De batterij van je e-bike veroudert van het moment dat ze van de band rolt. Je kan die veroudering niet vermijden, maar wel vertragen. Met deze tips hou je je batterij langer in vorm.
Laat een batterij niet volledig leeglopen
Laat een accu nooit, of toch zo weinig mogelijk, helemaal leeglopen. Het is beter de batterij tot pakweg 50 of 30% te laten ontladen en dan weer bij te laden. Dat je een accu altijd volledig moet ontladen voor je ze oplaadt, is een hardnekkig misverstand dat dateert uit de tijd van de oude NiMH-modellen. Voor lithium-ion batterijen is het juist beter dat ze regelmatig worden opgeladen.
Laad de accu op volgens de instructies
Volg voor het opladen de instructies van de fabrikant. Vaak mag opladen niet bij temperaturen onder nul, omdat de scheikundige reacties in de batterij dan slecht of niet werken. Maar ook te hoge temperaturen tijdens het laden zijn te vermijden.
Tijdens het opladen bestaat er een (miniem) risico op brand. Laat de batterij daarom nooit opladen terwijl je slaapt, en ontkoppel de lader zodra de accu helemaal opgeladen is.
Bewaar de batterij niet met een volle lading
Als je weet dat je je fiets weken- of maandenlang niet gaat gebruiken, bewaar de accu dan niet met een volle of lege accu. Aanbevolen wordt een lading tussen 30% en 60%. De meeste fabrikanten raden aan om een ongebruikte batterij regelmatig (elke maand tot elke drie maanden) gedurende een korte periode (ongeveer 1 uur) op te laden. Bewaar de batterij bij een temperatuur tussen de 5 en 20°C op een droge opslagplaats.
Bij sommige merken kunnen bepaalde batterijen in een “slaapmodus” gezet worden. Op die manier kan je batterijen tot zes maanden bewaren. Deze slaapmodus kan worden ingesteld of wordt automatisch geactiveerd wanneer de batterij gedurende een lange periode niet wordt gebruikt of wordt opgeladen.
Voorkom beschadiging
Als je een valpartij maakt met je e-bike, ga dan na of de accu niet beschadigd of ingedeukt is. Vervang een beschadigde accu zo snel mogelijk.
Gebruik ook nooit een hogedrukreiniger om je e-bike schoon te spuiten. Door de druk kan er vocht binnendringen in een accu, die alleen bestand is tegen regen en opspattend water. Dit kan leiden tot corrosie op de contacten, en in het ergste geval zelfs tot kortsluiting en brandgevaar.
Laat je fiets niet in de zon staan
Batterijen houden niet van sterke temperatuurschommelingen of van hoge temperaturen. Als je een terrasje gaat doen, laat je fiets dan niet in de volle zon staan, maar zoek een plekje in de schaduw. Is dat er niet, neem dan de accu uit de fiets en leg ze onder een tafeltje.
Meest recente artikelen
Hoe kies je een longtailfiets?
Cargofietsen zijn al langer een bekend gezicht in de stad. Maar we zien ook steeds meer longtailfietsen. Wat zijn de voordelen van deze tweewieler? En met welke criteria moet je rekening houden als je er een koopt?
Hoe kies je een plooifiets?
Chaque type de vélo pliant vise un public spécifique. Voici comment trouver le modèle qui vous convient. Que ce soit pour vos vacances ou vos trajets domicile-travail.
Getest in Touring Magazine: de nieuwste auto’s
Zoek je informatie over een bepaald automodel? Vind hier een overzicht van autotesten uit Touring Magazine.
KGM Torres EVX: eclectische elektrische wagen
En bon SUV familial, le KGM Torres EVX mise plus sur le confort que sur le dynamisme sur la route. Son atout ? Un excellent rapport qualité/prix.
LEZ Frankrijk: je Crit’Air ecovignet in 9 gemakkelijke stappen!
Sur cette page, vous trouverez un guide pratique pour commander l'écovignette française.