Image

We zijn allemaal gewoontebeestjes. Een hotel klinkt vaak als de veilige keuze, maar in tijden van corona wonnen de alternatieven flink terrein. Foto: Ardennes-étape.

Reizen ‘in de bubbel’ was de afgelopen twee jaar populair. Een en ander heeft geleid tot een rush op campers, maar ook op alternatieve accommodatie zoals vakantiewoningen. Hotels hebben zeker niet afgedaan, maar vakantiegangers kijken steeds vaker naar alternatieven. Ook op zoek ‘naar iets anders’ maar geen inspiratie? Check deze 20 alternatieven.

 • vakantiepark
  Ideale accommodatie als je met kinderen reist. Twee grote voordelen: de kinderen zullen het er naar hun zin hebben (tip: laat ze zelf meebeslissen over de bestemming) en de ouders hoeven er niet de ganse dag naar om te kijken.
 • sporthotel
  Vergelijkbaar met het vakantiepark, maar dan met het accent op actie en sport. Dergelijke hotelcomplexen zijn erop voorzien dat de gasten er komen om te sporten en vinden het dus ook niet vreemd als je in complete ‘Tour de France’ outfit komt inchecken en in korte broek aan het ontbijtbuffet verschijnt.
 • kinder/familiehotel
  Ze zijn bijzonder populair op winterbestemmingen, maar ze bestaan wel degelijk overal en zijn open in alle seizoenen. Ze hebben aangepaste kamers waar je makkelijk met 3, 4 of 5 kan overnachten, er zijn activiteiten op kindermaat en in het restaurant is er altijd een kindermenu voorhanden.
 • boomhut
  Mag het wat origineler zijn? Boomhutten bestaan in alle uitvoeringen, van basic tot luxueus. Het perspectief vanop het (eventuele) balkon is uniek. Overnachten in de natuur dus, maar ver boven de grond (en het ongedierte).
accommodatie boomhut Ardennes-étape
Een boomhut met alles erop en eraan én prachtige vergezichten. Foto: Ardennes-étape.
 • motel
  Wie rondreist of een road trip onderneemt, is beter af met een motel dan met een hotel als accommodatie. Ze liggen doorgaans op jouw traject (je moet dus niet de stad in) en je kan parkeren nabij de deur van je motelkamer (handig voor het in- en uitladen).
 • chalet
  Een gezellig weekendje met familie en vrienden gepland en je wil zelf de handen uit de mouwen steken in de keuken? Een paar flesjes wijn ontkurken? Hapjes erbij? De open haard op 10? Huur een chalet.
 • villa
  Vergelijkbaar met de chalet qua sfeer en samenstelling van het gezelschap, maar met iets meer luxe en op een meer exclusieve ligging. Denk er de zon bij en eventueel een eigen plons- of zwembad. Tevens de ideale accommodatie voor vakanties met kinderen, want je kan ze perfect in het oog houden.
 • vakantiehuis
  Vakantiehuizen zitten ergens tussen de villa’s en chalets in, maar je treft ze vaak aan in vakantieparken. Zo’n park met vele vakantiehuisjes heeft doorgaans een zwembad voor algemeen gebruik en ook andere faciliteiten op maat van gezinnen met kinderen.
 • boshuisje of tiny house
  Een vakantieverblijf aan de rand van of in het bos. Vooral natuurliefhebbers worden graag wakker bij zonsopgang, met op de achtergrond een ‘soundtrack’ van fluitende vogeltjes en andere bosgeluiden. Alternatief voor die boshuisjes zijn de zogeheten tiny houses die moderner en vaak van meer luxe zijn voorzien. Google maar!
Tiny houses zijn hot! Foto: airbnb
 • appartement
  De luxe van een hotelkamer, maar met het gemak van je eigen huis: deur achter jou dicht en wegwezen! Dus ook zelf je bed opmaken en koken, tenzij die service wordt aangeboden (doorgaans het geval bij ‘aparthotels’).
 • studio
  Vergelijkbaar met een appartement, maar kleiner en enkel voorzien van het essentiële. Ideaal in een grootstad of waar comfortabel overnachten an sich het belangrijkst is.
 • B&B
  Gezelligheid troef in dit soort accommodatie. Babbeltje slaan met de eigenaars die gegarandeerd geweldige tips kunnen geven over de stad of regio.
 • pension
  Ideaal voor wie niet al te ver wil afdwalen, zoals in skigebieden bijvoorbeeld. Doorgaans zijn ontbijt, lunch en diner inbegrepen.
 • camper
  Inladen en wegwezen, want jouw accommodatie rijdt met jou mee. Geen gedoe met hotels, motels of andere slaapplaatsen, maar gewoon in quasi totale vrijheid reizen naar een bepaalde plek of van bestemming naar bestemming.
 • tent/camping
  Back to basics. Ideaal met kinderen, maar het kan uiteraard ook als koppel. Elkaar beter leren kennen of gewoon dringend wat tijd met twee (of alleen) nodig? Neem de tent mee, of huur er eentje.
 • glamping (luxe camping)
  Alle voordelen van een tent, maar wel met de nodige luxe: een badkamer, verwarming, een zithoek, een fantastisch zicht, een gevulde koelkast, …

accommodatie cocoon village Han
Glamping in Cocoon Village in Han. Luxueus, knus en basic tegelijk. Foto: Cocoon Village, Han.
 • historisch gebouw
  Terugkeren in de tijd is knap lastig in een modern hotel, maar in een historisch gebouw is het makkelijk om ‘de tijd van toen’ te ‘beleven’. Authenticiteit staat centraal bij dit soort accommodatie.
 • watertoren
  Net als een boomhut een unieke plaats om te logeren. Doorgaans met een 360 graden zicht op de omgeving. En ook: geen buren.
 • boerderij
  De perfecte biotoop om de kindjes van dichtbij te laten kennismaken met de wereld die ze nog nauwelijks kennen: waar komt ons eten vandaan? Plezier gegarandeerd, maar ook bijzonder educatief.
 • woonboot
  De woonboot ligt meestal aan wal in een stad en heeft alle eigenschappen van een vakantiehuisje. Geen ontbijtzaal en geen receptie, maar ontbijten/lunchen/dineren op je eigen dek.
 • cruiseschip
  Een cruiseschip is een (all-in) resort dat jou van bestemming naar bestemming brengt; jouw accommodatie reist dus met jou mee en de vakantie gaat van start van zodra je aan boord gaat.


Straks met de auto op vakantie?

Weet dat pech onderweg of op je bestemming je vakantieplannen danig kan verstoren. Denk dus tijdig aan een Touring pechverhelping en ga gerust op weg. Dankzij ons internationaal netwerk van wegenwachters word je, waar je je ook bevindt in Europa, meteen weer op weg geholpen.

Informeer je eveneens over onze producten voor reisbijstand wereldwijd, en annulatieverzekering.

Je kind leren autorijden

Het is zover: je kind slaat zijn vleugels uit ... en leert autorijden. Heb je besloten om zijn of haar begeleider te zijn? Informeer je dan grondig over het leerproces vóór je hieraan begint.

Rijbewijs: welke opleidingen volgen?

Sinds de zesde staatshervorming behoort de rijopleiding tot de bevoegdheden van de Gewesten. Met als gevolg dat de manier waarop je je rijbewijs haalt enigszins anders is in de drie Gewesten. We zetten even alles op een rijtje, Gewest per Gewest …