Image
Arc de Triomphe Parijs
25 juni 2018

Net als vele Europese landen, heeft ook Frankrijk het principe van de Lage Emissiezones (LEZ) of ‘Zones à circulation restreinte’ (ZCR) ingevoerd.

Image
zone restreinte

Er wordt gewerkt met  zes verschillende Crit’Air Ecovignetten (CQA) die aangeven hoe milieuvriendelijk een voertuig is.

Image
6 vignetten

Elke gemeente is vrij om zelf milieuzones in te stellen. Net zo goed bepaalt ook elke gemeente zelf wanneer en welke Crit’Air categorieën in deze zones toegang krijgen.

Elke overtreding kan een boete van € 68 tot € 135 opleveren.

Je vraagt dus maar beter je Crit’Air vignet aan, als je van plan bent met de auto naar Parijs te rijden. Een Crit’Air vignet kost € 4,80. Het kan enkel online besteld worden (enkel in het Frans of het Engels) en moet met een kredietkaart betaald worden. Hou er rekening mee dat het enkele weken duurt alvorens het Crit’Air vignet in jouw brievenbus belandt.

Bestel jouw Crit’Air vignet online in 9 makkelijke stappen

Enkele klikken en het invoeren van je gegevens volstaan om je Crit’Air vignet aan te vragen bij het Ministerie van Milieu van Frankrijk. Hou alvast het inschrijvingsbewijs van je voertuig binnen handbereik en scan het alvorens van start te gaan.

1. Ik vraag mijn Crit’Air vignet aan. Klik bovenaan op ‘Demander son certificat’.

Image
critair

2. Klik nu op de tekst onder het beeld met de talrijke vlaggen aan de rechterkant van de pagina. Hiermee geef je aan dat je auto niet ingeschreven is in Frankrijk maar in een ander land, in ons geval België, dus een land van de Europese Unie.

Image
critair

3. Op de volgende pagina vink je onderaan 2 vakjes aan.

Hiermee geef je aan dat:

  • Je akkoord gaat met de algemene gebruiks- en leveringsvoorwaarden.
  • Je inschrijvingsbewijs up-to-date is en dat de bijlage die je doorstuurt, overeenkomt met een inschrijvingsbewijs.
Image
critair

Klik nu helemaal onderaan op het vakje ‘Suivant’ om naar de volgende pagina te gaan.

4. Klik op deze pagina op het vakje links ‘+ Ajouter un véhicule’ om de aanvraag voor jouw auto op te starten.

Image
critair

5. Er verschijnt nu een formulier ‘Informations du véhicule’ waarop je (aan de hand van je inschrijvingsbewijs) de gegevens van je voertuig kan invullen:

  • nummerplaat, datum van de 1ste inschrijving, categorie van het voertuig (M1 voor een gewoon voertuig), type brandstof (diesel, benzine etc.), land van inschrijving (België), serienummer van het voertuig (17 tekens), merk van het voertuig, model van het voertuig, Euronorm van het voertuig (bv Euro 6), CO2 emissie van het voertuig. (Alle vakjes met een sterretje moeten verplicht ingevuld worden.)
  • Wanneer je alle gegevens van je auto ingevuld hebt, moet je ook nog de scan van je inschrijvingsbewijs downloaden (Max 400 kb in png, jpg of pdf).
  • Tenslotte druk je op ‘Enregistrer’ om je aanvraag vast te leggen.
Image
critair

6. Zodra je de gegevens van jouw voertuig vastgelegd hebt, krijg je een overzichtje met al deze gegevens te zien.

Als alles correct ingegeven is, vink je rechts het vakje ‘Je ne suis pas un robot’ aan.

Je moet nu een kleine test uitvoeren, dit is noodzakelijk voor de gegevensbescherming van de doorgestuurde info. Je krijgt b.v. een beeld te zien waarop je de vakjes met een verkeersbord of met bomen moet aanklikken en vervolgens klik je op het vakje ‘Valider’. Heb je dit correct uitgevoerd, dan kan je op het vakje ‘Suivant’ klikken.

Image
critair
Image
critair

7. Op de volgende pagina vul je jouw persoonlijke gegevens in : naam en voornaam, mailadres en bevestiging van dit mailadres, straatnaam en nummer (onder ‘Numéro et libellé de la voie’), postcode, gemeente en land. (Onderaan kan je eventueel nog een vakje aanvinken, indien je vignet naar een ander adres dient gestuurd te worden.)

Klik daarna op het vakje ‘Suivant’. Je krijgt nu een overzicht met je ingevulde gegevens te zien.

Mocht je nog iets willen veranderen of verbeteren, klik dan op het linker vakje ‘Précédent’. Is alles correct, dan klik je op het vakje ‘Suivant’.

Image
critair
Image
critair

8. Er verschijnt nu een pagina met info over de betaalwijze. Je kan enkel met een kredietkaart betalen. Klik op het vakje ‘Suivant’.

Voer de betaling uit met je kredietkaart (Mastercard of Visa kaart). De gegevens die je moet invullen: je kaartnummer, de vervaldatum van je kaart en het CVV nummer van 3 cijfers.

Klik daarna op ‘Valider’.

Image
critair

Er verschijnt een pagina met een overzicht van de betaling voor een bedrag van € 4,80 die je eventueel kan afdrukken (Imprimer le reçu du paiement). Klik daarna op het rechtervakje ‘Continuer’.

Image
critair

9. Op de laatste pagina vind je een bevestiging van je bestelling met een referentienummer. Dit nummer kan bij eventuele navraag nuttig zijn. Je krijgt ook nog een mail betreffende je bestelling en je ontvangt je Crit’Air vignet ongeveer dertig dagen later per post.

Image
critair

Veel plezier in Parijs!

Deel deze inhoud
17 februari 2020

Elektrische auto: ideaal … of toch bijna!

Elektrische auto's staan volop in de belangstelling. Ze zouden dé mirakeloplossing zijn om het probleem van de CO2-uitstoot op te lossen. Maar zijn ze wel voor iedereen geschikt?

In het verkeer veroorzaken elektrische auto’s inderdaad nauwelijks vervuiling. Alleen de banden en remmen produceren fijn stof, maar dat geldt ook voor andere auto’s. Vraag is natuurlijk hoe de elektriciteit wordt geproduceerd. Als de stroom afkomstig is van hernieuwbare bronnen, is er geen vuiltje aan de lucht, maar anders klopt het ecologische plaatje niet meer. Ook de productie van de batterijen gebeurt trouwens niet bepaald milieuvriendelijk.

17 februari 2020

Dieselwagens: redelijk blijven

België is lang een dieselland geweest. Diesel stoot immers weinig CO2 uit, is goedkoper en presteert beter. Toch wordt diesel tegenwoordig met alle zonden van de wereld overladen. Zijn dieselwagens vandaag dan nog een goed idee? Alles hangt af van hoe je ze gebruikt!

13 februari 2020

Benzinemotoren hebben de wind in de zeilen!

Benzine is uitgegroeid tot de populairste brandstof in ons land. Waar diesel vijf jaar geleden nog een grote voorsprong had, zagen we in 2019 een heel ander beeld, met 62% van de nieuwe inschrijvingen voor benzinemodellen en iets meer dan 30% voor diesels. De populariteit van benzine heeft natuurlijk te maken met de antidieselcampagne. En de trend lijkt zich ook door te zetten. Waarom?