Image

Hou de achterbank stil of zorg ervoor dat je kinderen een leuke tijd hebben op weg naar je vakantiebestemming.


Zalig, de vakantie komt eraan. Het zuiden van Frankrijk, Spanje, Italië, … Je bent van plan om er met de auto naartoe te gaan en natuurlijk gaan de kinderen ook mee. Om iedereen onderweg goed gehumeurd te houden, hieronder een paar grappige en educatieve spelletjes.


Rode en groene auto’s

Kies een duidelijk kenmerk dat liefst niet te veel voorkomt (automerk of model, kleur, nummerplaat van een bepaald land, …) en vraag je kinderen om te tellen hoeveel ze er onderweg zien. Wie er het eerst 10 heeft, wint.

spelletjes voor kinderen - rode auto's tellen
Rode auto’s tellen onderweg. Wie als eerste aan tien komt, wint. Foto: Pexels.


Verkeersborden

Niet ideaal voor op de snelweg, waar veel dezelfde borden voorkomen. Wel zeer geschikt voor wie secundaire wegen kiest (nationale en kleine wegen). Vraag je kinderen om uit te leggen wat de borden betekenen die ze langs de weg zien: snelheidsbeperkingen, bebouwde kom, eenrichtingsverkeer, …


Geen ja, geen neen

Dit spelletje is zo oud als de straat, maar blijft het goed doen. Doel is om vragen te stellen aan je tegenspeler en die zo in de val te lokken. Je mag namelijk alles antwoorden, behalve ja of neen. Een voorbeeldje: “Eet je graag chocolade?”, “Zeker, ik hou heel erg van die lekkernij op basis van cacao.” Een uitdaging voor de hele familie.


Er was eens ...

Laat je verbeelding de vrije loop. Een van de kinderen begint een verhaal met een zin die een eerste beschrijving van de situatie geeft (“Er was eens een vrouw zonder tanden”). De volgende vult het verhaal op zijn eigen manier aan (“Ze had de laatste twee weken alleen maar snoepjes gegeten”). En zo gaat het verder. Na een paar rondjes krijg je echt een te gek verhaal.


Land-stad

Een oud recept dat het blijft doen. Noem een land en vraag de anderen om de hoofdstad ervan te raden (je kan de opdracht natuurlijk ook omkeren). Maak geen te riskante keuzes die je in een lastig parket kunnen brengen bij de kinderen. New York is niet de hoofdstad van de VS en Casablanca niet die van Marokko … Ken je klassiekers: herhaal ze voor je vertrekt.

spelletjes voor kinderen - hoofdsteden raden
Wat is de hoofdstad van Frankrijk? Breng je kinderen al spelend iets bij. Foto: Pexels.


In welk huis woon je?

Noem een type woning (iglo, houten hutje, chalet, joert, tent, kasteel, tipi, …) en laat je kinderen raden wie in dit gekke huis woont en waar ter wereld je dit soort woning vindt. Niet altijd gemakkelijk, maar zeer leerzaam.


Variaties op een thema

Noem een woord en laat de anderen om de beurt een woord zoeken dat met het voorgaande gelinkt kan worden. Bijvoorbeeld: boei, boot, zee, vissen, duiken, snorkel, masker, carnaval, Venetië, Italië, pasta, … Op die manier kan je zo ver afdwalen, dat je uiteindelijk met een woord eindigt dat helemaal niets meer met het eerste te maken heeft.


Woorden raden

Bedenk een woord (voorwerp, bekende persoon, dier, beroep, …) en vraag daarna aan je medespelers om te raden welk woord je in je hoofd hebt. Je mag alleen met “ja” of “neen” op hun vragen antwoorden. Bijvoorbeeld: “Is het een bekende persoon?” “Ja.” - “Is het een acteur?” “Neen.” - “Is het een politicus?”, “Ja.” En zo ga je verder, tot het geheime woord geraden wordt. Er mogen maximum 20 vragen gesteld worden.


Laatste letter

Kies een thema (zoals dieren, meisjesnamen of steden) en zeg om de beurt een woord dat begint met de laatste letter van het vorige woord. Bijvoorbeeld: “Leeuw” - “Wolf” - “Fazant” - “Tarantula” - “Arend” enzovoort. Spreek wel af dat je geen woorden mag gebruiken die op bepaalde letters eindigen. Want als iemand “Lynx” zegt, is het spelletje snel gedaan.


Rijmen

Noem een woord en vraag de kinderen om elk om de beurt een woord te bedenken dat erop rijmt. Dit lijkt makkelijk, maar dit is het zeker niet altijd. Bijvoorbeeld: duif, druif, stuif, snuif, kuif, schuif, … Maar daarna … vind je nog iets wat rijmt op schuif?

Met deze spelletjes ben je gewapend om toch minstens een paar rustige uurtjes door te brengen in een speelse en leerrijke sfeer. Veel speelplezier en … dat de beste mag winnen.


Touring staat voor je klaar in heel Europa

Straks met de auto op vakantie? Weet dat pech onderweg of op je bestemming je vakantieplannen danig kan verstoren. Denk dus tijdig aan een Touring bijstandsverzekering en ga gerust op weg. Dankzij de pechbijstandsformule Touring Go Europa en ons internationaal netwerk van wegenwachters word je, waar je je ook bevindt in Europa, meteen weer op weg geholpen.

Informeer je eveneens over onze producten voor pechverhelping, reisverzekering wereldwijd, annulatieverzekering en fietsbijstand.