Image

Ga je bij warm weer met de fiets naar het werk? Hier zijn onze tips om de risico's van de hitte te vermijden en in alle veiligheid te fietsen.

Wanneer de zomertemperaturen de hoogte in schieten, kiezen steeds meer mensen ervoor om met de fiets naar het werk te komen. Maar om de gevaren van de hitte te vermijden, zal je wel een paar voorzorgen moeten nemen. Hier zijn een aantal tips om veilig te fietsen.


Fietsen heeft tal van voordelen, niet in het minst voor je gezondheid en voor het milieu. Met de opkomst van (elektrische) fietsen en bakfietsen als vervoermiddel voor gezinnen, is het belangrijk om alle fietsers te herinneren aan de voorzorgen die ze moeten nemen om hun eigen veiligheid en die van hun kinderen te garanderen, vooral bij warm weer.


Hydratatie, uitrusting en planning

Hydratatie is essentieel als je fietst bij warm weer. Drink daarom voldoende water, voor, tijdens en na je verplaatsing.

Denk er ook aan om lichte kledij, een goed geventileerde helm en een zonnebril te dragen. En om tijdens lange ritten de aan de zon blootgestelde delen van je huid regelmatig in te smeren met zonnecrème met een hoge beschermingsfactor.

fietshelm en zonnebril
Photographer: Viktor Bystrov | Source: Unsplash


Fietsers krijgen ook de raad om voor hun verplaatsingen rekening te houden met de warmste momenten van de dag. Zo kan je beter niet fietsen wanneer de zon op haar hoogst staat, meestal tussen 11 uur en 16 uur. Als dat niet mogelijk is, kies dan voor een schaduwrijke route.


Voorkom oververhitting

Vervoer je je kinderen met de fiets? De veiligheid van jonge kinderen is essentieel, vooral wanneer ze bij warm weer meerijden op een bakfiets. Duizeligheid, misselijkheid, een warme, droge huid, spierkrampen en extreme vermoeidheid zijn symptomen van oververhitting. Merk je deze symptomen? Dan is het belangrijk om onmiddellijk te stoppen, de schaduw op te zoeken en hen voldoende te drinken te geven.

fietsen in de hitte
Photographer: Mark Stosberg | Source: Unsplash


Technische uitrusting

Controleer regelmatig de bandenspanning en de kwaliteit van de banden om te zorgen voor een goede grip op hete oppervlakken. Bij warm weer gaat de bandenspanning immers de hoogte in, wat de rijprestaties en de veiligheid kan beïnvloeden en het risico op een klapband vergroot.

Een lekke band? Met de hulp van Touring Bike geraak je altijd weer thuis. Een klassieke of een elektrische fiets, het maakt niet uit!


Bescherm je fietsbatterij tegen de hitte

Batterijen voor elektrische fietsen houden noch van hitte noch van koude! Warme of koude temperaturen kunnen de prestaties van je batterij en het opladen beïnvloeden. Lithium-ionbatterijen, die vaak gebruikt worden in elektrische fietsen, zijn namelijk gevoelig voor temperatuurschommelingen. Warme temperaturen kunnen de volgende effecten hebben:

  • Een kleinere actieradius: hoge temperaturen kunnen de capaciteit van de batterij verlagen, waardoor het rijbereik van de elektrische fiets afneemt.
  • Oververhitting van de batterij: langdurige blootstelling aan zonlicht of hoge temperaturen kan leiden tot een oververhitte batterij, wat de onderdelen kan beschadigen en de levensduur kan verkorten.
  • Verminderde prestaties: in sommige gevallen kan de hitte de algemene prestaties van het elektrische systeem beïnvloeden, wat resulteert in een minder doeltreffende respons van de elektrische ondersteuning. Dit komt gelukkig niet vaak voor, maar toch is het raadzaam om de specificaties en aanbevelingen te raadplegen van je fietshandelaar of van de fabrikant van jouw elektrische fiets. Zij kunnen immers precieze informatie geven over de prestaties en beperkingen bij extreme hitte.


Een paar tips om de batterij van je elektrische fiets te beschermen tegen de hitte:

  • Bewaar de batterij in een omgeving op kamertemperatuur.
  • Gebruik een geschikte beschermhoes.
  • Vermijd langdurige blootstelling aan de zon.
  • Volg de aanbevelingen van de fabrikant voor het opladen en opbergen van de batterij in verschillende klimatologische omstandigheden.
  • Raadpleeg de specificaties en de aanbevelingen van de fabrikant.

Door deze aanbevelingen op te volgen en zorg te dragen voor je batterij, kan je de prestaties en levensduur ervan maximaliseren.