De geneugten van het fietsen, al dan niet elektrisch, zijn talrijk. Tenzij je een lekke band krijgt. Vervelend, maar gelukkig is het vrij eenvoudig om een fietsband te herstellen. Volg gewoon het video-advies van onze pechverhelper ...
Hieronder vind je in detail de 6 stappen van de video
1) Haal de buitenband van de velg
Een lekke band? Geen paniek, een fietsband repareren is kinderspel. In veel gevallen hoef je niet eens het wiel van je fiets te halen. Al wat je moet voordat je kan beginnen, is:
- de rembeugels losmaken;
- de dop en de ring van het ventiel verwijderen;
- met behulp van een bandenlichter de buitenband van de velg lepelen.
2) Verwijder de binnenband
Nu kan je de binnenband, inclusief het ventiel, uit de buitenband halen. Let op dat de binnenband niet scheurt, want de rand van de velg kan het rubber beschadigen. Ga daarom voorzichtig te werk, in kleine stukjes.
3) Pomp de binnenband op
Met behulp van een fietspomp of een compressor pomp je de binnenband op om het lek te vinden. Gebruik eventueel een emmer water, zodat je goed kan zien waar de luchtbellen ontsnappen.
4) Vind het lek
Als je een stift bij de hand hebt, kan je de plaats van het lek markeren. Wist je trouwens dat de klever beter hecht als je het oppervlak van de band waar het lek zich bevindt eerst wat ruwer maakt? Dat kan je doen met schuurpapier.
5) Breng de lijm en de klever aan
Eenmaal je de te repareren plek goed schoongemaakt hebt, kan je de rubberlijm aanbrengen:
- Wacht een paar minuutjes tot het product ingewerkt is.
- Breng vervolgens de klever aan op de plaats van het lek en druk goed aan.
- Laat alles nog een paar minuten op elkaar inwerken.
6) Zet alles opnieuw in elkaar
Nu is het tijd om de binnenband en de buitenband weer in de velg te plaatsen:
- Begin met het ventiel.
- Als alles op zijn plaats zit, kan je de band weer oppompen.
- Sluit het ventiel stevig af.
- Tenslotte maak je de rembeugels weer vast.
Mechanische problemen? Bel ons!
Heb je mechanische problemen met je fiets? Aarzel dan niet om een beroep te doen op de pechverhelpers van Touring en bel 070/344 777. Dat spreekt voor zich. Weet ook dat Touring specifieke pechverhelping heeft voor fietsers. Zo ga je ook met de fiets gerust op weg.
Zin om nog meer de handen uit de mouwen te steken? Bekijk dan ook zeker onze andere Doe het zelf video’s.
Meest recente artikelen
De afwijkende verkeersregels in Europa ontrafeld
Priorité, limitations de vitesse, stationnement... Certaines règles de circulation en Europe diffèrent de la législation belge ou des règles internationales.
Alles over tol en vignetten in Europa
ll n'y a pas de système de péage uniforme en Europe. Certains pays imposent de circuler avec une vignette, d'autres utilisent des systèmes de péage.
Alles over milieuzones en vignetten in Europa
Un certain nombre de pays européens ont établi des zones à basses émissions (LEZ). Où sont situées ces zones environnementales? Que devez-vous faire pour pouvoir y circuler? Avez-vous besoin ou non d'une vignette? Nos explications par pays.
Fout getankt, wat nu gedaan?
Jaarlijks tanken zo’n 18.000 Belgen de verkeerde brandstof, zeg dus niet te snel dat het jou nooit zal overkomen. Ben je even verstrooid en gebeurt het bij jou, houd dan vooral het hoofd koel. Panikeer niet en start zeker je auto niet.
Alles over milieuzones, vignetten en zones met beperkte toegang in Frankrijk
Consultez les villes en France qui appliquent une zone de basses émissions ou une zone à trafic limité (ZTL). Où se trouvent-elles et comment éviter les amendes?
Op reis in Europa: documenten, reisformules en douaneformaliteiten
Avez-vous pensé à tous vos documents pour rejoindre votre destination? Quelles marchandises pouvez-vous ramener et en quelle quantité?