Image
lekke band vervangen

Een lekke band? Zelfs als je nog nooit een reservewiel geplaatst hebt, is er geen reden tot paniek. Volg de uitleg van onze wegenwachter in de video, en leer in zes stappen hoe je een wiel vervangt!

Hieronder vind je in detail de 6 stappen uit de video.

 

 

Image
lekke band vervangen

1) Raadpleeg om te beginnen de handleiding van je auto

Daarin lees je:

  • hoe je het reservewiel losmaakt
  • waar je gereedschapsset met krik en moersleutel zich bevindt.
Image
lekke band vervangen

2) Blokkeer en stabiliseer de auto

Zorg ervoor dat je wagen in versnelling staat, of in ‘P’ als je met een automaat rijdt. Trek de handrem stevig aan.

Image
lekke band vervangen

3) Draai de wielbouten los

Neem de moersleutel en draai de wielbouten in tegenwijzerzin een slag los. De wielen van de auto staan nog op de grond! Verwijder de bouten nog niet.

Image
lekke band vervangen

4) Plaats de krik

  • Lokaliseer onderaan het koetswerk het verstevigde punt voor het plaatsen van de krik.
  • Zet de krik op de juiste plaats, op een stevige ondergrond, en krik de wagen net hoog genoeg zodat het wiel loskomt van de grond.
  • Nu kan je de bouten volledig losschroeven en verwijderen.
  • Leg ze in het zicht en allemaal bij elkaar!
Image
lekke band vervangen

5) Vervang het wiel

Plaats het nieuwe wiel en draai alle bouten eerst met de hand vast. Pas daarna ga je met de moersleutel aan de slag. Laat de krik zakken en span de bouten nog een laatste keer stevig aan.

Image
lekke band vervangen

6) Vergeet het ‘thuiskomertje’ niet

Opgelet, de meeste voertuigen zijn uitgerust met een “thuiskomertje” of tijdelijk reservewiel. Stel je bezoek aan de garage of bandencentrale dus niet te lang uit.

Wat als je geen reservewiel hebt?

Door de modernisering van de auto’s en de steeds strengere maatregelen om het brandstofverbruik te beperken – het gewicht van het voertuig speelt daarbij een belangrijke rol – voorzien steeds minder fabrikanten een reservewiel aan boord.

 

In plaats daarvan wordt vaak een reparatieset met een compressor en een spuitbus meegeleverd. Maar daar schiet je helaas niks mee op als je band ernstig beschadigd of gescheurd is. En dan sta je daar, langs de kant van de weg …

 

Niets aan te doen? Touring snelt haar leden te hulp, zelfs als je een reservewiel hebt! Contacteer ons online of via telefoon 078 178 178.

Ontdek onze tweedehandswagens op Touring CarSelect
 


 

Zin om nog meer de handen uit de mouwen te steken? Bekijk dan ook zeker onze andere Doe het zelf video’s

Je kind leren autorijden

Het is zover: je kind slaat zijn vleugels uit ... en leert autorijden. Heb je besloten om zijn of haar begeleider te zijn? Informeer je dan grondig over het leerproces vóór je hieraan begint.

Rijbewijs: welke opleidingen volgen?

Sinds de zesde staatshervorming behoort de rijopleiding tot de bevoegdheden van de Gewesten. Met als gevolg dat de manier waarop je je rijbewijs haalt enigszins anders is in de drie Gewesten. We zetten even alles op een rijtje, Gewest per Gewest …