Image
vliegtuig met jonge kinderen

Vertrek jij voor het eerst samen met je baby of je kind op vakantie? Bereid dan je reis goed voor en lees onze tips. Zo ben je zeker van een zorgeloze, ontspannende vakantie!

1. Hou je ogen open tijdens het reserveren

Hou je aandacht erbij wanneer je je accommodatie of reistickets reserveert. In sommige hotels zijn kinderen jonger dan 16 niet toegelaten. Voor je vliegtickets: bij sommige maatschappijen is het niet gegarandeerd dat je naast elkaar zit. Dat is het geval bij de meeste lowcostmaatschappijen. Als je bij één van deze maatschappijen hebt geboekt, moet je bijbetalen om je stoel te kunnen kiezen en er zeker van te zijn dat je kids naast jou zitten.

2. Voorbereiding en planning

Voor je je koffer begint te pakken, maak je best een lijst met wat je niet mag vergeten: belangrijke documenten zoals het Kidz-ID, de knuffel van je kind, eventuele geneesmiddelen en extra kledij. Vervolgens plan je de details van je reis in functie van wat je oogappel nodig heeft:

 • Wanneer moet hij/zij eten?
 • Om de hoeveel tijd moet je de luier verversen?
 • Geeft je baby makkelijk over?
 • enz.

3. Hou het nodige binnen handbereik

Net zoals wanneer je alleen zou reizen, stop je best alles wat je tijdens de reis nodig zou kunnen hebben in je handbagage. Voorzie extra kleren voor je kind, een ongelukje is snel gebeurd! En vergeet zeker geen spelletjes mee te nemen of een boekje om uit voor te lezen. Voor de kleintjes duurt de reis lang en helaas slapen ze niet altijd...

4. Reizen met de wagen: kinderspel!

Met de auto op reis gaan met een piepjong kind heeft zijn voordelen: je vermijdt de stress van het boeken van de vliegtickets en het gedoe met de stoelen naast elkaar. Je traject zal echter veel langer duren dan met de trein of het vliegtuig. Naast het verschil in snelheid schat Touring dat een autovakantie met een kind telkens met een kwartier wordt verlengd per pauze die je tijdens de rit neemt. Gelukkig bestaan er talloze soorten tijdverdrijf voor kinderen. En vergeet niet dat als je met de wagen reist de kinderen in een kinderzitje moeten zitten. Voor een zo ontspannen mogelijke autorit, doe je best het volgende:

 • voor je vertrekt je reisweg tot in de puntjes voorbereiden: neem om het anderhalf uur of om de twee uur een pauze.
 • stopplaatsen langs de snelwegen kiezen met een speelpleintje voor kinderen.
 • voldoende eten en drinken voorzien: fruit, koekjes, flesjes water...
 • je auto van tevoren voltanken en je koffers ten laatste de avond voor je vertrekt pakken.
 • ‘s avonds of bij het krieken van de dag vertrekken: je kids zullen een deel van de rit slapen.
 • je kinderen bezighouden: wanneer één van beide ouders rijdt, kan de andere op de achterbank plaatsnemen en spelen, zingen of je peuter een verhaaltje voorlezen.
 • voor baby’s mag je zeker een mobiel boven het zitje plaatsen. Dit zal je kleintje afleiden en rustig maken.

Neem tot slot dezelfde voorzorgsmaatregelen voor de terugreis: het is net dan dat de meeste ongevallen gebeuren op vakantiewegen. Neem je tijd en sla geen pauzes over. Plan ten minste één stop van een uur tijdens de trip zodat de kinderen zich grondig kunnen uitleven.

5. Met de trein

Met de trein reizen met kinderen is een praktische en snelle oplossing. Er is minder gedoe dan wanneer je vliegt en een treinreis gaat sneller dan een autorit. Je kunt echter geen tonnen bagage meenemen! Treinen en tgv’s hebben immers geen aparte bagagewagons en vaak zijn er beperkte bagagerekken. Let op, want als je een grote koffer wil meenemen, betaal je vaak een toeslag.

6. Bereid je voor op het boarden

Reizen met het vliegtuig is vaak de snelste oplossing. Met een beetje geluk slaapt je kind de hele reis en hoef je hem of haar niet bezig te houden. Let wel op: sommige details mag je zeker niet uit het oog verliezen.

 • Geef van bij de reservering door dat je met een kind reist. Bij sommige maatschappijen mag je een goedgekeurde autostoel voor kinderen meenemen.
 • Vraag bij de reservering meteen een “plaats voor baby’s”. Daar hangen namelijk bedjes waar baby’s in kunnen slapen.
 • Check of je baby recht heeft op eigen handbagage. Dat is handig om luiers, zuigflesjes en speelgoed mee te nemen!
 • Vergeet niet dat de beperkingen voor het meenemen van vloeistoffen ook voor je baby gelden: neem kleine potjes en flesjes mee van maximaal 100 ml en stop ze in een hermetisch afgesloten plastic zakje van maximaal 1 liter.
 • Neem een fopspeen of flesje water mee om je baby te sussen tijdens het opstijgen en het landen. Door te zuigen, zal je baby minder pijn aan de trommelvliezen hebben.
 • Hou je baby warm. Zuigelingen zijn gevoeliger voor airco, die permanent aanstaat in vliegtuigen.
 • Maak voor je vertrek een afspraak bij je huisarts om de oortjes van je kind te checken.

7. Met de bus

Met de bus reizen is soms goedkoper dan met de auto op reis gaan. De rit zal even lang duren, maar je vermijdt de vermoeidheid achter het stuur en je kunt je tijdens de reis met de kleintjes bezighouden. Neem gerust je kinderzitje mee. Dit is niet verplicht, maar ten zeerste aanbevolen!

8. Logeren in een hotel

Hotels waar jonge kinderen toegelaten zijn, voorzien meestal kinderbedjes. Laat het hotel weten dat je met een kind reist en dat je een kinderbedje nodig hebt. Normaal gezien staat dit bij aankomst al in de kamer!

9. Een tweede thuis

Heb je een huis of een appartement gehuurd? Neem dan zeker een reisbedje mee voor baby’s. Zo’n vouwbedje zit meestal in een handige speciaal daarvoor voorziene tas. Vouwbedjes bestaan in alle maten en kleuren en voor elk budget!

10. En wat bij een tegenvaller?

Met de Touring Family Full verzekering vertrek je met een gerust gemoed op reis. Bij problemen helpt Touring je zo goed mogelijk uit de nood! En vergeet zeker dit niet:

 • onthoud het nummer 112, het noodnummer in heel Europa.
 • als je buiten Europa reist, leer dan het noodnummer van het land in kwestie uit je hoofd.
 • sla het nummer van de plaatselijke Belgische ambassade op of noteer het op een papiertje dat je in je portefeuille bewaart.

En vergeet niet: je vertrekt op vakantie. Maak van de verplaatsing een volwaardig onderdeel van je vakantie en laat dit zo aangenaam mogelijk verlopen! Have fun!

Deel deze inhoud