Sinds de zesde staatshervorming behoort de rijopleiding tot de bevoegdheden van de Gewesten. Met als gevolg dat de manier waarop je je rijbewijs haalt enigszins anders is in de drie Gewesten. We zetten even alles op een rijtje, Gewest per Gewest …
Laat ons beginnen met een vleugje geschiedenis! Het oudste “rijbewijs” werd op 1 augustus 1888 uitgereikt aan de Duitse pionier Carl Benz. Het eerste praktijkexamen vond plaats in Parijs, in augustus 1893. In België is het rijbewijs pas verplicht geworden in 1967! Daarvoor volstond het om je aan te melden bij de gemeente en het rijbewijs te vragen dat jou interesseerde … wat dan ook! Tegenwoordig is het natuurlijk een heel ander verhaal. Je rijbewijs behalen is vandaag een heus hindernissenparcours geworden, met talloze stappen.
Verschillen tussen de Gewesten
Sinds de zesde staatshervorming zijn de inhoud en de organisatie van de rijopleiding Gewestelijke bevoegdheden geworden. Vlaanderen, Wallonië en Brussel hebben deze nieuwe bevoegdheid gebruikt om hun rijopleidingen te moderniseren. Gevolg? De manier waarop je je rijbewijs haalt, verschilt lichtjes van Gewest tot Gewest. Al blijft de basis gelukkig hetzelfde ...
Je begint met een theoretisch examen (vanaf 17 jaar), daarna volg je een praktische opleiding in een erkende rijschool of met vrije begeleiding, en tot slot leg je een praktijkexamen af. Als je slaagt, kan je je rijbewijs aanvragen bij de gemeentelijke administratie van je woonplaats.
- Dit staat je te wachten in Brussel
- Dit staat je te wachten in Vlaanderen
- Dit staat je te wachten in Wallonië
Shoppen tussen de Gewesten?
Het is niet verboden om een rijopleiding te volgen of een examen af te leggen in een ander Gewest. Je zou zelfs je theoretisch examen kunnen afleggen in het ene Gewest en je praktijkexamen in het andere. Maar België zou België niet zijn als dit niet vatbaar was voor interpretatie. Vorig jaar weigerde de Vlaamse gemeente Beersel een rijbewijs af te geven aan een 18-jarige jongeman. Hij had een rijopleiding gevolgd in Waterloo en was, na een rijstage van 3 maanden met een voorlopig rijbewijs, geslaagd voor zijn praktijkexamen in ’s Gravenbrakel (Waals Gewest). Maar in Vlaanderen kan een definitief rijbewijs pas afgegeven worden na minstens negen maanden praktijkervaring met een voorlopig rijbewijs. Dat was in elk geval de redenering. Het is nu aan de Raad van State om te bepalen tot waar de regionale en federale bevoegdheden gaan!
Ontdek onze tweedehandswagens op Touring CarSelect
Meest recente artikelen
De afwijkende verkeersregels in Europa ontrafeld
Priorité, limitations de vitesse, stationnement... Certaines règles de circulation en Europe diffèrent de la législation belge ou des règles internationales.
Alles over tol en vignetten in Europa
ll n'y a pas de système de péage uniforme en Europe. Certains pays imposent de circuler avec une vignette, d'autres utilisent des systèmes de péage.
Alles over milieuzones en vignetten in Europa
Un certain nombre de pays européens ont établi des zones à basses émissions (LEZ). Où sont situées ces zones environnementales? Que devez-vous faire pour pouvoir y circuler? Avez-vous besoin ou non d'une vignette? Nos explications par pays.
Fout getankt, wat nu gedaan?
Jaarlijks tanken zo’n 18.000 Belgen de verkeerde brandstof, zeg dus niet te snel dat het jou nooit zal overkomen. Ben je even verstrooid en gebeurt het bij jou, houd dan vooral het hoofd koel. Panikeer niet en start zeker je auto niet.
Alles over milieuzones, vignetten en zones met beperkte toegang in Frankrijk
Consultez les villes en France qui appliquent une zone de basses émissions ou une zone à trafic limité (ZTL). Où se trouvent-elles et comment éviter les amendes?
Op reis in Europa: documenten, reisformules en douaneformaliteiten
Avez-vous pensé à tous vos documents pour rejoindre votre destination? Quelles marchandises pouvez-vous ramener et en quelle quantité?