Image

De herfstvakantie staat voor de deur en je hebt nog niks gepland? Je bent niet de enige. Maar kiezen is niet makkelijk. Hak de knoop door met deze tips voor dichtbij en iets verder weg.

Het weer mag dan af en toe wat wisselvallig zijn, de herfst is wel degelijk een seizoen met een enorm potentieel aan uithuizige activiteiten. Met onze tips maak je er een geslaagde herfstvakantie van.

Herfstwandeling tijdens Halloween ... altijd (ont)spannend.


Wandelseizoen in volle gang

De herfst is het seizoen bij uitstek om je wandelschoenen aan te trekken. De bossen, parken, heuvels en landschappen liggen er momenteel prachtig bij en zelfs een spatje regen past in dat idyllische plaatje. Twijfel? Speel op zeker en combineer je wandeling met haltes op warme of overdekte plekken. Wie geen inspiratie heeft, kan grasduinen in deze lijst van 60 herfstwandelingen in eigen land.


Boeken kopen, boeken lezen …

Een klassieker tijdens de herfstvakantie was heel lang de Antwerpse Boekenbeurs, maar na het faillissement was het wachten op een waardige opvolger. Die lijkt intussen opgestaan in Kortrijk. Van 28 oktober tot 5 november in Kortrijk Xpo: Boektopia.

Boekenfeest in Kortrijk. © Boektopia | Kortrijk Xpo


Halloween in onze pretparken

Pretparken worden doorgaans geassocieerd met warme zomerdagen, maar tijdens de herfstvakantie zijn ze wel degelijk open. Opgelet evenwel: Halloween is in het land, en dus gaat het er de komende week nét iets anders aan toe. Check dit overzicht ... als je durft!

herfstvakantie
Halloween in Walibi ... be prepared! © Walibi


Filmfestivals voor jongeren in Gent en Brussel

Nog tot en met 4 november vindt in Brussel Filem’On plaats. Doelgroep van dit filmfestival: jongeren van 2 tot 16 jaar, scholen, families en verenigingen. Ongeveer tegelijkertijd (nog tot 3 november) wordt in Gent het filmfestival FilemKING georganiseerd, een spin-off van het Brusselse Filem’On.


Kermisplezier in heel het land

Net als de pretparken doen ook de kermissen het lang niet slecht in deze tijd van het jaar. In Oostende staat de Oktoberfoor nog tot 5 november, maar ook elders in het land worden er tijdens de herfstvakantie winterkermissen georganiseerd. Een kleine greep uit het aanbod: Bergen, Blankenberge, Brugge, Luik, ... Geef toe: smoutebollen smaken het best als het wat frisser is, toch?

herfstvakantie
Oktoberfoor in Oostende. © Visit Oostende


Tropische waterparken

Een dagje in een pretpark, daar scoor je bij kinderen altijd mee. Maar als het écht slecht weer is, trek je beter naar een indoor waterparadijs. Veel plezier in een van deze 11 indoor waterparken waar het altijd aangenaam toeven is.

Altijd zomer in Bellewaerde Aquapark! © Bellewaerde


Last minute naar de zon?

Wie er snel bij is, kan momenteel nog mooie last minutes scoren richting zon of warmere oorden. Een paar suggesties voor een zonovergoten herfstvakantie:

In de meest zuidelijke Spaanse Costa’s en de Algarve in buurland Portugal bedragen de gemiddelde dagtemperaturen eind oktober en de eerste week van november zo’n 18 graden.

Wie het niet erg vindt om iets langer te vliegen, kan de Canarische Eilanden overwegen. Zowel op Lanzarote, Fuerteventura, Tenerife als Gran Canaria zakt het kwik overdag zelden onder de 21 graden.

Ook in het zuiden van Italië is het tijdens de herfst zalig toeven. De gemiddelde temperatuur op Sicilië bedraagt in november 17 graden.

Op Cyprus kan het tijdens de herfstvakantie nog 25 graden worden. Had je Griekenland in gedachten en klinkt 20 à 22 graden aanlokkelijk? Check dan Kreta en de Zuid-Egeïsche eilanden, zoals Kos, Mykonos, Rhodos, Santorini en tal van andere.

En ook het zuiden van Turkije kent een milde herfst, met temperaturen van om en bij de 19 graden in november.

Nieuwigheden op de camping

Image

Voor elk type kampeerder bestaat er wel een tent. Meer nog: ook voor kampeerders in wording duiken er modellen op die twijfelaars over de streep kunnen trekken. Duik je mee in de wondere wereld van de kampeertent?

Fout getankt, wat nu gedaan?

Jaarlijks tanken zo’n 18.000 Belgen de verkeerde brandstof, zeg dus niet te snel dat het jou nooit zal overkomen. Ben je even verstrooid en gebeurt het bij jou, houd dan vooral het hoofd koel. Panikeer niet en start zeker je auto niet.