Image
burchten en kastelen
België telt talloze kastelen en burchten maar welke zijn een bezoek waard? Dit zijn naar onze mening dé pareltjes in eigen land.

Indrukwekkende kastelen vind je heus niet alleen in Frankrijk, wel integendeel. Volgens verschillende bronnen telt ons land het meeste aantal kastelen en burchten per vierkante kilometer. De lijst van ons architecturale patrimonium is bijgevolg lang, heel erg lang. Kiezen uit zo’n rijk aanbod is niet makkelijk, maar deze 10 zullen jou gegarandeerd inspireren om in de levensstijl van onze voorvaderen te duiken.

1. Kasteel van Seneffe, Charleroi (Seneffe)

Het Kasteel van Seneffe dateert uit de 18de eeuw en is een toonbeeld van de neoklassieke architectuur. Aanrader zijn de diverse tentoonstellingen binnen de kasteelmuren maar daarnaast zijn het park en de tuinen gratis toegankelijk.

Tip: download de app ‘Reis, Praal en Intimiteit’ en gids jezelf met vrienden en/of familie door de Eeuw van de Verlichting.

2. Kasteel van Gaasbeek, Halle (Lennik)

Het Kasteel van Gaasbeek was oorspronkelijk een middeleeuwse waterburcht en is anno 2019 een drukbezocht museum. Het aanbod tentoonstellingen is gevarieerd; momenteel (tot 28 juli) loopt de "Feast of Fools" tentoonstelling over Pieter Bruegel.

3. Château de Chimay, Chimay

Dit middeleeuwse kasteel kijkt vanop een rots neer op de vallei van de Eau Blanche. De eerste melding van het Kasteel van Chimay dateert van 1119 en de eeuwen nadien werd er regelmatig bijgebouwd. In 1935 werd het kasteel quasi integraal verwoest door een brand maar het geheel werd gerestaureerd in renaissancestijl. Ook hier kun je terecht voor een breed aanbod expo’s maar er wordt ook regelmatig muziek geprogrammeerd. 

4. Burcht Gravensteen, Gent

Een bezoek aan Gent is niet compleet zonder bezoek aan het Gravensteen. De middeleeuwse versterking kende een bewogen geschiedenis en alle facetten daarvan passeren de revue tijdens een bezoek. . Nieuw vanaf dit jaar is dat je je toegangskaarten online kunt bestellen.

5. Château de Freÿr, Dinant (Freÿr)

Dit renaissancekasteel op de rechteroever van de Maas nabij Dinant is indrukwekkend en wordt wel eens ‘klein Versailles’ genoemd. Uniek zijn de tuinen met de ruim 300 jaar oude sinaasappelbomen. In de middelleeuwen was Freÿr een slot tot het in 1554 door de Fransen werd vernietigd.

6. Kasteel van Ooidonk, Gent (Deinze)

Een indrukwekkende verschijning aan de Leie, niet ver van Gent: het Kasteel van Ooidonk. Deze versterkte burcht is een fraai voorbeeld van Spaans-Vlaamse architectuur uit de renaissance. Wie het kasteel voor het eerst ziet, zal dit imposante bouwwerk spontaan associëren met de mooiste kastelen aan de Loire.

7.Burcht Reinhardstein, Malmédy (Ovifat)

Nabij Ovifat ligt de hoogst gelegen burcht van België. Burcht Reinhardstein is deels bewoond maar grote delen zijn toegankelijk voor bezoekers. Er worden tegenwoordig zowel hedendaagse als historische tentoonstellingen georganiseerd. Tot de vaste collectie behoren onder meer wapenuitrustingen en wandtapijten die je in de ridderzaal, wachterszaal en kapel kunt bewonderen.

8. Alden Biesen, Hasselt (Bilzen)

Alden Biesen heet voluit de Landcommanderij Alden Biesen en is een uniek kasteel met roots in de 13de eeuw en uitgegroeid tot een luxeresidentie. In die hoedanigheid kan je Alden Biesen vandaag nog met een bezoek vereren. Het aanbod activiteiten is breed maar een absolute must is het bijwonen van het nachtelijke parcours ‘Bilzen Mysteries’. Met een tablet in de hand en een hoofdtelefoon op je oren reis je doorheen 800 jaar geschiedenis van de Duitse Orde.

9. Kasteel van Beersel, Halle (Beersel)

Veel kastelen en waterburchten zijn reconstructies maar het Kasteel van Beersel is een van de weinige bouwwerken dat er nog uitziet als tijdens de 15de eeuw. Nergens anders kom je zo dicht bij de middeleeuwen als hier. Doorgaans te bezichtigen van dinsdag tot zondag; toegangsprijs 3 euro voor volwassen en 1 euro voor kinderen tot 12 jaar.

10. Kasteel van Beloeil, Bergen (Beloeil)

De vergelijking met Versailles is niet onterecht want domein, kasteel en omliggende Franse tuinen (25 hectaren) imponeren danig. Het indrukwekkende Kasteel van Beloeil is al sinds de 14de eeuw eigendom van de Prinsen van Ligne. Individueel te bezoeken tijdens de weekends en feestdagen van april, mei, juni en september of elke dag tussen 1 juli en 31 augustus.

Deel deze inhoud