Image

Met de auto op vakantie gaan brengt altijd de nodige stress en risico's met zich mee. Hier zijn 10 tips om in alle veiligheid te vertrekken.


Tien geboden om veilig met je auto op je vakantiebestemming te geraken. Volwassenen en kinderen, iedereen is erbij betrokken!

veilig op vakantie
Denk aan de veiligheid van je gezin, en vertrek zonder zorgen op vakantie.


1. Een goed onderhouden auto is er twee waard

Vooraleer je voor een lange rit de weg op gaat, is het belangrijk dat je wagen een onderhoudsbeurt krijgt. Vakantie betekent immers een zwaardere lading en hoge temperaturen, twee vijanden van je auto. Laat je auto voor vertrek dus tijdig checken door je garagist. En vergeet de avond voor je vertrek niet:

  • het peil na te kijken van de olie, de remvloeistof, de koelvloeistof, ...
  • de bandenspanning te controleren, altijd in koude toestand, volgens de instructies van de autoconstructeur


2.
Je auto optimaal laden

Geen gemakkelijke taak, die best stresserend kan zijn.

  • Leg zware spullen achterin je koffer, samen met bagage die je niet meteen nodig hebt.
  • Een dakkoffer kan zeker van pas komen. Maar opgelet, het vraagt enige ervaring om die te installeren en in te laden.
  • Een tussenstop? Voorzie een reistas of een kleine koffer met alle noodzakelijke spullen. Leg die op een gemakkelijk bereikbare plek. Zo vermijd je dat je al je bagage overhoop moet halen.


3.
Controleer regelmatig alle bevestigingspunten

Of het nu gaat om een dakkoffer of over fietsen, objecten vervoeren op je auto is nooit geheel zonder risico’s. Wees extra voorzichtig bij het monteren van bevestigingssystemen en controleer ook de borging van de vervoerde lading.

Anders gezegd: gebruik je tussenstops om alle bevestigingspunten na te kijken en eventueel aan te spannen. En neem ook kennis van de uiteenlopende regelgeving over het transport van ladingen.


4.
Kinderen altijd klikvast

In de meeste Europese landen is het dragen van de gordel verplicht. Zorg ervoor dat jouw kinderen die verplichting altijd naleven!

Opgelet: de veiligheidsgordel bestaat niet alleen uit het stuk dat je om je middel klikt, maar ook uit het deel dat over je schouder zit. Vermoeide kinderen durven tijdens de rit weleens ‘wegglijden’ in hun stoel en zijn dan niet meer goed vastgeklikt. Bij een zware schok kan je kind onder de gordel door glijden en in de passagiersruimte geprojecteerd worden. Waakzaamheid is dus altijd geboden.

En tot slot, als je je passagiers verplicht om hun gordel te dragen, moet je natuurlijk zelf het goede voorbeeld geven.


5.
Je kroost bezighouden en entertainen

Je bent amper je straat uit, en vanop de achterbank hoor je al de bekende vraag “Is het nog ver?”. Heb je een lange rit voor de boeg? Volg dan onze tips om de ‘jeugd van tegenwoordig’ te redden van de verveling.


6.
Hou die benen waar ze horen

Op weg naar en van je vakantiebestemming kruis je vaak auto’s waarin de passagiers met gestrekte benen op het dashboard liggen. Een detail? Zeker niet! Als je brutaal moet remmen, heeft die passagier nooit genoeg tijd om zich recht te zetten. Bij een zware schok zal de airbag openspringen en loopt je passagier het risico onderuit te glijden, met alle gevolgen van dien. En met de voeten uit het raam hangen, wat je ook vaak ziet op vakantie, is trouwens minstens even gevaarlijk!


7.
Vermijd zware objecten in de passagiersruimte

Laat geen zware objecten rondslingeren in de passagiersruimte. Op de website van Vias institute lezen we dat losse objecten bij een zware schok levensgevaarlijke projectielen kunnen worden. Als je bruusk moet remmen met een snelheid van 80 km/u, kan een thermosfles van 2 kg die op de achterbank ligt een massa van 57 kg worden die zich verplaatst met een snelheid van 25 km/u. Als dat projectiel een passagier raakt, heeft die weinig kans om de impact te overleven …


8.
Rust uit, ontspan, pauzeer

We moeten het je wellicht niet meer vertellen: het is belangrijk goed uitgerust te vertrekken en om de twee uur een pauze te nemen als je met de auto op vakantie vertrekt.

Vias institute vult aan: “Vermijd indien mogelijk om te rijden tijdens de moeilijke uren, tussen 14u en 16u en tussen 2u en 6u ‘s morgens.” Zo blijkt het risico om in slaap te dommelen om 16u liefst 3 keer groter te zijn dan om 10u ‘s morgens. Heb je last van een dipje, neem dan een pauze van 15 of maximum 20 minuten; dat is de enige effectieve remedie.

Ga ten slotte niet af op de vermoeidheidsdetectoren waar recente auto’s mee uitgerust zijn. Volgens een studie van Vias zijn die detectoren weinig of niet betrouwbaar.


9.
Reken niet blindelings op je gps

Je hebt tijdens je dagelijkse trajecten vast al gemerkt dat je gps niet altijd even betrouwbaar is. Wegenwerken, omleidingen, te late updates, ... er zijn tal van redenen om je de verkeerde kant op te sturen. Op vakantie is het een extra argument om niet altijd op je gps af te gaan zonder eerst na te denken over het traject. Zo vermijd je vervelende situaties of een mogelijke inbreuk op de lokale verkeersregels.


10.
Verboden accessoires

Heb je een gps met een flitsdetector? Een Coyote of een gelijkaardig apparaat? Dan is het opletten geblazen. Deze toestellen zijn in de meeste Europese landen toegelaten, maar in Zwitserland, Ierland, Slovakije en Turkije bijvoorbeeld mag je ze niet gebruiken.

En in Frankrijk en Duitsland werden toestellen zoals de Coyote aangepast. De exacte locatie van de flitspaal wordt niet meer aangegeven, alleen dat je in een ‘gevaarlijke zone’ rijdt ...


Touring staat voor je klaar in heel Europa

Straks met de auto op vakantie? Weet dat pech onderweg of op je bestemming je vakantieplannen danig kan verstoren. Denk dus tijdig aan een Touring bijstandsverzekering en ga gerust op weg. Dankzij de Pechbijstandsformule Touring Go Europa en ons internationaal netwerk van wegenwachters word je, waar je je ook bevindt in Europa, meteen weer op weg geholpen.

Informeer je eveneens over onze producten voor pechverhelping, reisverzekering wereldwijd, annulatieverzekering en fietsbijstand.

Je kind leren autorijden

Het is zover: je kind slaat zijn vleugels uit ... en leert autorijden. Heb je besloten om zijn of haar begeleider te zijn? Informeer je dan grondig over het leerproces vóór je hieraan begint.

Rijbewijs: welke opleidingen volgen?

Sinds de zesde staatshervorming behoort de rijopleiding tot de bevoegdheden van de Gewesten. Met als gevolg dat de manier waarop je je rijbewijs haalt enigszins anders is in de drie Gewesten. We zetten even alles op een rijtje, Gewest per Gewest …