Image

Een elektrische fiets kun je net als een wagen tweedehands kopen. Waarop moet je letten? Met onze tips koop je geen kat in een zak.

Een elektrische fiets kun je net als een wagen tweedehands kopen. Waarop moet je letten? Met onze tips koop je geen kat in een zak.

Een tweedehands elektrische fiets kopen kan een goed idee zijn. Bijvoorbeeld omdat je nog niet zeker bent of een elektrische fiets wel iets voor jou is, en dus niet meteen de volle prijs voor een nieuw model wil betalen. Je kan soms echt wel koopjes doen.

Anders dan bij auto's bestaat er voor tweedehands elektrische fietsen geen verplichte keuring. Je moet dus goed opletten wat je juist koopt. We geven je daarom handige tips die je kunnen helpen bij het aanschaffen van een tweedehands elektrische fiets.

Elektrische fiets
Ook een elektrische fiets kan je tweedehands kopen. Copyright: Lars Schneider - www.r-m.de | pd-f


Waar koop je een tweedehands elektrische fiets?

Je kan een tweedehands fiets gaan zoeken op algemene koopjessites zoals eBay, 2dehands.be of Facebook Marketplace. Op deze sites vind je een ruim aanbod met verschillende soorten fietsen, van elektrische stadsfiets tot e-MTB. Het nadeel is dat op deze sites soms ook oplichters actief zijn. Wees dus voorzichtig en betaal niet voor je de fiets zelf hebt kunnen bekijken.

Daarnaast zijn er toegewijde websites voor tweedehands fietsen. Je kan natuurlijk ook bij je lokale fietshandelaar informeren of hij geen tweedehands elektrische fietsen in de aanbieding heeft.


Van wie koop je?

Het maakt een verschil of je een fiets koopt van een particulier of van een bedrijf. Als je een tweedehands elektrische fiets koopt van een particulier, koop je hem in de staat waarin hij zich bevindt, en zonder garantie dat hij goed blijft werken. Koop je bij een fietshandelaar, dan kan je ervan uitgaan dat de fiets nagekeken en in orde gebracht is. Vaak krijg je nog een (beperkte) garantie als je bij een handelaar koopt. Je hebt dus iets meer zekerheid, maar daar betaal je wel iets meer voor.


Waarop letten bij een tweedehands fiets?

Een tweedehands fiets heeft al een leven achter zich. Maar dat leven kan heel verschillend geweest zijn: van een showroom-model dat alleen voor testritten gebruikt is, tot een tweedehands toerfiets die al heel Europa gezien heeft. Vraag aan de verkoper hoe de fiets gebruikt is en hoeveel kilometer hij afgelegd heeft. Bij e-bikes kun je dat soms op de fietscomputer aflezen; anders zit er niets anders op dan de verkoper te vertrouwen.

Bij een fiets controleer je in elk geval de volgende onderdelen:

  • Remmen: maak een plotse stop om ze te testen. Versleten remblokjes moet je (laten) vervangen) voor je met de fiets op stap gaat.
  • Banden: het profiel moet nog voldoende diep zijn en ze mogen geen scheurtjes bevatten.
  • Wiel: de spaken moeten strak staan en het wiel mag niet scheef draaien.
  • Versnellingen: test tijdens een proefrit of ze allemaal goed werken.
  • Ketting: er mag je niet te veel speling op zitten (zo`n 3 millimeter).
  • Verlichting: werken het voor- en achterlicht nog?


Waarop letten bij een tweedehands elektrische fiets?

Test tijdens de testrit ook of de elektrische motor nog goed werkt: slaat hij aan als je de ondersteuning inschakelt, en werken de verschillend ondersteuningstrapjes nog? Let op eventuele vreemde geluiden die de motor maakt.

Een onderdeel dat je moeilijk tijdens een korte rit kan testen, is de batterij. Zoals je in dit artikel kan lezen, daalt de capaciteit van een accu naarmate ze meer gebruikt is. Je mag dus niet verwachten dat de accu van een tweeedehands elektrische fiets even lang meegaat als die van een nieuwe. Maar de capaciteit mag ook niet té laag zijn, want dan zit er weinig anders op dan een nieuwe accu aan te schaffen. Controleer daarom ook of er voor dat model fiets nog wel vervangbatterijen verkrijgbaar zijn.


Kijk uit voor gestolen fietsen

Als je op tweedehandssites koopt, kijkt dan uit dat je geen gestolen fiets in handen krijgt. Let op verdachte zaken zoals een framenummer dat onherkenbaar gemaakt is. Als de fiets gegraveerd is, maak dan een overdrachtsdocument op met de naam van de koper en die van de verkoper, een volledige beschrijving van de fiets (merk, model, kleur) en het nummer dat erin gegraveerd staat, en de datum en plaats van de verkoop. Bij de politie kun je een modeldocument downloaden. Met dit document kun je de fiets zonder probleem opnieuw laten graveren.