Image
Rijbewijs-Vlaanderen

Om in Vlaanderen je rijbewijs “B” te behalen, moet je een opleiding volgen die in de loop der jaren alsmaar moeilijker geworden is. Het doel is uiteraard om de opleiding van leerling-chauffeurs te verbeteren.

Theoretische opleiding en examen

In Vlaanderen kan je vanaf 17 jaar het theoretisch examen afleggen zonder dat je lessen moet volgen in een autorijschool. Maar na twee mislukte pogingen word je naar de rijschool gestuurd voor 12 uur theorie. Ook als je voor een opleiding bij de autorijschool kiest, duurt de theoretische module 12 uur.

Het theoretisch examen vindt plaats in een van de door het Gewest goedgekeurde examencentra. Voor de keuze van het examencentrum ben je niet gebonden aan je woonplaats; dat kan in heel België.

Deelnemen aan het theoretisch examen. De tarieven kan u controleren op de website van Goca VlaanderenHet examen gaat als volgt:

Het examen bestaat uit 50 meerkeuzevragen. Om te slagen moet u minstens 41/50 behalen:

De vragen benaderen de reële verkeerssituaties, worden duidelijk voorgelezen en verschijnen op het scherm van de computer. Nadat de vraag volledig is voorgelezen, krijgt u 15 seconden de tijd om te antwoorden.

Na het theorie-examen kunt u meteen uw foute antwoorden bekijken. Achteraf is het niet meer mogelijk om uw foute antwoorden te bekijken.

Geslaagd?

U moet meteen na het theorie-examen een oogtest afleggen in het examencentrum. Als u niet slaagt voor de oogtest, moet u een afspraak maken bij een oogarts.

Het examencentrum geeft u een aanvraagdocument voor uw voorlopig rijbewijs. Op de achterkant van dat aanvraagdocument moet u verklaren dat u medisch gezien in staat bent om veilig te rijden.

Hou er rekening mee dat uw theorie-examen 3 jaar geldig is. Wie een voorlopig rijbewijs aanvraagt vanaf 1 februari 2019, kan zijn geldigheidsduur nagaan op het voorlopig rijbewijs zelf. Houd die datum goed in het oog zodat u weet hoelang uw theorie-examen nog geldig is.

Als u de geldigheidsduur van uw theorie-examen niet meer weet, kunt u contact opnemen met het examencentrum waar u het examen hebt afgelegd.

Praktijkopleiding en examen

Eens je je theoretisch rijbewijs hebt, is het tijd voor de praktijk! Opgelet, met een voorlopig rijbewijs mag je niet buiten België rijden en mag je enkel een voertuig van categorie B besturen.

Wie slaagt voor het theorie-examen kan zijn voorlopig rijbewijs mét of zonder begeleider aanvragen.

  • U oefent minstens 3 maanden.
  • Op de achterruit van uw voertuig moet op een goed zichtbare manier een L-teken worden aangebracht.
  • U mag met uw voorlopig rijbewijs rijden met voertuigen met een manuele en automatische versnellingsbak.

Voorlopig rijbewijs met vrije begeleiding:

U kunt uw ‘voorlopig rijbewijs met begeleider’ aanvragen vanaf 17 jaar en nadat u geslaagd bent voor het theorie-examen. Het voorlopig rijbewijs is 36 maanden geldig.

 

Voorlopig rijbewijs zonder vrije begeleiding:

U kunt uw ‘voorlopig rijbewijs zonder begeleider’ aanvragen vanaf 18 jaar. Het is 18 maanden geldig.

Op de website van Goca Vlaanderen kan u een handige gedetailleerde brochure terugvinden 

 

Belangrijke opmerking

Sinds 1 oktober 2017 moet iedereen die (na 6 tot 9 maanden) zijn rijbewijs B behaalt verplicht deelnemen aan een “terugkommoment”. Het gaat om een halve dag, waarbij je deelneemt aan een groepsgesprek over rijgedrag en een aantal praktische proeven aflegt op een afgesloten terrein. Mensen die zich niet aanmelden riskeren een boete die kan oplopen tot 4.000 euro!

Ontdek onze tweedehandswagens op Touring CarSelect