Image
Verantwoord op vakantie: ecovriendelijke bestemmingen voor natuurliefhebbers.

Frankrijk is een bestemming die elk type toerist kan bekoren. Voor wie graag midden in de natuur overnacht, biedt het land unieke en adembenemende locaties. Van rustieke boomhutten tot luxueuze tenten: dit zijn enkele van de mooiste plekken in Frankrijk waar je dichter bij de natuur komt.


Overnachten in een boomhut

Voor een werkelijk magische ervaring kun je overnachten in een van de vele honderden boomhutten verspreid over heel Frankrijk. Deze unieke accommodaties zijn vaak uitgerust met alle moderne gemakken en bieden een ongeëvenaard uitzicht op de natuurlijke omgeving. Het is de perfecte manier om te ontsnappen aan de dagelijkse drukte en op te gaan in de rust en kalmte van de natuur. Wij lieten ons oog vallen op de prachtige boomhutten van Coucoo Cabanes in het departement Haute-Saône.

Frankrijk boomhut
Coucoo Cabanes in het departement Haute-Saône. © Pierre Baëlen


Yurt in de Franse Alpen

In de schaduw van de majestueuze pieken van de Alpen, bieden verschillende campings de mogelijkheid om te overnachten in traditionele yurts. Deze ronde, tentachtige structuren zijn geïnspireerd op de nomadische huizen uit Centraal-Azië en zijn bijzonder gezellig en comfortabel. Ze vormen de ideale uitvalsbasis voor wandelingen in de omgeving, met de zekerheid dat je kunt terugkeren naar een knusse en ecovriendelijke overnachtingsplaats.

De onderstaande yurt bevindt zich in Molières-Glandaz in het departement Auvergne Rhône-Alpes. Hij ziet er modern en comfortabel uit. In een yurt is, voor alle duidelijkheid, geen elektriciteit of stromend water aanwezig. Vergeet dus niet om al je apparaten vooraf op te laden.

Geen elektriciteit, geen stromend water. Back to basics in deze yurt. © Claudia Morat


Overnachten in een kasteel in de Loire-vallei

Voor een unieke combinatie van natuur en historie kun je overnachten in een van de vele kastelen die de Loirevallei rijk is. Deze kastelen bieden vaak bed-and-breakfastaccommodaties en zijn omgeven door uitgestrekte tuinen en parken. Hier geniet je van de rijke geschiedenis van de regio, terwijl je omgeven bent door natuurlijke pracht. Let wel, dergelijke overnachtingen zijn doorgaans niet goedkoop. Maar als je zoekt naar een unieke locatie voor een speciale gelegenheid, dan is een kasteel beslist een origineel idee.

Frankrijk kasteel overnachting
Als in een sprookje: Château du Rivau in het dorpje Lémeré.


Glamping in de Dordogne

De regio Dordogne staat bekend om zijn schilderachtige dorpjes, prehistorische grotten en weelderige rivierlandschappen. Hier kun je kiezen voor glamping, waarbij je luxe en comfort combineert met het ruige van kamperen. De glampingsites zijn vaak voorzien van ruime tenten met alle gemakken, gelegen op idyllische plekken langs de rivier.

Een bekende aanbieder is Huttopia. In de Dordogne hebben ze zowel tenten als chalets of woonwagens in het bos of aan de rand van het water.

Frankrijk Glamping
Glamping in de Dordogne. © Huttopia


Een tipi, ver weg van de dagelijkse sleur

Overnachten in een tipi in Frankrijk biedt een unieke kans om dicht bij de natuur te komen op een manier die zowel authentiek als comfortabel is. Deze traditionele kegelvormige tenten tref je aan in afgelegen gebieden zoals de uitgestrekte bossen van de Ardèche, de rustige velden van de Dordogne, nabij de kust van Normandië enzovoort.

Tipi’s zijn tegenwoordig uitgerust met moderne gemakken terwijl ze toch hun rustieke charme behouden. Slapen onder de sterrenhemel, omringd door het geluid van de natuur, staat garant voor een onvergetelijke ervaring. Ze zijn de ideale en ecovriendelijke overnachtingsplaats voor wie zich wil losmaken van de dagelijkse sleur.

Tol in Frankrijk

Image
Frankrijk tolwegen

En France, la plupart des autoroutes sont à péage. Quel est le moyen le plus simple de payer et comment les tarifs sont-ils calculés?