Image
Kroatië

Als je straks naar en door Kroatië rijdt, weet dan dat er op de meeste autosnelwegen tol wordt geheven.


De toltarieven in Kroatië worden berekend op basis van de werkelijk afgelegde kilometers op de tolwegen en de categorie van het voertuig dat je bestuurt.Classificatie van de voertuigen

Kroatië classificatie voertuigen
De classificatie van voertuigen in Kroatië. © AZM.hr


De voertuigen worden in Kroatië opgedeeld in 4 verschillende categorieën. Aan elke categorie is een bepaald tarief verbonden. Hieronder de opdeling in een notendop:


Klasse IA

  • Motorfietsen, gemotoriseerde driewielers en vierwielige motorfietsen.

Klasse I

  • Motorvoertuigen met twee assen, niet hoger dan 1,9 m.

Klasse II

  • Motorvoertuigen met twee assen, hoger dan 1,90 m, met een maximaal toegestane massa van 3 500 kg;
  • motorvoertuigen met twee assen, niet hoger dan 1,90 m, met aanhangwagen, ongeacht het aantal assen en de hoogte van de aanhangwagen.

Klasse III

  • Motorvoertuigen met twee of drie assen, met een toegestane maximum massa van meer dan 3.500 kg;
  • motorvoertuigen met twee assen met een toegestane maximum massa van meer dan 3 500 kg met een aanhangwagen met één as;
  • motorvoertuigen met twee assen, hoger dan 1,90 m, met een maximaal toegestane massa van 3 500 kg die een aanhangwagen trekken, ongeacht het aantal assen van de aanhangwagen.

Klasse IV

  • Motorvoertuigen met vier of meer assen met een toegestane maximum massa van meer dan 3 500 kg;
  • motorvoertuigen met twee assen met een toegestane maximum massa van meer dan 3 500 kg met een aanhangwagen met twee of drie assen;
  • motorvoertuigen met drie assen met een toegestane maximum massa van meer dan 3 500 kg met een aanhangwagen, ongeacht het aantal assen op de aanhangwagen.


Betaalmiddelen

In Kroatië zijn er verschillende mogelijkheden om de tol te betalen:


Toltarieven

Hieronder vind je de lijst van de snelwegen in Kroatië met linken naar een overzicht van de toltarieven.


Zie ook: Toltarieven in Europa


Touring staat voor je klaar in heel Europa

Reis je met de auto, motor of camper in Europa? Weet dat pech krijgen onderweg of op je bestemming je vakantieplannen danig kan verstoren. Denk dus tijdig aan een Touring bijstandsverzekering zoals onze nieuwe Go Buitenland formule. Waar je je ook bevindt in Europa, bel ons op en je wordt meteen weer op weg geholpen door een van onze bijstandspartners.

Contact

Heb je nog een vraag en ben je Touring-klant? Neem dan contact op met Touringinfo. Je kunt de dienst bereiken op het nummer +32 2 286 33 84 tijdens kantooruren of via mail: touringinfo@touring.be.

Informeer je over onze producten voor pechverhelping, reisbijstand, annulatieverzekering en fietsbijstand.

Je kind leren autorijden

Het is zover: je kind slaat zijn vleugels uit ... en leert autorijden. Heb je besloten om zijn of haar begeleider te zijn? Informeer je dan grondig over het leerproces vóór je hieraan begint.

Rijbewijs: welke opleidingen volgen?

Sinds de zesde staatshervorming behoort de rijopleiding tot de bevoegdheden van de Gewesten. Met als gevolg dat de manier waarop je je rijbewijs haalt enigszins anders is in de drie Gewesten. We zetten even alles op een rijtje, Gewest per Gewest …