van het adembenemende landschap.

white and black lighthouse near body of water during daytime
© Benoit Debaix | Unsplash

Startpunt: Knooppunt 96, kruising Zeedijk en Noordzeedreef, Koksijde


10. Erfgoed in Sint-Idesbald - 5,7 km

Deze erfgoedwandelroute dompelt je onder in de geschiedenis van de jongste badplaats van de Westkust. Startend vanaf het toerismekantoor op de zeedijk, wandel je door de vele pittoreske straatjes. Je maakt er kennis met het rijke verleden van het idyllische Sint-Idesbald, ooit een inspirerende thuishaven voor veel kunstenaars, maar ook voor vissers.

Het Paul Delvauxmuseum in Sint-Idesbald © Visit West-Vlaanderen

Startpunt: Dienst Cultuur en Erfgoed, Zeedijk, Koksijde


Fietspech tijdens je rit?

Een lekke band, een ketting die er in het midden van je rit afloopt ... Het kan gebeuren. Vervelend, vooral als je er al wat kilometers hebt opzitten of als je nog een lange weg te rijden hebt. Check onze verzekering voor fietsbijstand, voor individuen én gezinnen.


Op stap met een app

Ben je niet zo vertrouwd met knooppunten of simpelweg geen goede kaartlezer? Goed nieuws: er bestaan ook apps die de weg wijzen. Niet alleen naar die knooppunten, maar ook naar volledige wandelkaarten die je kan downloaden. De app van Wandelknooppunt.be is gratis en is beschikbaar voor Android en iPhone.

Wandelen aan de kust dankzij knooppunten of bewegwijzerde routes. © Westtoer


Wie wél goed is in kaartlezen en verknocht aan fietsen, moet beslist eens naar de Fietsnetwerkkaart De Kust kijken. Deze meertalige gids kost 10 euro en staat garant voor meer dan 350 kilometer fietsplezier langs zee en strand en door duinen en natuurgebieden.

Probeer ook de RouteYou routeplanner eens. Die biedt een groot aantal functies om te helpen bij het plannen van een route op maat: vervoermiddel (te voet, met de fiets, etc.), type landschap, etc...