Je vakantie plannen is meer dan een bestemming kiezen en vervolgens inpakken en wegwezen. Denk ook aan je identiteitspapieren, je rijbewijs, je verzekering, ...
Wat doe je met je reis- en identiteitsdocumenten op je bestemming? Wat als je ze verliest? Waar moet je op letten als je met kinderen op vakantie gaat? Met deze tips blijf je zen onder alle omstandigheden.
Vergeet je identiteitsdocumenten niet
In de meeste landen moet je in het bezit zijn van je identiteitsdocumenten. In het Schengengebied volstaat je identiteitskaart. Los van het feit dat de grenscontroles binnen het Schengengebied afgeschaft zijn, is het raadzaam om je identiteitskaart tijdens je vakantie bij te hebben. Reden: er mag wel degelijk naar je identiteitsbewijs gevraagd worden, door de politie bijvoorbeeld of bij het inchecken op de luchthaven (om de naam op je ticket te dubbelchecken).
Buiten het Schengengebied heb je een internationaal paspoort nodig, en in sommige gevallen ook een inreisvisum. Als je niet weet welke documenten je nodig hebt, check dan de website van Buitenlandse Zaken. Daar vind je een overzicht van alle landen en alle relevante informatie met betrekking tot reisdocumenten en andere reisadviezen. Check ook deze lijst van populaire reisbestemmingen.
Weet dat je in sommige gevallen je inreisvisum op voorhand moet regelen via de ambassade van het land van bestemming. In andere landen wordt de aanvraag van het inreisvisum – en de betaling - bij aankomst of via het internet geregeld. Het is dus aangeraden om je goed op voorhand te informeren.
Controleer ook hoe lang je paspoort nog geldig moet zijn om naar een land te mogen reizen; vaak moet je reispas nog minstens 6 maanden geldig zijn nadat je terugkeert uit vakantie. Check dit overigens tijdig; het duurt vaak een tweetal weken om een nieuw paspoort te bekomen. Er bestaat weliswaar een spoedprocedure, maar daar hangt een stevig prijskaartje aan vast.
Vergeet de kinderen niet!
Vergeet ook geen identiteitsbewijs voor je kinderen te voorzien, ongeacht hun leeftijd. Naargelang het land van bestemming is dat voor kinderen ofwel de Kids-ID (voor de meeste Europese bestemmingen), ofwel het internationaal paspoort.
De Kids-ID, voor kinderen jonger dan 12 jaar, werd in 2021 vernieuwd om tegemoet te komen aan de vraag van de EU om de reisdocumenten eenvormig te maken. Dit wil echter niet zeggen dat je snel zo’n nieuwe Kids-ID moet gaan halen, want de oude blijft gewoon geldig (gesteld dat de geldigheidsdatum bij retour niet is overschreden).
Maar je moet wél weten dat de aanvraag ervan - gesteld dat je er nog geen hebt - makkelijk tot 3 weken kan duren. Kostprijs: iets meer dan 7 euro maar hier en daar ook meer (alle tarieven in België). Opgelet: de kostprijs van een spoedprocedure kan oplopen tot meer dan 100 euro. Kortom, vraag de Kids-ID ruim op tijd aan om onaangename verrassingen aan de grenscontrole (op de luchthaven bijvoorbeeld) te voorkomen.
Reizen met huisdieren: dit moet je weten
De EU-regels maken het makkelijker om je hond, kat of fret mee te nemen als je naar een EU-land (in dit verband de 27 EU-landen, Noorwegen en Noord-Ierland) reist. Deze regels gelden ook als je je huisdier vanuit een land buiten de EU meeneemt naar de EU.
Op enkele uitzonderingen na kan je je huisdier meenemen naar een ander EU-land of vanuit een land buiten de EU naar een EU-land, mits het:
- gechipt is (overeenkomstig de technische voorschriften van bijlage II van de EU-verordening over het verkeer van gezelschapsdieren) of een duidelijk leesbare tatoeage heeft, aangebracht voor 3 juli 2011.
- tegen hondsdolheid is ingeënt
- behandeld is tegen vossenlintworm Echinococcus multilocularis, wanneer je reist naar een land waar deze lintworm niet voorkomt (Finland, Ierland, Malta, Noorwegen en Noord-Ierland)
- over een geldig Europees huisdierenpaspoort beschikt wanneer je vanuit een EU-land of Noord-Ierland reist, of over een EU-diergezondheidscertificaat wanneer je vanuit een land buiten de EU komt.
Wie er het fijne wil van weten, kan voor alle bijkomende details en info over de nodige reisdocumenten terecht op Your Europe, een officiële website van de EU.
Paspoort: wel of niet afgeven op vakantie?
Volgens onze collega’s van de ANWB is het geen goed idee om je paspoort af te geven in je hotel op je vakantiebestemming. Dit om identiteitsfraude te voorkomen. Toch wordt het geregeld gevraagd bij aankomst in een hotel of op een camping.
Opgelet: hotels, cruisemaatschappijen, campings, vakantieparken etc. zijn wettelijk verplicht hun gasten bij het inchecken te identificeren en te registreren in het nachtregister. Maar daarvoor hebben ze louter je naam, woonplaats, documenttype en -nummer en aankomst- en vertrekdag nodig. Kortom, ze hebben jouw rijksregisternummer niét nodig. Dit nummer in combinatie met je pasfoto is fraudegevoelig.
