Image
reisapotheek
Als je op vakantie gaat, zijn er medicamenten en middeltjes die je niet mag vergeten voor je vertrekt.

Rekening houdend met je eigen ervaringen thuis en tijdens vakanties, kun je overwegen om de volgende middeltjes in je reisapotheek te stoppen. Hou er rekening mee dat er middeltjes zijn die specifiek voor kinderen dan wel voor volwassenen worden geproduceerd:

  1. Geneesmiddelen tegen: diarree, reisziekte, misselijkheid, oprispingen, allergieën.
  2. Neusdruppels, laxeermiddel, pijnstillers, koortswerende medicatie.
  3. Zalfjes: insectenwerend, tegen insectenbeten, blauwe plekken en verstuikingen.
  4. EHBO-kit(je): pleisters, blarenpleisters, verband, ontsmettingsmiddel, schaartje.
  5. Zonnemelk, aftersun, zalf tegen zonnebrand.
  6. Condooms tegen Soas's, anticonceptie en eventueel morning-afterpil (in België zonder voorschrift verkrijgbaar, maar dat is niet in alle landen het geval).
  7. Lensvloeistof voor de contactlenzen.
Reisapotheek
Medicatie in het buitenland kopen, is niet altijd een goed idee. De samenstelling is namelijk niet overal identiek en de namen van medicamenten kunnen verschillen. Neem dus je vertrouwde medicatie mee van thuis.


En wat met de inentingen?

In alle gevallen beter om te voorkomen dan te genezen. Denk daarbij aan vaccinaties die voor sommige landen verplicht zijn en waar de middeltjes in jouw mobiele apotheek niet tegen opgewassen zijn. Concrete informatie over ziektes en vaccinaties vind je op de website van het Instituut voor Tropische Geneeskunde.

Vergeet ook de persoonseigen medicatie niet die je dagelijks dient in te nemen. Als je het vliegtuig neemt en de medicatie aan boord nodig hebt, laat jouw huisarts dan een document voorbereiden waarin wordt gestipuleerd dat de genoemde medicatie in de handbagage thuishoort. Vermijd siropen (uitlopen) en zetpillen (smelten) en hou rekening met het uurverschil (belangrijk voor onder meer insuline en contraceptie). Als je niet alle doosjes meeneemt, vergeet dan zeker de bijsluiters niet in je reisapotheek te stoppen.


3 belangrijke opmerkingen

1. Je mag niet zomaar alle medicatie meenemen naar eender welk land. Zo valt Tramadol onder de Egyptische Opiumwet. Lees er dit artikel nog eens aandachtig op na voor je naar Egypte reist en deze pijnstiller om medische redenen echt nodig hebt tijdens je vakantie.

Dit is het advies van Buitenlandse Zaken:

‘Sommige voorgeschreven medicijnen (maar ook medicijnen waarvoor geen voorschrift nodig voor is in België), worden in Egypte als drugs beschouwd en mogen het land niet worden ingebracht zonder voorafgaande toestemming van het Egyptische ministerie van volksgezondheid. Als u naar Egypte reist zonder deze machtiging, zal de medicatie niet worden toegestaan. U kunt hiervoor worden aangehouden en vervolgd onder de Egyptische wet. Indien u met voorgeschreven medicijnen reist, bent u verplicht een medische verklaring van uw huisarts bij zich hebben waarin wordt bevestigd dat de medicatie werd voorgeschreven door een arts. Deze verklaring, bij voorkeur in het Engels, moet de ziekte, de algemene gebruiksnaam en de dosering van de geneesmiddelen vermelden. Bij twijfel, kunt contact opnemen met de Egyptische ambassade in Brussel: 02 663 58 00’

Reisapotheek
Tramadol mag dan onschuldig lijken, in Egypte valt deze medicatie onder de Opiumwet.


2. Medicatie in het buitenland kopen, is niet altijd een goed idee. De samenstelling is namelijk niet overal identiek en bovendien zijn de namen van medicamenten niet overal hetzelfde. Stop dus je vertrouwde medicatie in je reisapotheek. Je medicatie thuis vergeten of op je bestemming kwijtgespeeld? Weet dan dat Touring kan helpen.

3. Als je medicatie mee aan boord neemt in het vliegtuig, in je handbagage, weet dan dat de inhoud van de verpakkingen (gels en/of vloeistoffen) niet groter mag zijn dan 100 ml per stuk. Je mag maximaal 10 stuks van maximaal 100 ml in je handbagage meenemen.


Medisch advies nodig in het buitenland?

Als je tijdens je vakantie ziek wordt, voorziet de jaarlijkse reisbijstand van Touring in medisch advies via video. Waar je ook bent, je krijgt advies en uitleg in je eigen taal, of contactgegevens voor gespecialiseerde medische centra op jouw bestemming.