Image
Rijbewijs-Vlaanderen

Om in Vlaanderen je rijbewijs “B” te behalen, moet je een opleiding volgen die in de loop der jaren alsmaar moeilijker geworden is. Het doel is uiteraard om de opleiding van leerling-chauffeurs te verbeteren.

Theoretische opleiding en examen

In Vlaanderen kan je vanaf 17 jaar het theoretisch examen afleggen zonder dat je lessen moet volgen in een autorijschool. Maar na twee mislukte pogingen word je naar de rijschool gestuurd voor 12 uur theorie. Ook als je voor een opleiding bij de autorijschool kiest, duurt de theoretische module 12 uur.

Het theoretisch examen vindt plaats in een van de door het Gewest goedgekeurde examencentra. Voor de keuze van het examencentrum ben je niet gebonden aan je woonplaats; dat kan in heel België.

Deelnemen aan het theoretisch examen kost 15 euro.Een bedrag dat je zal moeten betalen bij elke deelname. Het examen gaat als volgt:

 • 50 vragen op de computer
 • Maximaal 15 seconden om je keuze te maken
 • Duurt ongeveer 30 minuten
 • Je moet minimaal 41/50 halen om te slagen.

Belangrijk! Bij een fout antwoord wordt er een onderscheid gemaakt tussen ernstige en lichte overtredingen. Een lichte fout kost je één punt, terwijl er bij een zware fout vijf punten afgetrokken worden! Met een zware fout bedoelt men elke overtreding van de derde of vierde graad.

Praktijkopleiding en examen

Eens je je theoretisch rijbewijs hebt, is het tijd voor de praktijk! Opgelet, met een voorlopig rijbewijs mag je niet buiten België rijden en mag je enkel een voertuig van categorie B besturen.

Met vrije begeleiding:

 • Minimumleeftijd: 17 jaar
 • Opleiding: minimum 9 maanden, maximum 36 maanden. Wanneer de geldigheidsperiode van je voorlopig rijbewijs verstreken is, kan je je stage enkel voortzetten via een erkende rijschool, nadat je minstens 6 uur praktijklessen gevolgd hebt.
 • Jouw begeleider (maximum twee) moet minstens 8 jaar zijn rijbewijs hebben en mag de laatste 3 jaar niet vervallen zijn geweest van het recht tot sturen.
 • Vergeet niet dat begeleiders sinds oktober 2017 een verplichte opleiding van 3 uur moeten volgen bij een autorijschool (20 €).
 • Het examen op de openbare weg: Na minstens 9 maanden stage mag je, samen met je begeleider, met je eigen voertuig het examen op de openbare weg afleggen bij het examencentrum. Vooraleer je de baan op mag, moet je eerst een “risicoperceptietest” afleggen op de computer.
 • Het praktijkexamen kost 40 euro.
 • Als je niet geslaagd bent: Na twee mislukte examens op de openbare weg moet je minstens 6 uur praktijklessen volgen via een erkende rijschool.

Via de autorijschool

Belangrijke opmerking

Sinds 1 oktober 2017 moet iedereen die (na 6 tot 9 maanden) zijn rijbewijs B behaalt verplicht deelnemen aan een “terugkommoment”. Het gaat om een halve dag, waarbij je deelneemt aan een groepsgesprek over rijgedrag en een aantal praktische proeven aflegt op een afgesloten terrein. Dit terugkommoment kost 100 euro. Mensen die zich niet aanmelden riskeren een boete die kan oplopen tot 4.000 euro!

Meer informatie over het behalen van het rijbewijs B in Vlaanderen vind je ook op deze site.

Deel deze inhoud