Een correcte bandenspanning verbetert je grip op de weg. En bovendien zorgt ze ervoor dat je minder verbruikt. Zo ga je te werk.
Rijden met de juiste bandenspanning biedt tal van voordelen. Het is dan ook verstandig om altijd met goed opgepompte banden te rijden. Hier lees je hoe.
In onderstaande video kom je te weten hoe je zelf de bandenspanning controleert.
Om te beginnen heeft je auto met de juiste bandenspanning een optimale grip op de weg en wordt de slijtage van het loopvlak tot een minimum beperkt. Bovendien helpt het je voorkomen dat je meer brandstof verbruikt dan nodig is. Als de bandenspanning te laag is, verhoog je immers de rolweerstand en daarmee ook je brandstofverbruik.
1. Raadpleeg de bandenspanning in je handleiding
Je vindt de juiste bandenspanning in de gebruikershandleiding van je auto. Deze gegevens staan ook dikwijls (maar niet altijd) vermeld:
- aan de binnenkant van de tankvulklep
- op de zijkant van het bestuurdersportier
2. Een paar voorzorgsmaatregelen
Opgelet, want dit is een factor waar je echt rekening mee moet houden: de meting moet gebeuren met koude banden. Dit wil zeggen dat ze hooguit een paar kilometer gereden hebben, zonder belasting (dus niet sportief rijden of bruusk remmen bijvoorbeeld).
Sommige auto's zijn uitgerust met sensoren die via het dashboard aangeven of de druk gezakt is.
Controleer minstens één keer per maand de bandenspanning, idealiter voor je gaat rijden.
3. Controleer de bandenspanning
Gebruik een manometer om de bandenspanning te controleren. Plaats de manometer op het ventiel van de band en lees in real time de waarde af. Merk op dat niet alle toestellen hetzelfde zijn, en dat sommige modellen misschien niet goed zijn afgesteld of minder betrouwbaar zijn. Aarzel dan ook niet om in geval van twijfel een ander toestel te kiezen (een ander servicestation, een andere manometer, ...).
4. Let op het soort ventiel
Indien nodig zal er extra lucht in de banden gepompt moeten worden. Er bestaan twee soorten ventielen:
- in rubber
- in aluminium
Opgelet: een aluminium ventiel zal bij verkeerd gebruik gemakkelijk afbreken.
5. Banden oppompen
De procedure is heel simpel, volg gewoon dit schema:
- Draai om te beginnen de dop van het ventiel.
- Sluit vervolgens de compressorslang zorgvuldig aan (er mag geen lucht ontsnappen).
- Pomp de band op tot de juiste bandenspanning bereikt is.
6. Alles terug op z’n plaats en laatste controle
Wanneer de juiste bandenspanning bereikt is, haal je snel - maar voorzichtig - de compressorslang van het ventiel. Vervolgens draai je de ventieldop stevig vast.
En controleer nu je toch bezig bent ineens ook de bandenspanning van je reservewiel, als je er een hebt. Zo kan je veilig weer op weg én blijf je netjes binnen je brandstofbudget.
Een bandenprobleem?
Onze wegenwachters staan dag en nacht voor je klaar. Denk aan de pechverhelping Go België van Touring. Deze formule heeft ook een optie voor al jouw bandenproblemen, of je nu onderweg bent of voor je deur staat!
Zin om zelf nog meer onderhoudswerkzaamheden uit te voeren aan je auto of je fiets? Bekijk dan zeker onze andere doe het zelf videos, in een paar eenvoudige stappen.
Meest recente artikelen
Een geslaagde herfstvakantie voor snelle beslissers
Les vacances d'automne arrivent et vous n'avez encore rien prévu? Les possibilités ne manquent pas. Trouvez de l’inspiration grâce ces conseils pour des sorties près de chez vous ou un peu plus loin.
Halloween 2024 in eigen land: van gezellig tot angstaanjagend
Halloween is in België uitgegroeid tot een groots evenement met activiteiten voor alle leeftijden. Van pretparken in halloweenstijl tot huiveringwekkende wandelingen en spookachtige kastelen, er is voor elk wat wils. Ontdek de leukste bestemmingen en beleef een onvergetelijke Halloween!
Touring autozoektochten
Ken je streek is een nieuwe rubriek in Touring Magazine. Leer België beter kennen via onze quizvragen hieronder.
De Brabantse Kouters: stille, eeuwenoude landschappen
De Brabantse Kouters vormen een rustige regio in het noordwesten van Vlaams-Brabant. Onze route voert je door een gevarieerd landschap, met stops bij een aantal beroemde brouwerijen.
Een tweedehands auto kopen: waarop moet je letten?
Acheter une voiture, qu'elle soit neuve ou d'occasion, n'est pas une mince affaire. Voici quelques pistes et conseils pour bien choisir.
Een tweedehands elektrische auto kopen: hoe maak je de juiste keuze?
Autonomie, état de la batterie, recharge... Tout ce à quoi vous devez penser avant d'acheter une voiture électrique d'occasion.