Image
Crit'Air Parijs

Op deze pagina vind je een handige gebruiksaanwijzing om het Franse ecovignet te bestellen.

Net als vele andere Europese landen heeft ook Frankrijk Lage Emissiezones (LEZ) of Zones à faibles émissions mobilité (ZFE-m) ingevoerd. Wie zich met een voertuig in zo’n zone wil begeven, moet over een zogeheten Crit’Air ecovignet beschikken.


Crit'Air verkeersborden
Links: begin van een ZFE-m, midden: einde van een ZFE-m, rechts: pre-signalisatie van een ZFE-m © Ministère de la Transition Écologique


Er bestaan zes verschillende Crit’Air Ecovignetten (CQA); ze geven aan hoe milieuvriendelijk een voertuig is.

De 6 Crit'Air vignetten


Elke gemeente is vrij om zelf milieuzones in te stellen en bepaalt ook zelf wanneer en welke Crit’Air categorieën tot deze zones toegang krijgen.

Opgelet: de boete voor een overtreding bedraagt € 68 tot € 135. Kortom, je vraagt dus maar beter je Crit’Air vignet aan als je van plan bent met de auto naar en door Frankrijk te rijden.

Een Crit’Air vignet kost € 4,76 en het kan enkel online besteld worden (in het Frans of het Engels) en moet met een kredietkaart, debetkaart of via PayPal betaald worden. Je ontvangt je Crit’Air vignet na een tweetal weken. In afwachting dient je bevestigingsmail evenwel als voorlopig vignet.


Hoe jouw Crit’Air vignet online bestellen?

Hieronder tonen we hoe je je Crit’Air ecovignet in 9 stappen aanvraagt bij het Ministerie van Milieu van Frankrijk. Hou alvast het inschrijvingsbewijs van je voertuig binnen handbereik en scan het alvorens van start te gaan.

Stap 1. Ik vraag mijn Crit’Air vignet aan

Stap 2. Klik op ‘véhicule immatriculé à l’étranger’ en vervolgens op ‘commander’.

Crit'Air aanvragen online


Stap 3.
Op je scherm verschijnt nu de rubriek ‘Informations du véhicule’ waarop je (aan de hand van je inschrijvingsbewijs) de gegevens van je voertuig invult: land van inschrijving (België), nummerplaat, datum van de 1ste inschrijving, categorie van het voertuig (M1 voor een gewoon voertuig), type brandstof (diesel, benzine etc.), serienummer van het voertuig (17 tekens), merk van het voertuig, model van het voertuig, Euronorm van het voertuig (bv Euro 6), CO2 emissie van het voertuig.

Alle vakjes met een sterretje moeten verplicht ingevuld worden.  • Wanneer je alle gegevens van je auto ingevuld hebt, voeg je de scan van je inschrijvingsbewijs toe via ‘Ajouter mon justificatif’ (Max 2 Mb in png, jpg of pdf). Enkele tips: Je kan bijvoorbeeld met uw smartphone via whatsapp een foto nemen van uw inschrijvingsbewijs en deze afbeelding gebruiken om toe te voegen aan uw bestelling. Of maak een foto met uw smartphone en mail deze dan onder lage resolutie naar uzelf. Een andere optie is naar een winkel te gaan waar men fotokopies maakt en vraag om uw inschrijvingsbewijs te scannen onder lage resolutie (minder dan 2 MB) en deze naar u te mailen.
  • Als alles correct ingegeven is, vink je rechts het vakje ‘Je ne suis pas un robot’ aan.
  • Tenslotte druk je op ‘continuer’ om je aanvraag vast te leggen.

Stap 4. Daarna duid je aan of je facturatieadres hetzelfde is als je leveringsadres. Kies en klik op ‘continuer’.


Stap 5. Op de volgende pagina vul je jouw persoonlijke gegevens in: naam en voornaam, mailadres en bevestiging van dit mailadres, straatnaam en nummer (onder ‘Numéro et libellé de la voie’), postcode, gemeente en land. Onderaan kan je eventueel nog een vakje aanvinken indien je vignet naar een ander adres dient gestuurd te worden. Klik vervolgens op het vakje ‘Continuer’.


Stap 6. Je krijgt nu een overzicht van je ingevulde gegevens te zien.

  • Mocht je nog iets willen veranderen of verbeteren, klik dan op het potloodicoontje (rechtsboven onder ‘classe’).
  • Lees onderaan de algemene voorwaarden en klik daarna in het vakje links naast ‘J'ai lu et j’accepte les conditions générales de délivrance et d'usage ci-dessous’.
  • Is alles correct ingevoerd? Klik dan op het vakje ‘payer en ligne’.

Stap 7. Er verschijnt nu een pagina met info over de betaalwijze. Duid aan op welke manier je wenst te betalen en druk op ‘bevestig’.

Stap 8. Voer de betaling uit met je kredietkaart (Mastercard of Visa) of je maestro debetkaart indien je over een verificatiecode beschikt. De gegevens die je moet invullen: je kaartnummer, de vervaldatum van je kaart en het CVV nummer van 3 cijfers. Klik daarna op ‘Bevestigen’.


Wil je met PayPal betalen, klik dan op het PayPal-icoon en volg de instructies op het scherm.

Stap 9. Op de laatste pagina vind je een bevestiging van je bestelling met een referentienummer. Noteer het. Dit referentienummer kan bij eventuele navraag nuttig zijn. Je krijgt een bevestigingsmail van je bestelling. Na 24 uren ontvang je een elektronische factuur die dienst doet als voorlopig vignet. Na een tweetal weken ontvang je je Crit’Air vignet per post.


Touring staat voor je klaar in heel Europa

Reis je met de auto, motor of camper in Europa? Weet dat pech krijgen onderweg of op je bestemming je vakantieplannen danig kan verstoren. Denk dus tijdig aan een Touring bijstandsverzekering zoals onze nieuwe Go Buitenland formule. Waar je je ook bevindt in Europa, bel ons op en je wordt meteen weer op weg geholpen door een van onze bijstandspartners.

Contact

Heb je nog een vraag en ben je Touring-klant? Neem dan contact op met Touringinfo. Je kunt de dienst bereiken op het nummer +32 2 286 33 84 tijdens kantooruren of via mail: touringinfo@touring.be.

Informeer je over onze producten voor pechverhelping, reisbijstand, annulatieverzekering en fietsbijstand.