Image
Vakantie documenten
Je vakantie plannen is meer dan een bestemming kiezen en vervolgens inpakken en wegwezen. Denk ook aan je identiteitspapieren, je rijbewijs, je verzekering, ...


Wat doe je met je reis- en identiteitsdocumenten op je bestemming? Wat als je ze verliest? Waar moet je op letten als je met kinderen op vakantie gaat? Met deze tips blijf je zen onder alle omstandigheden.


Vergeet je identiteitsdocumenten niet

In de meeste landen moet je in het bezit zijn van je identiteitsdocumenten. In het Schengengebied volstaat je identiteitskaart. Los van het feit dat de grenscontroles binnen het Schengengebied afgeschaft zijn, is het raadzaam om je identiteitskaart tijdens je vakantie bij te hebben. Reden: er mag wel degelijk naar je identiteitsbewijs gevraagd worden, door de politie bijvoorbeeld of bij het inchecken op de luchthaven (om de naam op je ticket te dubbelchecken).

Buiten het Schengengebied heb je een internationaal paspoort nodig, en in sommige gevallen ook een inreisvisum. Als je niet weet welke documenten je nodig hebt, check dan de website van Buitenlandse Zaken. Daar vind je een overzicht van alle landen en alle relevante informatie met betrekking tot reisdocumenten en andere reisadviezen.

Weet dat je in sommige gevallen je inreisvisum op voorhand moet regelen via de ambassade van het land van bestemming. In andere landen wordt de aanvraag van het inreisvisum – en de betaling - bij aankomst of via het internet geregeld. Het is dus aangeraden om je goed op voorhand te informeren. Controleer ook hoe lang je paspoort nog geldig moet zijn om naar een land te mogen reizen; vaak moet je reispas nog minstens 6 maanden geldig zijn nadat je terugkeert uit vakantie. Check dit overigens tijdig; het duurt vaak een tweetal weken om een nieuw paspoort te bekomen. Er bestaat weliswaar een spoedprocedure, maar daar hangt een stevig prijskaartje aan vast.


Vergeet de kinderen niet!

vakantie kids-ID
De nieuwe Kids-ID ziet eruit als een reguliere identiteitskaart voor volwassenen. Foto: Binnenlandse Zaken


Vergeet ook geen identiteitsbewijs voor je kinderen te voorzien, ongeacht hun leeftijd. Naargelang het land van bestemming is dat voor kinderen ofwel de Kids-ID (voor de meeste Europese bestemmingen), ofwel het internationaal paspoort.

De Kids-ID, voor kinderen jonger dan 12 jaar, werd dit jaar vernieuwd om tegemoet te komen aan de vraag van de EU om de reisdocumenten eenvormig te maken. Dit wil echter niet zeggen dat je snel zo’n nieuwe Kids-ID moet gaan halen, want de oude blijft gewoon geldig (gesteld dat de geldigheidsdatum bij retour niet is overschreden). Maar je moet wél weten dat de aanvraag ervan - gesteld dat je er nog geen hebt - makkelijk tot 3 weken kan duren. Kostprijs: iets meer dan 6 euro, al kan dat bij een spoedprocedure oplopen tot meer dan 100 euro. Kortom, vraag de Kids-ID ruim op tijd aan om onaangename verrassingen aan de grenscontrole (op de luchthaven bijvoorbeeld) te voorkomen.


Wat gebeurt er bij verlies of diefstal?

Als je tijdens je vakantie je documenten verliest, of als ze gestolen worden, moet je eerst en vooral aangifte doen bij de lokale politie. Met dat attest en een paar identiteitsfoto’s verkrijg je bij de Belgische ambassade of het Belgisch consulaat een tijdelijk document. Als er geen Belgische vertegenwoordiging aanwezig is, dan moet je je wenden tot een andere ambassade die deel uitmaakt van de Europese Unie.

Voor meer veiligheid tijdens je vakantie kan je trouwens je verloren of gestolen identiteitsdocumenten laten blokkeren. Dat kan via het gratis telefoonnummer van DocStop: 00800 2123 2123 of +32 2 518 2123.

Om diefstal te vermijden, berg je je identiteitsdocumenten best op in een apart mapje of tasje, dus niet in je handtas of portefeuille. Een andere optie is de safe van het hotel.

Tip: De procedure voor het aanvragen van nieuwe documenten in het buitenland verloopt makkelijker als je over een kopie van de verloren of gestolen documenten beschikt, de nummers van die documenten en/of documenten waarmee je je kan identificeren (zoals je rijbewijs).


Denk aan je ziekteverzekering

Je ziekenfondskaart is uitsluitend geldig in België. Als je in de Europese Unie, Zwitserland, Noorwegen, IJsland of Liechtenstein reist, zijn je medische kosten gedekt zoals in België, op voorwaarde dat je in het bezit bent van de Europese ziekteverzekeringskaart. Deze kaart vraag je gratis aan bij je ziekenfonds. Als je naar andere bestemmingen reist, check dan of je voldoende verzekerd bent.

Tip: neem een bijstand waarbij de volledige medische kosten vergoed worden, want klassieke ziekenfondsen brengen niet in elke situatie soelaas. Denk daarbij concreet aan repatriëring bijvoorbeeld: met een Touring-product geldt een noodgedwongen repatriëring voor het hele reisgezelschap. Check de vele voordelen van onze reisbijstandsproducten.

Nog vragen over corona? Check de maatregelen in 19 populaire vakantielanden.


Internationaal rijbewijs

Je Belgisch rijbewijs is geldig binnen de Europese Unie. België heeft ook bilaterale overeenkomsten met andere landen. Dankzij deze akkoorden is je rijbewijs ook daar geldig. Maar als je buiten de Europese Unie wil rijden, in een land waar je Belgische rijbewijs niet geldig is, moet je via je gemeente een internationaal rijbewijs aanvragen.


Let goed op je geld

Niet slim. Beter is om cash en kredietkaarten van elkaar gescheiden te houden. Foto: Emil Kalibradov | Unsplash


Ten slotte, als je naar het buitenland reist voor je vakantie, neem je vast je kredietkaart of cash geld mee. Berg je geld en je kredietkaart nooit samen op, behalve in een veilige omgeving. Laat ze ook niet achter in je ruimbagage als je met het vliegtuig reist, want je bagage kan verloren gaan!

Reis je als koppel of met kinderen, verdeel het cash geld en de kredietkaarten dan onder elkaar. Zo beschik je in geval van nood steeds over een betaalmiddel.

Laatste tip: als je je kredietkaart(en) verliest of als ze gestolen worden, bel dan meteen naar CARD STOP (070/344.344) en laat ze blokkeren. Aarzel niet om dit telefoonnummer op te slaan in je contactenlijst.


Touring staat overal paraat!

Straks met de auto op vakantie? Weet dat pech onderweg of op je bestemming je vakantieplannen danig kan verstoren. Denk dus tijdig aan een Touring bijstandsverzekering, zoals onze nieuwe Go Europa formule. Waar je je ook bevindt in Europa, bel ons op en je wordt meteen weer op weg geholpen door een van onze bijstandspartners.

Met het vliegtuig op vakantie binnen Europa of ver daarbuiten? Informeer je over onze producten voor reisbijstand en denk tijdig aan een annulatieverzekering.