Wie naar een warm of tropisch land trekt, kan maar beter twee keer nadenken wanneer hij of zij van het leidingwater wenst te drinken. Wat volstrekt gezond of veilig is voor de lokale bevolking is niet altijd even gezond voor ons immuunsysteem. De mogelijke gevolgen kunnen vervelend zijn: diarree, cholera, buiktyfus en zelfs worminfecties. De volgende tips helpen jou om de genoemde ziektes te voorkomen:
-
Drink enkel dranken uit (verzegelde) flesjes
-
Drink dranken op basis van gekookt water: thee of koffie
-
Vermijd ijsblokjes, niet-gepasteuriseerde melk en schepijs
-
Wees voorzichtig met rauw of niet goed doorbakken vlees/vis
-
Wantrouw rauwe groenten, slaatjes en koude buffetten op ijs
-
Af te raden: zwemmen in stilstaand en zoet water
-
Poets je tanden met mineraalwater uit flessen
-
Eet bij voorkeur vezelrijk voedsel (houdt het vocht in je lichaam)
-
Stop een middel tegen diarree in je reisapotheek
Volgens Gezondheidspas bestaat er een matig risico in Zuid-Afrika, de eilanden van de Caraïben en van de Stille Oceaan, Zuid-Korea, noordelijk deel van het Middellandse Zeegebied, Israël, Japan. Een hoog risico loop je in het zuidelijk deel van het Middellandse Zeegebied, ontwikkelingslanden in Afrika, Latijns-Amerika en Azië. Anders gezegd: geef de voorkeur aan gekookte en warme/hete voeding op je vakantiebestemming.
Meest recente artikelen
Alles over milieuzones in Portugal
In Portugal is er momenteel enkel een lage emissiezone (LEZ) in Lissabon. Om in die lage emissiezone te rijden, moet je voldoen aan bepaalde voorwaarden.
Alles over milieuzones in Noorwegen
In Noorwegen zijn er steden met een lage emissiezone. Waar bevinden die milieuzones zich en hoe dek je jezelf in?
Rijden met winterbanden, sneeuwkettingen en spijkerbanden in Europa
Hieronder kan je doorklikken naar de landelijke en regionale wetgevingen voor het gebruik van sneeuwbanden, sneeuwkettingen en spijkerbanden binnen Europa. Foto: Gabriel Alenius/Unsplash
Vignetten, toltrajecten en bergpassen in Oostenrijk
Oostenrijk heeft vignetten voor het wegverkeer, er zijn tolwegen waar je apart moet betalen en er is zelfs een zogeheten go-Box nodig als je voertuig meer dan 3,5 ton weegt.
Maak je fiets lenteklaar
Maak je fiets klaar voor het lentezonnetje. Controleer de bandendruk voor minder kans op lekke banden. Reinig en smeer de ketting grondig voor soepel fietsen. Geef remmen extra aandacht—veilig op pad!
LEZ Frankrijk: je Crit’Air ecovignet in 9 gemakkelijke stappen!
Op deze pagina vind je een handige gebruiksaanwijzing om het Franse ecovignet te bestellen.
Waar en wanneer is het druk op de weg in Italië?
De schoolvakanties zijn traditioneel de periodes dat we massaal op vakantie gaan. Veel Belgen blijven in Europa en kiezen voor eigen vervoer. Om naar het zonnige Italië te rijden bijvoorbeeld.