Image
tol in Tsjechië

Tsjechië hanteert elektronische vignetten voor het verrekenen van tol. Er is zelfs een On-Board Unit nodig als je voertuig meer dan 3,5 ton weegt.

In Tsjechië moeten motorvoertuigen tot en met 3.5 ton een elektronisch vignet (Elektronická dálniční známka) hebben om gebruik te maken van de autowegen en snelwegen. Motorvoertuigen van meer dan 3,5 ton hebben een specifieke elektronische tolbadge nodig om op die wegen te mogen rijden.Elektronisch vignet

tol logo
Logo elektronische tol © edalnice


Waar heb je in Tsjechië een vignet nodig?

tol in Tsjechië
De tolwegen (blauw) en de gratis snelwegen (oranje) in Tsjechië. © edalnice


In Tsjechië moet je in het bezit zijn van een vignet als je de autosnelwegen wilt gebruiken. Er zijn snelwegen waar het tolvignet niet verplicht is, ze zijn te herkennen aan borden met het opschrift Bez Poplatku (geen tol), of aan borden met een doorgestreept vignetsymbool (zie hieronder).

tol in Tsjechië - verkeersborden
Links: autosnelweg zonder vignetplicht - Rechts: autosnelweg met vignetplicht


Welke elektronische vignetten zijn er?


Er zijn 3 verschillende elektronische vignetten (Elektronická dálniční známka) voor voertuigen met een totaalgewicht van minder dan 3,5 ton ongeacht het gewicht van de aanhangwagen:

tol voertuigen Tsjechië
De voertuigen die in aanmerking komen voor een elektronisch vignet © edalnice
  • Het vignet van 10 dagen (D) kost CZK 310 (*) en is geldig vanaf de dag en het tijdstip dat aangegeven is in de bevestigingsmail of op het ontvangstbewijs die je in het verkooppunt ontvangt. Het vignet vervalt aan het einde van de tiende kalenderdag na aanvang (ook dit staat vermeld in de email of het ontvangstbewijs).
  • Het maandelijks vignet (M) kost CZK 440 (*) is geldig vanaf de dag en het tijdstip dat aangegeven is in de bevestigingsmail of op het ontvangstbewijs die je in het verkooppunt ontvangt. Het vignet vervalt aan het einde van dezelfde dag in de onmiddellijk daaropvolgende maand (ook dit staat vermeld in de email of het ontvangstbewijs).
  • Het Jaarvignet (R) kost CZK 1500 (*) de geldigheid bedraagt 365 dagen vanaf de dag die je als begin van de geldigheid hebt gekozen. Als je het elektronische vignet bijvoorbeeld koopt op 22 november 2021 en het elektronische vignet die dag geldig wordt, zal het geldig zijn tot 23:59:59 uur op 21 november 2022.


Eco vignet

eco price logo tol Tsjechië

Voertuigen die rijden op milieuvriendelijke brandstoffen krijgen een korting.

  • Het gaat hier om voertuigen die rijden op aardgas (niet LPG) of biomethaan (ook in combinatie met een andere brandstof);
  • de ecoprijs bedraagt: CZK 750 (*) voor één jaar, CZK 220 (*) voor 30 dagen en CZK 155 (*) voor 10 dagen.

(*) prijzen voor de tol zijn vermeld in Tsjechische kroon (CZK)

Motorfietsen zijn vrijgesteld van vignetplicht.


Vrijstellingen

© Robert Linder | Source: Unsplash


Waar kan je het elektronisch vignet kopen?

Je kan op de website van edalnice.cz meer informatie over het elektronisch vignet terugvinden.


Elektronische tol

Voor voertuigen van meer dan 3,5 ton wordt de tol geïnd op autosnelwegen, autowegen en 1ste klas wegen met behulp van een zender (satellietgebaseerde on-board unit OBU 5051).

On-Board Unit 5051


Het bedrag van de tol wordt berekend op basis van de wegcategorie, de lengte van het traject (aantal kilometers), de voertuigcategorie, die wordt afgeleid uit de gewichtsklasse, het aantal assen en de emissieklasse, alsmede het tijdstip van de dag (10-5 uur 's avonds, soms hogere prijzen).

Je kan hierover meer informatie terugvinden op de website van MYTO.CZ.


Zie ook: Toltarieven in Europa


Touring staat voor je klaar in heel Europa

Reis je met de auto, motor of camper in Europa? Weet dat pech krijgen onderweg of op je bestemming je vakantieplannen danig kan verstoren. Denk dus tijdig aan een Touring bijstandsverzekering zoals onze nieuwe Go Buitenland formule. Waar je je ook bevindt in Europa, bel ons op en je wordt meteen weer op weg geholpen door een van onze bijstandspartners.

Contact

Heb je nog een vraag en ben je Touring-klant? Neem dan contact op met Touringinfo. Je kunt de dienst bereiken op het nummer +32 2 286 33 84 tijdens kantooruren of via mail: touringinfo@touring.be.

Informeer je over onze producten voor pechverhelping, reisbijstand, annulatieverzekering en fietsbijstand.