Image
Kies de elektrische fiets die bij je past
Elektrische fietsen zijn bijzonder populair. Wij vertellen je op welke punten je goed moet letten bij een geplande aankoop.

De elektrische fiets biedt tal van voordelen:

Image
elektrische fiets
 • Om te beginnen is het veel makkelijker trappen dan op een klassieke fiets.
 • Het is makkelijker om een helling op te rijden.
 • Je kan bij gelijke inspanning probleemloos grotere afstanden overbruggen.
 • De snelheid ligt hoger, hoewel dit geen grotere inspanning vergt.
 • Je moet zelf minder kracht leveren. Bijgevolg zweet je minder en rijd je echt ontspannen. Je komt ‘frisser’ aan op je bestemming.

Enkele goed te overdenken punten:

 • De prijs van deze fietsen schommelt tussen € 1000 en € 3000 euro, afhankelijk van het model.
 • Hoewel  de batterijen kwalitatief verbeteren, verslijten ze en moeten ze gemiddeld om de vier jaar vervangen worden. Dit kost al snel enkele honderden euro’s.
 • Een elektrische fiets weegt makkelijk 25 tot 30 kg. Met een opgeladen batterij is dat geen probleem. Als de batterij leeg is, vergt dit een aanzienlijke inspanning!
 • Sommige elektrische fietsen - met name de exemplaren die sneller dan 25 km/u rijden - worden aanzien als een bromfiets. In dat geval moet je ook aan de wettelijke voorwaarden voor een bromfiets voldoen. 

Technologie

Image
elektrische fiets technologie

Een elektrische fiets beschikt over een elektrische hulpmotor die je bijstaat wanneer je dit het meest nodig hebt: bij het vertrekken, op een helling en bij tegenwind.

Elektrische fietsen hebben verder alle karakteristieken van een klassieke fiets: verlichting, remmen, anti-diefstal slot, staander, enz. Ze zijn ook uitgerust met een versnellingsapparaat (7 tot 30 versnellingen) via een derailleur of geïntegreerd in de wielnaaf.

De autonomie verschilt van fiets tot fiets en is afhankelijk van de mate waarin je motorassistentie gebruikt. Dit varieert van 30 tot 100 km voor de meest performante versies.

Ook de remmen verdienen extra aandacht omdat je aan hogere snelheden rijdt dan bij een klassieke fiets. Steeds vaker worden fietsen met krachtige schijfremmen uitgerust. Dit verhoogt ook de levensduur van de velgen. Bij sommige modellen wordt de motor in het voor- of het achterwiel geïntegreerd in combinatie met een elektrische rem. Dit zorgt voor een veel kortere remweg. Deze technologie laat bovendien toe dat je de batterij kan opladen bij het remmen. Dit zorgt voor een beetje extra autonomie.

Plaats van de motor

Image
elektrische fiets plaats van de motor - vooras

Vooras:

 • Technisch gezien is dit de eenvoudigste en meteen ook de goedkoopste oplossing.
 • Het frame is vergelijkbaar met dat van een klassieke fiets.
 • Nadeel is dat het motorvermogen beperkt is om te voorkomen dat het voorwiel zou doorslippen.
 • Als je vaak op oneffen terrein rijdt of veel hellingen moet doen, kies je beter voor een ander systeem.
Image
elektrische fiets motor - achteras

Achteras:

Het probleem van het doorslippen is hier veel kleiner maar versnellingen zijn dan weer problematisch omdat zowel de overbrenging als de elektromotor in de naaf achteraan zit. Ook hier is het geleverde vermogen, net als bij de voorwielaandrijver, beperkt.

Image
elektrische fiets - motor trapas

Trapas:

Dit is zondermeer de meest ideale combinatie want de aandrijfkracht van je benen en die van de motor worden gecombineerd en gaan via de ketting naar de achteras. 

Dit systeem biedt ook praktische voordelen. Wanneer je een lekke band hebt, kan je het voor- of het achterwiel veel makkelijker demonteren.

Diefstal en veiligheid op de weg

Een elektrische fiets vergt meestal een stevige investering en is om die reden een gegeerd doelwit voor dieven. Lees het advies van onze federale overheid en neem ook een kijkje op de website van Touring

Wat veiligheid betreft, zien we dat de cijfers over fietsongevallen elk jaar verbeteren. Toch lezen we in de pers nog vaak over ongevallen met elektrische fietsen. Omdat de snelheid hoger ligt, worden ook de remmanoeuvres complexer. Bovendien worden fietsers soms overmoedig naarmate het accelereren makkelijker gaat. Draag daarom altijd een fietshelm, wees aandachtig voor andere weggebruikers en gebruik geen gsm tijdens het rijden.

De elektrische fiets en de wegcode


Hier vind je alle info
 

Deel deze inhoud