Image
Rijbewijs: welke opleidingen volgen?

Sinds de zesde staatshervorming behoort de rijopleiding tot de bevoegdheden van de Gewesten. Met als gevolg dat de manier waarop je je rijbewijs haalt enigszins anders is in de drie Gewesten. We zetten even alles op een rijtje, Gewest per Gewest …

Laat ons beginnen met een vleugje geschiedenis! Het oudste “rijbewijs” werd op 1 augustus 1888 uitgereikt aan de Duitse pionier Carl Benz. Het eerste praktijkexamen vond plaats in Parijs, in augustus 1893. In België is het rijbewijs pas verplicht geworden in 1967! Daarvoor volstond het om je aan te melden bij de gemeente en het rijbewijs te vragen dat jou interesseerde … wat dan ook! Tegenwoordig is het natuurlijk een heel ander verhaal. Je rijbewijs behalen is vandaag een heus hindernissenparcours geworden, met talloze stappen.

Verschillen tussen de Gewesten

Sinds de zesde staatshervorming zijn de inhoud en de organisatie van de rijopleiding Gewestelijke bevoegdheden geworden. Vlaanderen, Wallonië en Brussel hebben deze nieuwe bevoegdheid gebruikt om hun rijopleidingen te moderniseren. Gevolg? De manier waarop je je rijbewijs haalt, verschilt lichtjes van Gewest tot Gewest. Al blijft de basis gelukkig hetzelfde ...

Je begint met een theoretisch examen (vanaf 17 jaar), daarna volg je een praktische opleiding in een erkende rijschool of met vrije begeleiding, en tot slot leg je een praktijkexamen af. Als je slaagt, kan je je rijbewijs aanvragen bij de gemeentelijke administratie van je woonplaats.

Shoppen tussen de Gewesten?

Het is niet verboden om een rijopleiding te volgen of een examen af te leggen in een ander Gewest. Je zou zelfs je theoretisch examen kunnen afleggen in het ene Gewest en je praktijkexamen in het andere. Maar België zou België niet zijn als dit niet vatbaar was voor interpretatie. Vorig jaar weigerde de Vlaamse gemeente Beersel een rijbewijs af te geven aan een 18-jarige jongeman. Hij had een rijopleiding gevolgd in Waterloo en was, na een rijstage van 3 maanden met een voorlopig rijbewijs, geslaagd voor zijn praktijkexamen in ’s Gravenbrakel (Waals Gewest). Maar in Vlaanderen kan een definitief rijbewijs pas afgegeven worden na minstens negen maanden praktijkervaring met een voorlopig rijbewijs. Dat was in elk geval de redenering. Het is nu aan de Raad van State om te bepalen tot waar de regionale en federale bevoegdheden gaan!