Image
Noorwegen

In Noorwegen zijn er steden met een lage emissiezone. Waar bevinden die milieuzones zich en hoe dek je jezelf in?


Er zijn in Noorwegen drie lage emissiezones. In Bergen en Oslo bestaan er speciale maatregelingen ingeval van ernstige luchtvervuiling. De regels zijn ook van toepassing op voertuigen met een buitenlandse nummerplaat.


Bergen

De stad Bergen kan in periodes van langdurige verontreiniging van de lucht beslissen om:

  • een tijdelijk rijverbod instellen voor dieselauto’s, bestelwagens, vrachtwagens en bussen die niet aan de Euro 6-normen voldoen.
  • De tol te verhogen.
  • Het openbaar vervoer op deze dagen gratis maken.
  • bepaalde voertuigen kunnen op verschillende dagen een rijverbod krijgen. Alleen voertuigen met een even kenteken mogen rijden op dagen met een even datum en alleen voertuigen met een oneven kenteken mogen rijden op dagen met een oneven nummer.
Noorwegen
Tijdens een smogalarm is het openbaar vervoer gratis in Bergen © tommao wang | Source: Unsplash


Oslo

Bij slechte luchtkwaliteit kan de hoofdstad van Noorwegen een tijdelijke milieuzone instellen en beslissen om:

  • alle dieselvoertuigen rijverbod te geven (“dieselforbud”). Sommige verkeersaders zoals de E6 en de E18 zijn vrijgesteld.
  • de stadtol te verhogen


Kristiansand

Bij luchtvervuiling kan de stad in het zuiden van Noorwegen beslissen om een tijdelijke lage emissiezone in te stellen en de stadstol te verhogen.

Zie ook: Milieuzones in de populairste reisbestemmingen

Informatie over milieuzones in alle EU-landen vindt je ook op de EU-website.

Noorwegen
Waar je ook pech krijgt, bel ons op en je wordt meteen geholpen door een van onze bijstandspartners.


Touring staat voor je klaar in heel Europa

Reis je met de auto, motor of camper in Europa? Weet dat pech krijgen onderweg of op je bestemming je vakantieplannen danig kan verstoren. Denk dus tijdig aan een Touring bijstandsverzekering. Waar je je ook bevindt in Europa, bel ons op en je wordt meteen weer op weg geholpen door een van onze bijstandspartners.

Contact

Heb je nog een vraag en ben je Touring-klant? Neem dan contact op met Touring Info. Je kunt de dienst bereiken op het nummer +32 2 286 33 84 tijdens kantooruren of via mail: touringinfo@touring.be.