Image
motorrijbewijs

Motorfiets, bromfiets of scooter… Welk rijbewijs heb je nodig?

1. Geen rijbewijs

Je hebt geen rijbewijs nodig om met een bromfiets of scooter van maximaal 50 cc te rijden die maximaal 25 km/u haalt. Je moet wel 16 jaar zijn (18 jaar als je een passagier wil vervoeren).

 2. Rijbewijs AM

Rijbewijs voor bromfiets of scooter dat je kan behalen vanaf 16 jaar. De machine mag maximaal 50 cc cilinderinhoud of 4 kW elektrisch vermogen hebben en mag niet sneller kunnen rijden dan 45 km/u. Je kan het theoretisch examen afleggen zodra je 15 jaar en 9 maanden oud bent. Ook als je een rijbewijs B hebt, mag je met een bromfiets of scooter van categorie AM rijden.

 3. Rijbewijs A1

Geldig vanaf 18 jaar voor motorfietsen met een maximale cilinderinhoud van 125 cc, een maximaal vermogen van 11 kW/15 pk en een maximale verhouding vermogen/gewicht van 0,1 kW/kg. Twee jaar nadat je het motorrijbewijs A1 behaald hebt, kan je het motorrijbewijs A2 krijgen, op voorwaarde dat je 20 jaar of ouder bent en minstens 4 uur praktijkopleiding hebt gevolgd in een rijschool. Als je enkel het motorrijbewijs A1 hebt, moet je minstens 9 uur praktijkopleiding in een rijschool volgen om het examen voor het motorrijbewijs A te kunnen afleggen.

4. Rijbewijs A2

Geldig vanaf 20 jaar voor motorfietsen met een maximaal vermogen van 35 kW/47 pk en een maximale verhouding vermogen/gewicht van 0,2 kW/kg. Twee jaar nadat je het motorrijbewijs A2 behaald hebt, kan je het motorrijbewijs A krijgen, op voorwaarde dat je 22 jaar of ouder bent, minstens 4 uur praktijkopleiding in een rijschool gevolgd hebt en slaagt in een praktijkexamen. 

5. Rijbewijs A

Geldig vanaf 24 jaar voor motorfietsen met een vermogen groter dan 35 kW/47 pk. Deze minimumleeftijd wordt verlaagd tot 22 jaar voor motorrijders die al minstens 2 jaar houder zijn van het rijbewijs A2. Je kan het theoretisch examen afleggen zodra je 17 jaar en 9 maanden oud bent. Je resultaat blijft drie jaar geldig. Van zodra je een van de rijbewijzen uit categorie A behaald hebt, moet je het theoretisch examen niet meer overdoen voor de andere motorrijbewijzen. 

6. Rijbewijs B (Auto)

Met een rijbewijs B mag je een voertuig van categorie AM besturen: een bromfiets, een scooter of een lichte motorfiets. Als je je autorijbewijs B behaald hebt voor eind 1988, mag je echter met eender welke motorfiets rijden, zonder beperking op vlak van cilinderinhoud of vermogen. Maar het is onnodig te zeggen dat het vanuit veiligheidsoogpunt ten zeerste aan te raden is om een praktijkopleiding te volgen in een rijschool …

Als je het rijbewijs B behaald hebt na 1 mei 2011, mag je na 2 jaar een motorfiets van maximaal 125 cc besturen (maximaal vermogen van 11 kW/15 pk) met een maximale verhouding vermogen/gewicht van 0,1 kW/kg. De enige voorwaarde is minstens 4 uur praktijkopleiding volgen in een rijschool. Je hoeft dus geen theorie- of praktijkexamen af te leggen.

Als je het rijbewijs B behaald hebt vóór 1 mei 2011, ben je niet verplicht om een opleiding te volgen. We raden het je echter toch aan!

 

Image
Moto Rijbewijs

 

Bron: http://hetmotorrijbewijs.be/rijbewijs/de-rijbewijzen/