Image
reizen vaccinatie

Reizen houdt – hoe futiel sommige ziektes op het eerste gezicht ook lijken – zekere gezondheidsrisico’s in. Voorkomen is zoals steeds beter dan genezen. Vaccineren blijkt vaak de beste optie. En hoe gaan we om met de neveneffecten?

Wees alert, van buurland tot ver weg

De mazelen mogen dan bij ons niet meer zo vaak voorkomen, in andere landen duikt de ziekte frequenter op. Volgens de Federale Overheid hoef je daarvoor niet eens ver te reizen, want bijvoorbeeld ook Frankrijk en Italië behoren tot de risicolanden. Gezondheidsorganisaties waarschuwen er trouwens voor dat deze kinderziekte minder onschuldig is dan ze lijkt. Hun advies: vaccineren. Dat kan in ons land overigens gratis, maar het is niet verplicht.

Een andere ziekte die je tijdens je vakantie kunt oplopen, is hepatitis A (geelzucht). Ook hier kan vaccineren soelaas brengen. Dat is trouwens maar één keer nodig op een heel mensenleven, dus je kunt maar beter op veilig spelen. En vergis je niet: hepatitis A is heel erg besmettelijk en je kunt het oplopen na een bezoek aan een toilet (wc-bril, spoelknop, deurklink, …) of door het eten van ongekookte (rauwe) en besmette groenten of fruit, garnalen, en schaal- of schelpdieren. Landen en regio’s waar hepatitis A relatief vaak voorkomt, zijn Turkije, Noord-Afrika en Oost-Europa.

Malaria is eveneens een bekende reizigersziekte. Je krijgt de infectieziekte via malariaparasieten die door een muggenbeet je lichaam binnendringen. De ziekte komt voornamelijk voor in tropische en subtropische gebieden zoals West-, Centraal-, Oost- en Zuid-Afrika, Zuidoost-Azië en Zuid-Amerika. Zorg er dus in eerste instantie voor dat je niet gestoken wordt en neem te allen tijde malariapillen in, want de ziekte kan ernstige gevolgen hebben: van blijvende hersenbeschadiging tot – bij niet-behandeling – de dood.

Er zijn uiteraard nog meer risicogebieden en ziekterisico’s, maar de volledige lijst is bijzonder lang: cholera, meningitis, hepatitis B, difterie, tetanus en buiktyfus, om er maar een handvol te noemen. Een aantal van deze ziektes komt enkel voor in heel specifieke (exotische) regio’s, en voor sommige bestemmingen is vaccineren verplicht! Informeer je ruim op voorhand, idealiter voor je effectief je reis gaat plannen.

Doe je huiswerk!

Bij twijfel over regio’s en risico’s kun je altijd op diplomatie.belgium.be terecht. Daar vind je voor elke bestemming ter wereld specifieke reisadviezen (klik per land door naar ‘gezondheid en hygiëne’). Algemene reisinformatie met betrekking tot gezondheid vind je op deze pagina van de FOD Buitenlandse Zaken en voor een lijst met ziekten en vaccinaties kun je ook bij het Institute of Tropical Medicine in Antwerpen terecht.

Omgaan met neveneffecten

Het spreekt voor zich dat er bij bepaalde inentingen ook neveneffecten kunnen optreden. Die zijn doorgaans tijdelijk of inherent aan de vaccinatie. Denk daarbij aan een pijnlijke arm, koorts enzovoort. Slechts in heel uitzonderlijke gevallen zijn de symptomen ernstiger. Gouden raad: laat je ruimschoots op tijd vaccineren, zodat eventuele neveneffecten al weggeëbd zijn voor je die exotische reis maakt.

Niet voor iedereen!

Daarnaast is het ook verstandig om uit te zoeken of vaccinatie wel aan de orde is. Niet iedereen kan zich bijvoorbeeld zomaar laten vaccineren tegen gele koorts. Vaccinatie wordt in dit geval niet toegestaan bij mensen met een verzwakt immuunsysteem, waaronder zwangere vrouwen, personen die seropositief zijn of mensen met een immuunziekte. Het is dan ook raadzaam om tijdig informatie in te winnen bij je huisarts of bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde.

Niet alleen voor jezelf

Belangrijk: wie zich laat vaccineren, zorgt er tegelijkertijd voor dat bepaalde besmettelijke ziekten niet verder verspreid worden. Als je terugkeert naar huis wil je alleen maar mooie herinneringen meebrengen, toch? Praat erover met je arts, want de meeste vaccinaties zijn gratis; je hoeft enkel de visite bij je dokter te betalen.

En ook nog dit: niet alle vaccinaties gaan gepaard met een prik; voor sommige ziektes bestaan ook orale alternatieven.

Loopt het ondanks alles toch fout in het buitenland, zorg er dan voor dat je goed gedekt bent en bij eventuele ernstige gevallen gerepatrieerd kunt worden. Kortom, neem een goede reisbijstand, want de dekkingen bij jouw mutualiteit zijn eerder beperkt en soms ontoereikend.

Deel deze inhoud