Om deze gegevens over te nemen volstaat kort afgeven van je identiteitsbewijs. Laat echter niet toe dat er een kopie wordt gemaakt of zorg er in dat geval voor dat foto en rijksregisternummer zijn afgeschermd. Tip: maak vooraf zelf een kopie van je paspoort of identiteitskaart en scherm foto en rijksregister nummer af. Onze collega’s van de ANWB geven nog meer tips en die kan je hier raadplegen (enkel in het Nederlands).
Wat gebeurt er bij verlies of diefstal?
Als je tijdens je vakantie je documenten verliest, of als ze gestolen worden, moet je eerst en vooral aangifte doen bij de lokale politie. Met dat attest en een paar identiteitsfoto’s verkrijg je bij de Belgische ambassade of het Belgisch consulaat een tijdelijk document. Als er geen Belgische vertegenwoordiging aanwezig is, dan moet je je wenden tot een andere ambassade die deel uitmaakt van de Europese Unie.
Voor meer veiligheid tijdens je vakantie kan je trouwens je verloren of gestolen identiteitsdocumenten laten blokkeren. Dat kan via het gratis telefoonnummer van DocStop: 00800 2123 2123 of +32 2 488 2123.
Om diefstal te vermijden, berg je je identiteitsdocumenten best op in een apart mapje of tasje, dus niet in je handtas of portefeuille. Een andere optie is de safe van het hotel.
Tip: De procedure voor het aanvragen van nieuwe documenten in het buitenland verloopt makkelijker als je over een kopie van de verloren of gestolen documenten beschikt, de nummers van die documenten en/of documenten waarmee je je kan identificeren (zoals je rijbewijs).
Denk aan je ziekteverzekering
Je ziekenfondskaart is uitsluitend geldig in België. Als je in de Europese Unie, Zwitserland, Noorwegen, IJsland of Liechtenstein reist, zijn je medische kosten gedekt zoals in België, op voorwaarde dat je in het bezit bent van de Europese ziekteverzekeringskaart. Deze kaart vraag je gratis aan bij je ziekenfonds. Als je naar andere bestemmingen reist, check dan of je voldoende verzekerd bent.
Tip: neem een bijstand waarbij de volledige medische kosten vergoed worden, want klassieke ziekenfondsen brengen niet in elke situatie soelaas. Denk daarbij concreet aan repatriëring bijvoorbeeld: met een Touring-product geldt een noodgedwongen repatriëring voor het hele reisgezelschap. Check de vele voordelen van onze reisverzekeringen.
Internationaal rijbewijs
Je Belgisch rijbewijs is geldig binnen de Europese Unie. België heeft ook bilaterale overeenkomsten met andere landen. Dankzij deze akkoorden is je rijbewijs ook daar geldig. Maar als je buiten de Europese Unie wil rijden, in een land waar je Belgische rijbewijs niet geldig is, moet je via je gemeente een internationaal rijbewijs aanvragen.
Let goed op je geld
Ten slotte, als je naar het buitenland reist voor je vakantie, neem je vast je kredietkaart of cash geld mee. Berg je geld en je kredietkaart nooit samen op, behalve in een veilige omgeving. Laat ze ook niet achter in je ruimbagage als je met het vliegtuig reist, want je bagage kan verloren gaan!
Reis je als koppel of met kinderen, verdeel het cash geld en de kredietkaarten dan onder elkaar. Zo beschik je in geval van nood steeds over een betaalmiddel.
Laatste tip: als je je kredietkaart(en) verliest of als ze gestolen worden, bel dan meteen naar CARD STOP (078/170.170) en laat ze blokkeren. Aarzel niet om dit telefoonnummer op te slaan in je contactenlijst.
Touring staat voor je klaar in heel Europa
Straks met de auto op vakantie? Weet dat pech onderweg of op je bestemming je vakantieplannen danig kan verstoren. Denk dus tijdig aan een Touring reisverzekering en ga gerust op weg. Dankzij ons internationaal netwerk van wegenwachters word je, waar je je ook bevindt in Europa, meteen weer op weg geholpen.
Met het vliegtuig op vakantie binnen Europa of ver daarbuiten? Informeer je over onze verzekeringsproducten voor reisbijstand en denk tijdig aan een annulatieverzekering.
Meest recente artikelen
Een kerstmarkt combineren met een citytrip?
Un après-midi ou une soirée au marché de Noël ne vous suffit pas? Combinez votre sortie avec la visite d’une ville, pour un jour ou un (long) week-end. Besoin d’inspiration? Voici quelques idées. © Pexels
10 tips voor je citytrip naar Stockholm
Zin in een weekendje Stockholm? Hier is een inspirerend lijstje met niet te missen bezienswaardigheden.
10 tips voor je citytrip naar Rome
Zin in een weekendje in het romantische Rome? Hier is alvast een inspirerend lijstje met niet te missen bezienswaardigheden.
10 tips voor je citytrip naar Wenen
Zin in een weekendje in het romantische Wenen? Hier is een inspirerend lijstje met niet te missen bezienswaardigheden.
10 tips voor je citytrip naar Lissabon
Zin in een weekendje Lissabon? Hier is een inspirerend lijstje met niet te missen bezienswaardigheden.
10 tips voor je citytrip naar Londen
Zin in een weekendje Londen? Hier is een inspirerend lijstje met niet te missen bezienswaardigheden.