Image
Kamperen in een tipi
Kamperen in een tipi-tent? Klinkt mooi, maar hoe gaat dat in de praktijk? Wij testten het concept Buitengewoon Kamperen van Natuur en Bos.


Kamperen in een tipi, dicht bij de natuur en ver weg van alle drukte. Ziedaar in een notendop het concept Buitengewoon Kamperen. Het Vlaams agentschap voor Natuur en Bos wil Belgen op die manier dichter bij Vlaanderens mooiste natuurgebieden brengen. Wij deden alvast een test in het Troostembergbos in Tielt-Winge.


Uit meer dan één enquête is gebleken dat we dit jaar met z’n allen meer op vakantie zullen gaan in eigen land. Maar we willen daarbij wel de drukke plaatsen vermijden en als het even kan dichter bij de natuur komen.


Het Vlaams agentschap voor Natuur en Bos wil met zijn 300 natuurgebieden, goed voor een oppervlakte van meer dan 90.000 hectare, tegemoetkomen aan die vraag. Het bedacht het concept Buitengewoon Kamperen, waarmee het vakantiegangers de kans biedt om een nachtje (of twee, drie) te kamperen in een tipi-tent, vlak bij of in een natuurgebied.


Back to basics kamperen

Het agentschap selecteerde 16 unieke locaties om er kleine tipi-dorpjes neer te planten. De locaties zijn niet toevallig gekozen: het zijn gebieden in of net naast een natuurgebied dat je mag beschouwen als een verborgen parel. Geen grote namen dus, wel rustige plekjes.


Op elk van die locaties vind je 8 tot 15 tenten, elk goed voor 4 tot 6 slaapplaatsen. Omdat de kampeerplekken erg ruim zijn, heeft elke bubbel meer dan genoeg plaats om te overnachten, koken, eten en ravotten.

Buitengewoon kamperen in tipi-tenten in Tielt-Winge
Op dit luchtbeeld zie je hoe ver de tenten uit elkaar staan.


Let wel: de gemeenschappelijke voorzieningen zijn beperkt. Een waterpomp, een droogtoilet en een douchetent voorzien in de basisbehoeften. Een kampvuurplaats zorgt voor gezelligheid in de late uurtjes.


Kamperen in een tipi-tent: de praktijk

Bij onze aankomst in de bivakzone van het Troostembergbos blijken de tipi-tenten alvast meer dan ruim genoeg om 4 of 6 personen te slapen te leggen. We vinden in onze tent een jerrycan, een waskom, biologisch afbreekbare zeep én een waterzak. Die laatste gaan we vullen aan de pomp en laten we opwarmen in de zon. Als die nog even haar best doet, kunnen we straks nog een warme douche nemen. Want ook dat hoort bij kamperen in een tipi-tent.

Vlooybergtoren Tielt-Winge
We verkennen de regio per fiets en passeren langs de Vlooybergtoren.


Alle overige slaap- en kookbenodigdheden hebben we zelf meegebracht en zijn in een mum van tijd geïnstalleerd. We springen nog even op de fiets en verkennen de omgeving. We hebben op Google Maps gezien dat de Vlooybergtoren op een steenworp afstand ligt, en dus wordt dat alvast de bestemming van onze avondlijke fietstocht.


Koken op gas of op de BBQ

Bij terugkomst blijken de meeste campinggasten gearriveerd te zijn. Her en der dampen heerlijk geurende potjes op kleine gasvuurtjes voor de tipi-tenten. Wij gaan aan de slag met een zelf meegebracht metalen rooster, wat houtblokken en vuur. Even later is onze geïmproviseerde barbecue klaar en krijgen we gezelschap van onze medekampeerders.

Verzamelen doen we rond het kampvuur, uiteraard met respect voor de afstandsregels.


Met het nodige respect voor de coronamaatregelen wisselen we ervaringen en tips uit bij het kampvuur. Rond 10 uur ‘s avonds wordt er nog verder gekeuveld, zij het wat rustiger en met minder decibels om elkaars nachtrust te garanderen. Dat is een van de elementen die vermeld staan in het reglement dat hoort bij kamperen in een tipi-tent.


Biologische wekker

De volgende ochtend breekt vroeger aan dan verwacht. Omdat we kamperen in een tipi-tent, midden in een natuurgebied, hebben we alvast geen wekker nodig. De vogels zijn niet alleen talrijk aanwezig, ze zijn ook bijzonder luidruchtig en vooral erg vroeg van de partij.


Wie daar geen boodschap aan heeft, neemt dus best een paar oordopjes mee. Wij profiteren van de vroege start om een dauwtrip te maken langs de beken van het Troostembergbos, waar heel wat bevers actief zijn.


Althans, dat kunnen we afleiden van de dammen en burchten die ze er in elkaar geknutseld hebben. Bevers zelf spotten we niet. “Als je ze live aan het werk wil zien, dan moet je ‘s nachts op pad gaan”, weet de plaatselijke boswachter ons te vertellen. Dat zal voor een volgende keer zijn.


Slotsom

Na onze dauwtrip bleek er weer leven in de brouwerij te zijn, of beter op de kampplaats. Van een warme douche is niet echt sprake. De waterzak is tijdens de nacht immers flink afgekoeld. Maar dat heeft ook een positieve kant: je zal hier niet snel moeten aanschuiven aan de douchetent, ook al is er maar eentje.


Buitengewoon Kamperen staat immers voor kleinschaligheid, rust en veel respect voor de natuur. Enerzijds door er zeer dicht bij te zijn, anderzijds door de impact van onze menselijke aanwezigheid zo beperkt mogelijk te houden.


Vandaar ook onze oproep om niet alleen de nodige slaap- en eetbenodigdheden mee te nemen naar de kampplaats. Denk er ook aan om al je gebruikte attributen en afval weer mee te nemen. Zo vinden ook de kampeerders na jou bij aankomst een onberispelijke plek.


Wie meer wil weten over kamperen in een tipi-tent en en er eentje wil reserveren, surft naar de website van Buitengewoon Kamperen. Wat ons betreft is de ervaring alvast een absolute aanrader.