Image
LEZ in Hongarije

​In Hongarije kunnen een aantal grote steden een tijdelijke lage emissiezone (LEZ) instellen. In Boedapest zijn er een aantal verkeersvrije zones.

Bij een smogalarm (szmogriadó) kunnen grote steden in Hongarije een tijdelijke lage emissiezone (LEZ) instellen. In Boedapest zijn er een aantal zones waar het verkeer beperkt wordt.Tijdelijke milieuzones

LEZ in Budapest
Het Hongaars parlement in Boedapest © Daniel Olah | Source: Unsplash
  • Tijdens een periode van grote vervuiling kan een smogalarm worden geactiveerd in een aantal grote steden in Hongarije.
  • Gedurende deze periode mogen voertuigen met de euronorm van 0 t.e.m. 4 niet tussen 06:00u en 22:00u in de tijdelijke lage emissiezone (LEZ) rijden.
  • Ten laatste 1 dag voor het reglement van toepassing is, wordt het smogalarm bekendgemaakt via de gebruikelijke kanalen (sociale media, radio, televisie...).
  • De eigenaars van de geweerde voertuigen kunnen tijdens deze periode gratis gebruik maken van het openbaar vervoer. Er kan gevraagd worden om de autodocumenten van het voertuig te tonen.


LEZ in Boedapest
De iconische gele tram rijdt op de Vrijheidsbrug (Szabadság híd) in Boedapest © Daniel Olah | Source: Unsplash


  • Het reglement is ook van toepassing op voertuigen met een buitenlandse nummerplaat.


Boedapest
: beschermde zones en beperkte zones

LEZ zones Boedapest
Kaart met de de verschillende zones in Boedapest @ bkk.hu


Beschermde zones

In Budapest zijn een aantal historische plekken of recreatiezones zonder verkeer. Ze zijn alleen toegankelijk met een speciale vergunning. Het reglement is ook van toepassing op buitenlandse voertuigen.


Beperkte zones

Beperkte zones zijn bepaalde delen van de stad waar zware voertuigen een inreisvergunning nodig hebben om binnen te komen. De kosten van de vergunning zijn afhankelijk van hun totale gewicht en voertuigemissies.


Zie ook: Milieuzones in de populairste reisbestemmingen.


Touring staat voor je klaar in heel Europa

Straks met de auto op vakantie naar Hongarije? Weet dat pech krijgen onderweg of op je bestemming je vakantieplannen danig kan verstoren. Denk dus tijdig aan een Touring bijstandsverzekering zoals onze nieuwe Go Europa formule. Waar je je ook bevindt in Europa, bel ons op en je wordt meteen weer op weg geholpen door een van onze bijstandspartners.

Contact

Heb je nog een vraag en ben je Touring-lid? Neem dan contact op met Touringinfo. Je kunt de dienst bereiken op het nummer +32 2 286 33 84 op werkdagen tussen 9 en 12u en tussen 14 en 17u of via mail: touringinfo@touring.be.

Informeer je over onze producten voor pechverhelping, reisverzekering, annulatieverzekering en fietsbijstand.