Getest: 2025 Ducati Multistrada V2S

Image
Image

Getest: 2025 Ducati Multistrada V2S

bovenaanzichtSoms dekt de vlag écht de lading: de Ducati Multistrada V2 is van alle markten thuis. Nu de Italiaanse hoogpoter met een compleet nieuw blok is uitgerust, is hij zo mogelijk nog veelzijdiger geworden.

Ducati Multistrada rijdend schuin vooraanzicht

De nieuwe Ducati Multistrada V2 S is het eerste model van Ducati dat wordt aangedreven door de totaal nieuwe V-twin die Ducati ontwikkelde voor het middensegment. De krachtbron is sterker, lichter én onderhoudsvriendelijker geworden. Gekoppeld aan een rijwielgedeelte dat polyvalentie hoog in het vaandel draagt, betekent dit dat je met Ducati’s nieuwste letterlijk én figuurlijk alle kanten uitkunt. Hij staat op alle vlakken boven het vorige model en bovendien liggen de gebruikskosten lager. Dat is ontegensprekelijk een win-win.

Ducati Multistrada statisch schuin vooraanzicht

Ducati Multistrada V2 = Onderhoudsvriendelijk

Het nieuwe blok van de Ducati Multistrada V2 moest lichter, compacter en onderhoudsvriendelijker zijn. Extreme prestaties staan niet in het lijstje en dan is de typische Ducati desmodromische klepbediening weinig zinvol. Bovendien is zo’n desmo duur om te bouwen én te onderhouden. En dus werd net als bij de V4 gran turismo gekozen voor conventionele klepbediening met veren en slepers. Met een bijhorend gunstig onderhoudsschema. Kleppen stellen hoeft pas na 30.000 km, een regulier onderhoud pas om de 15.000 km. Dat is identiek aan het vorige model, maar het stellen van de kleppen verloopt een stuk eenvoudiger en is daardoor goedkoper.

Motorblok van Ducati Multistrada

Lichter

Een tweede niet te onderschatten voordeel van dat nieuwe blok is dat het aanzienlijk compacter en lichter is. En dat merk je van zodra je ook maar enkele tellen vertoeft in het zadel van de nieuwe Ducati Multistrada V2. De machine is ter hoogte van het blok aanzienlijk smaller gebouwd en dat zorgt er samen met het nieuwe zadel voor dat je vlot met je voeten de grond raakt. De zadelhoogte is trouwens zonder gereedschap snel verstelbaar van 850 mm naar 830 mm. Kies je voor de hier geteste V2 S met z’n elektronisch geregelde vering, dan zorgt het nieuwe Minimum Preload systeem desgewenst zelfs voor een zadelhoogte van amper 790 mm. In de praktijk blijkt dit laatste eerder een gadget dat slechts beperkt resultaat oplevert.

Ducati Multistrada rijdend vooraanzicht

Soepel

De eerste indrukken van het nieuwe blok zijn ronduit positief. Het gemak waarmee we door het verkeer laveren, de haarzuivere reacties op het gas en de souplesse maken indruk. In het drukke stadsverkeer is de nieuwe Ducati Multistrada V2 gemakkelijker te rijden dan de uitgaande versie, dat is meteen duidelijk. Door de souplesse van het blok, de kortere eerste twee versnellingen én door het 23 kg lagere gewicht van de machine. Alles gaat gewoon wat gemakkelijker en vraagt minder inspanning. Je voelt je ook meteen helemaal thuis op de machine. Het nieuw ontworpen zadel voelt hard maar goed aan, en de driehoek zadel-voetsteunen-stuur zorgt voor een aangename en ontspannen zithouding. De machine voelt ook duidelijk compacter aan en door de nieuw getekende zijflanken heb je meer en beter contact met de motor.

Ducati Multistrada rijdend zijaanzicht

Open roads

Buiten het stadsverkeer worden we aangenaam verrast door de nieuwe V-twin. De 115 paarden zijn érg gewillig. Maar het is vooral het altijd beschikbare vermogen dat indruk maakt. Het nieuwe blok beschikt over variabele kleptiming van de inlaatkleppen en dat zorgt voor een wereld van verschil. Vanaf slechts 3.500 tpm beschik je over 70% van het maximum koppel (92,1 Nm bij 8.250 tpm) waardoor de krachtbron gretig op elk commando reageert. De uitgaande versie van de Multistrada 950 moest minimaal 4.000 toeren draaien om een beetje vlot en soepel te lopen. De nieuwe doet het dus een stuk beter, ook wanneer je bij 3.500 toeren in zesde versnelling het gas opent. Mooi!

Ducati Multistrada rijdend in scherpe bocht

Comfort en controle

Al snel wordt duidelijk dat het volledig nieuwe rijwielgedeelte allesbehalve een spelbreker is. Het nieuwe blok speelt niet enkel een hoofdrol als energieleverancier, maar ook als dragend deel van het frame. Tenminste voor zover er sprake kan zijn van een frame. Vooraan zorgt een uit aluminium gegoten constructie voor de verbinding tussen de voorvork en het blok, terwijl achteraan een met bouten aan het blok bevestigde trellisconstructie dienstdoet als achterframe. Ook de achtervork scharniert in het blok. Drie losse delen vormen dus samen met het blok de basis voor het rijwielgedeelte. Geholpen door een 45 mm dikke elektronisch geregelde vork van Marzocchi en een van een progressief gewonden veer voorziene achterdemper van hetzelfde merk, zorgt dit rijwielgedeelte voor een bijzonder geslaagde balans tussen comfort en controle.

Ducati Multistrada rijdend bovenaanzicht

Grote stap vooruit

De nieuwe Multistrada V2 S rijdt beter, stuurt beter en kan gewoon meer dan het uitgaande model. Bovendien zullen de gebruikskosten lager uitvallen. De hier gereden V2 S met elektronisch gestuurde vering kost 19.190 euro.. De standaard Multistrada V2 kost je 16.490 euro.

Ducati Multistrada rijdend bovenaanzicht omgeving

Technische gegevens Ducati Multistrada V2

Type: 890 ccvloeistofgekoelde V-twin

Transmissie: zesbak

Maximaal vermogen: 115,6 pk @ 10.750 tpm

Frame: Aluminium front frame

Zithoogte: 830-850 mm

Rijklaargewicht: 202 kg

Tankinhoud: 19 liter

Prijs: 19.190 euro (V2: 16.490 euro)

Meer info op de website van Ducati