Met de auto op vakantie gaan brengt altijd de nodige stress en risico's met zich mee. Hier zijn 10 tips om in alle veiligheid te vertrekken.
Tien geboden om veilig met je auto op je vakantiebestemming te geraken. Volwassenen en kinderen, iedereen is erbij betrokken!
1. Een goed onderhouden auto is er twee waard
Vooraleer je voor een lange rit de weg op gaat, is het belangrijk dat je wagen een onderhoudsbeurt krijgt. Vakantie betekent immers een zwaardere lading en hoge temperaturen, twee vijanden van je auto. Laat je auto voor vertrek dus tijdig checken door je garagist. En vergeet de avond voor je vertrek niet:
- het peil na te kijken van de olie, de remvloeistof, de koelvloeistof, ...
- de bandenspanning te controleren, altijd in koude toestand, volgens de instructies van de autoconstructeur
2. Je auto optimaal laden
Geen gemakkelijke taak, die best stresserend kan zijn.
- Leg zware spullen achterin je koffer, samen met bagage die je niet meteen nodig hebt.
- Een dakkoffer kan zeker van pas komen. Maar opgelet, het vraagt enige ervaring om die te installeren en in te laden.
- Een tussenstop? Voorzie een reistas of een kleine koffer met alle noodzakelijke spullen. Leg die op een gemakkelijk bereikbare plek. Zo vermijd je dat je al je bagage overhoop moet halen.
3. Controleer regelmatig alle bevestigingspunten
Of het nu gaat om een dakkoffer of over fietsen, objecten vervoeren op je auto is nooit geheel zonder risico’s. Wees extra voorzichtig bij het monteren van bevestigingssystemen en controleer ook de borging van de vervoerde lading.
Anders gezegd: gebruik je tussenstops om alle bevestigingspunten na te kijken en eventueel aan te spannen. En neem ook kennis van de uiteenlopende regelgeving over het transport van ladingen.
4. Kinderen altijd klikvast
In de meeste Europese landen is het dragen van de gordel verplicht. Zorg ervoor dat jouw kinderen die verplichting altijd naleven!
Opgelet: de veiligheidsgordel bestaat niet alleen uit het stuk dat je om je middel klikt, maar ook uit het deel dat over je schouder zit. Vermoeide kinderen durven tijdens de rit weleens ‘wegglijden’ in hun stoel en zijn dan niet meer goed vastgeklikt. Bij een zware schok kan je kind onder de gordel door glijden en in de passagiersruimte geprojecteerd worden. Waakzaamheid is dus altijd geboden.
En tot slot, als je je passagiers verplicht om hun gordel te dragen, moet je natuurlijk zelf het goede voorbeeld geven.
5. Je kroost bezighouden en entertainen
Je bent amper je straat uit, en vanop de achterbank hoor je al de bekende vraag “Is het nog ver?”. Heb je een lange rit voor de boeg? Volg dan onze tips om de ‘jeugd van tegenwoordig’ te redden van de verveling.
6. Hou die benen waar ze horen
Op weg naar en van je vakantiebestemming kruis je vaak auto’s waarin de passagiers met gestrekte benen op het dashboard liggen. Een detail? Zeker niet! Als je brutaal moet remmen, heeft die passagier nooit genoeg tijd om zich recht te zetten. Bij een zware schok zal de airbag openspringen en loopt je passagier het risico onderuit te glijden, met alle gevolgen van dien. En met de voeten uit het raam hangen, wat je ook vaak ziet op vakantie, is trouwens minstens even gevaarlijk!
7. Vermijd zware objecten in de passagiersruimte
Laat geen zware objecten rondslingeren in de passagiersruimte. Op de website van Vias institute lezen we dat losse objecten bij een zware schok levensgevaarlijke projectielen kunnen worden. Als je bruusk moet remmen met een snelheid van 80 km/u, kan een thermosfles van 2 kg die op de achterbank ligt een massa van 57 kg worden die zich verplaatst met een snelheid van 25 km/u. Als dat projectiel een passagier raakt, heeft die weinig kans om de impact te overleven …
8. Rust uit, ontspan, pauzeer
We moeten het je wellicht niet meer vertellen: het is belangrijk goed uitgerust te vertrekken en om de twee uur een pauze te nemen als je met de auto op vakantie vertrekt.
Vias institute vult aan: “Vermijd indien mogelijk om te rijden tijdens de moeilijke uren, tussen 14u en 16u en tussen 2u en 6u ‘s morgens.” Zo blijkt het risico om in slaap te dommelen om 16u liefst 3 keer groter te zijn dan om 10u ‘s morgens. Heb je last van een dipje, neem dan een pauze van 15 of maximum 20 minuten; dat is de enige effectieve remedie.
Ga ten slotte niet af op de vermoeidheidsdetectoren waar recente auto’s mee uitgerust zijn. Volgens een studie van Vias zijn die detectoren weinig of niet betrouwbaar.
9. Reken niet blindelings op je gps
Je hebt tijdens je dagelijkse trajecten vast al gemerkt dat je gps niet altijd even betrouwbaar is. Wegenwerken, omleidingen, te late updates, ... er zijn tal van redenen om je de verkeerde kant op te sturen. Op vakantie is het een extra argument om niet altijd op je gps af te gaan zonder eerst na te denken over het traject. Zo vermijd je vervelende situaties of een mogelijke inbreuk op de lokale verkeersregels.
10. Verboden accessoires
Heb je een gps met een flitsdetector? Een Coyote of een gelijkaardig apparaat? Dan is het opletten geblazen. Deze toestellen zijn in de meeste Europese landen toegelaten, maar in Zwitserland, Ierland, Slovakije en Turkije bijvoorbeeld mag je ze niet gebruiken.
En in Frankrijk en Duitsland werden toestellen zoals de Coyote aangepast. De exacte locatie van de flitspaal wordt niet meer aangegeven, alleen dat je in een ‘gevaarlijke zone’ rijdt ...
Touring staat voor je klaar in heel Europa
Straks met de auto op vakantie? Weet dat pech onderweg of op je bestemming je vakantieplannen danig kan verstoren. Denk dus tijdig aan een Touring bijstandsverzekering en ga gerust op weg. Dankzij de Pechbijstandsformule Touring Go Europa en ons internationaal netwerk van wegenwachters word je, waar je je ook bevindt in Europa, meteen weer op weg geholpen.
Informeer je eveneens over onze producten voor pechverhelping, reisverzekering wereldwijd, annulatieverzekering en fietsbijstand.
Meest recente artikelen
Een kerstmarkt combineren met een citytrip?
Un après-midi ou une soirée au marché de Noël ne vous suffit pas? Combinez votre sortie avec la visite d’une ville, pour un jour ou un (long) week-end. Besoin d’inspiration? Voici quelques idées. © Pexels
10 tips voor je citytrip naar Stockholm
Zin in een weekendje Stockholm? Hier is een inspirerend lijstje met niet te missen bezienswaardigheden.
10 tips voor je citytrip naar Rome
Zin in een weekendje in het romantische Rome? Hier is alvast een inspirerend lijstje met niet te missen bezienswaardigheden.
10 tips voor je citytrip naar Wenen
Zin in een weekendje in het romantische Wenen? Hier is een inspirerend lijstje met niet te missen bezienswaardigheden.
10 tips voor je citytrip naar Lissabon
Zin in een weekendje Lissabon? Hier is een inspirerend lijstje met niet te missen bezienswaardigheden.
10 tips voor je citytrip naar Londen
Zin in een weekendje Londen? Hier is een inspirerend lijstje met niet te missen bezienswaardigheden.