Image
Tien geboden om in alle veiligheid te rijden
De tien geboden om veilig je vakantiebestemming met de auto te bereiken. Volwassenen en kinderen, iedereen is erbij betrokken!

1. Een goed onderhouden auto is er twee waard

Voor je een lange weg opgaat, is het noodzakelijk dat je auto een onderhoudsbeurt krijgt. Vakantie betekent een grotere lading en hoge temperaturen, twee vijanden van je auto. Laat je auto voor vertrek dus tijdig checken door je garagist. Vergeet de avond voor vertrek niet:

  • het olie- en waterniveau na te kijken …
  • de bandenspanning, altijd in koude toestand, te controleren volgens de instructies van de autoconstructeur.

2. Je auto optimaal laden

Geen makkelijke taak en best stresserend!

  • Zorg ervoor dat je de zware ladingen die je niet meteen nodig hebt achterin je koffer verdeelt
  • Een dakkoffer kan zeker van pas komen. Alleen vergt dit een goede organisatie voor de installatie en de lading ervan.
  • Een tussenstop? Voorzie een reistas of een klein valiesje met noodzakelijke spullen. Plaats het in een gemakkelijk bereikbare plek. Zo verhinder je dat je je lading ondersteboven moet halen.

3. Controleer regelmatig alle bevestigingspunten

Het transport van objecten in een dakkoffer of fietsen bevestigd achter je auto, is niet zonder risico’s. Wees extra voorzichtig bij het monteren van bevestigingssystemen en controleer ook de borging van de vervoerde lading. Anders gezegd: maak gebruik van de tussenstops om alle bevestigingspunten na te kijken en eventueel aan te spannen. Neem ook kennis van de verschillende regelgevingen over het transport van ladingen.

4. Kinderen altijd klikvast

In de meeste Europese landen is het dragen van de gordel verplicht. Verzeker je ervan dat je kinderen die verplichting altijd naleven!

Let op: de veiligheidsgordel bestaat niet alleen uit het stuk dat om je middel vastzit maar ook het deel dat de schouder beschermt. Vermoeide kinderen kunnen soms in hun autostoeltje ‘wegglijden’ en zijn niet meer goed vastgeklikt. Bij een zware schok kan je kind onder de veiligheidsgordel wegglijden en in de passagiersruimte geprojecteerd worden. Wees dus altijd waakzaam.

Ten slotte, je passagiers verplichten om hun gordel te dragen, betekent natuurlijk dat je zelf het goede voorbeeld moet geven.

5. Entertain je kinderen

Je rijdt amper je straat uit en al weerklinkt op de achterbank het bekende zinnetje ‘zijn we er bijna ?’ Als de reisweg lang duurt, volg onze tips om de verveling van de ‘jeugd van tegenwoordig’ te omzeilen.

6. Benen die alle kanten opgaan, dat is verboden

Je kruist vaak andere auto’s op de vakantieweg waarvan de passagiers met gestrekte benen op het dashboard liggen, Onbelangrijk? Echt niet! Als je brutaal moet remmen, zal je passagier niet genoeg tijd hebben om zich recht te zetten. Bij een zware schok zal de airbag openspringen en loopt je passagier het risico weg te glijden met alle gevolgen van dien. En met de voeten uit de ruiten hangen, is helemaal geen optie!

7. Vermijd zware objecten in de passagiersruimte

Laat geen zware objecten los rondslingeren in de passagiersruimte. De website van VIAS legt uit, dat bij een zware schok, losse objecten levensgevaarlijke projectielen kunnen worden. Bij bruusk remmen tegen een snelheid van 80 km/u kan een thermosfles van 2 kg dat op de achterbank ligt een massa van 57 kg worden en zich tegen een snelheid van 25 km/u verplaatsen. Als dat projectiel een passagier raakt, loopt die laatste weinig kans de impact te overleven …

8. Rust uit, ontspan, pauzeer

Het is algemeen bekend: het is belangrijk goed uit te rusten en om de twee uur een pauze te nemen als je de vakantieweg opgaat. VIAS dringt aan: "Vermijd indien mogelijk tijdens de moeilijke uren namelijk tussen 14u en 16u en 2u en 6u ‘s morgens te rijden". Het risico om in slaap te dommelen is 3x hoger om 16u in vergelijking met 10u ‘s morgens. Heb je last van een dipje, neem een pauze van 15 of 20 min. maximaal, dit is de enige effectieve remedie. Ga, ten slotte, niet af op de vermoeidheidsdetectoren waarmee de meest recente auto’s zijn uitgerust. Volgens een recente studie van VIAS, zijn die detectoren weinig of niet te vertrouwen.

9. Ga niet blindelings af op je GPS

Je hebt vast al vaker gemerkt tijdens je dagelijkse trajecten dat je GPS niet altijd betrouwbaar is. Wegenwerken, omleidingen, late updates kunnen misleidend zijn. Op de vakantieweg is het een extra argument om niet altijd op je GPS af te gaan zonder eerst over het traject na te denken. Zo vermijd je moeilijke situaties of een mogelijke inbreuk op de lokale verkeersregels.

10. Sommige accessoires zijn echt overbodig

Beschik je over een GPS of een flitsdetector? Een Coyote of een gelijkaardig apparaat? Let op: die apparaten worden in de meeste Europese landen aanvaard maar niet in Zwitserland, Ierland, Slovenië of Turkije. Apparaten zoals de Coyote werden in Frankrijk en Duistland aangepast. De exacte locatie van de flitspaal wordt niet meer aangegeven, wel dat je in een ‘gevaarlijke zone’ rijdt ...

Deel deze inhoud