Image
Checklist: de reisapotheek
Medicamenten die je niet mag vergeten voor je op reis vertrekt.

Rekening houdend met je eigen ervaringen thuis en tijdens vakanties, kun je overwegen om de volgende middeltjes in je reisapotheek te stoppen. Hou er rekening mee dat er middeltjes zijn die specifiek voor kinderen dan wel voor volwassenen worden geproduceerd:

  1. Geneesmiddelen tegen: diarree, reisziekte, misselijkheid, oprispingen, allergieën.
  2. Neusdruppels, laxeermiddel, pijnstillers, koortswerende medicatie.
  3. Zalfjes: insectenwerend, tegen insectenbeten, blauwe plekken en verstuikingen.
  4. EHBO-kit(je): pleisters, blarenpleisters, verband, ontsmettingsmiddel, schaartje.
  5. Zonnemelk, aftersun, zalf tegen zonnebrand.
  6. Condooms tegen SOA’s, anticonceptie en eventueel morning-after-pil (in België zonder voorschrift verkrijgbaar, maar dat is niet in alle landen het geval).
  7. Lensvloeistof voor de contactlenzen.

En wat met de inentingen?

In alle gevallen beter om te voorkomen dan te genezen. Denk daarbij aan vaccinaties die voor sommige landen verplicht zijn en waar de middeltjes in jouw mobiele apotheek niet tegen opgewassen zijn. Concrete informatie over ziektes en vaccinaties vind je op de website van het Instituut voor Tropische Geneeskunde.

Vergeet ook de persoonseigen medicatie niet die je dagelijks dient in te nemen. Als je het vliegtuig neemt en de medicatie aan boord nodig hebt, laat jouw huisarts dan een document voorbereiden waarin wordt gestipuleerd dat de genoemde medicatie in de handbagage thuishoort. Vermijd siropen (uitlopen) en zetpillen (smelten) en hou rekening met het uurverschil (belangrijk voor onder meer insuline en contraceptie). Als je niet alle doosjes meeneemt, vergeet dan zeker de bijsluiters niet.

Twee belangrijke opmerkingen

1. Je mag niet zomaar alle medicatie meenemen naar eender welk land. Zo valt Tramadol onder de Egyptische Opiumwet. Lees er dit artikel nog eens aandachtig op na voor je naar Egypte reist en deze pijnstiller om medische redenen echt nodig hebt tijdens je vakantie.

2. Medicatie in het buitenland kopen, is niet altijd een goed idee. De samenstelling is namelijk niet overal identiek en bovendien zijn de namen van medicamenten niet overal hetzelfde. Neem dus je vertrouwde medicatie mee. Je medicatie thuis vergeten of op je bestemming kwijtgespeeld? Weet dan dat Touring kan helpen.