Image
Document

Ga je binnenkort met vakantie? Hoe beheer je de administratieve aspecten van je verblijf? Enkele handige tips.

Vergeet je identiteitsdocumenten niet

In de meeste landen moet je in het bezit zijn van je identiteitsdocumenten. In het Schengengebied volstaat je identiteitskaart. Buiten het Schengengebied en behalve een speciaal akkoord tussen België en het land van bestemming, heb je een paspoort en een inreisvisum nodig. In sommige gevallen moet je je inreisvisum op voorhand regelen via de ambassade van het land van bestemming (of van het land die het vertegenwoordigt). 

In andere landen wordt de aanvraag van het inreisvisum – en de betaling  - bij aankomst of via het internet geregeld. Het is dus aangeraden dat je je goed op voorhand informeert. Let op: wanneer je een inreisvisum vraagt, leggen de autoriteiten in vele landen op dat je paspoort nog minstens 6 maanden geldig moet zijn. Check dit tijdig, het duurt een tweetal weken duurt om een nieuw paspoort te bekomen. Een spoedprocedure bestaat, alleen hangt hier een stevig prijskaartje aan vast. 

Wat gebeurt er bij verlies of diefstal?

Als je je documenten verliest of als ze gestolen worden, moet je eerst en vooral aangifte doen bij de lokale politie. Met dat attest en identiteitsfoto’s verkrijg je bij de Belgische ambassade of consulaat een tijdelijk document. Indien er geen Belgische vertegenwoordiging aanwezig is, dan moet je je tot een andere ambassade richten die deel uitmaakt van de Europese Unie. 

Voor meer veiligheid kan je trouwens je verloren of gestolen identiteitsdocumenten laten blokkeren. Dan kan via het gratis telefoonnummer van DocStop 00800 2123 2123 of +32 2 518 2123). 

Om diefstal te vermijden, berg je je identiteitsdocumenten beter in een apart mapje of tasje op, dus niet in je handtas of portefeuille. Een andere optie is de safe van het hotel. 

Denk aan ziekteverzekeringen

Je ziekenfondskaart is uitsluitend geldig in België. Als je in de Europese Unie, Zwitserland, Noorwegen, IJsland of Liechtenstein reist, zijn je medische kosten gedekt zoals in België, op voorwaarde dat je in het bezit bent van de Europese ziekteverzekeringskaart. Deze kaart vraag je gratis aan bij je ziekenfonds. Als je naar andere bestemmingen reist, check dat je voldoende bent verzekerd. Neem desnoods een privéverzekering voor de duur van je verblijf. 

Internationaal rijbewijs

Je Belgisch rijbewijs is geldig binnen de Europese Unie. België heeft ook bilaterale overeenkomsten met andere landen. Dankzij deze akkoorden, is je rijbewijs er ook geldig. Maar indien je buiten de Europese Unie wilt rijden, in een land waar je Belgische rijbewijs niet geldig is, moet je via je gemeente een internationaal rijbewijs aanvragen. Voor meer info hieromtrent neem je best contact op met Touring Info

Let op je geld

Ten slotte, als je naar het buitenland reist, neem je vast je kredietkaart of cash geld mee. Berg je geld en je kredietkaart nooit samen op, behalve in een veilige omgeving. Laat ze ook niet achter in je ruimbagage als je met het vliegtuig reist, je bagage kan verloren gaan! 

Reis je als koppel of met kinderen, verdeel het cash geld en de kredietkaarten onder elkaar. Zo beschik je in geval van nood steeds over een betaalmiddel. 

Laatste tip: als je je kredietkaart(en) verliest of als ze gestolen worden, bel meteen naar CARD STOP (070/344.344) en laat ze blokkeren. Aarzel niet om het telefoonnummer op te slaan in je contactenlijst. 

Deel deze inhoud