Image
Luxemburg
Onbekend is onbemind. We steken de grens over en gaan op stap in Luxemburg, voluit het Groothertogdom Luxemburg. 9 uit-tips.


Onze Ronde van België flirt met de grens van ons buurland, het Groothertogdom Luxemburg. Als je dan toch in de buurt bent, waarom niet even over de grens wippen? GHL is grondlegger van onder meer de EU, de NAVO, de Verenigde Naties, de OESO en de Benelux. En dan is er nog Schengen, dat zowel een akkoord is als een lieflijk wijndorpje.


Dat het Groothertogdom anders is, merk je van zodra je de grens oversteekt. Het gaat in één keer van hectisch naar rustig en de wegen liggen er perfect bij waardoor het dubbel genieten is van de natuur en de cultuurplekken onderweg. Met de fiets, de motor, de auto of gewoon te voet, Luxemburg is vanuit elk perspectief een fijne bestemming. En het mooiste van al? Er is weinig of geen massatoerisme.


1. Klein Zwitserland

9 uit-tips in het veelzijdige Groothertogdom Luxemburg


Een absolute must voor gevorderde wandelaars is de Mullerthal Trail. 112 km dwars door toverachtige bossen, adembenemende panorama’s en indrukwekkende rotsformaties met onmogelijke namen. Probeer deze eens: Piteschkummer, Geyerslay en Hohllay. Er is keuze uit drie routes, met elk hun bijzonderheden. Rotsen of kastelen en forten? Kies verstandig voor je je kuiten insmeert.


2. Twee voor de prijs van één: Beaufort

Groothertogdom - Burcht van Beaufort


Het Groothertogdom bulkt van de kastelen en forten. De Middeleeuwse Burcht van Beaufort is binnen het aanbod een buitenbeentje want de burcht ligt in een dal en niet op een heuvel. Ze werd gebouwd in drie periodes tussen 1150 en 1650 en vanaf de straat is voornamelijk het middeleeuwse gedeelte zichtbaar. Dé verrassing is dat er bovenop de burcht een renaissancekasteel pronkt.


3. Cider: terug van weggeweest

Behalve wijn wordt er aan de Moezel sinds kort ook cider gemaakt. Of beter: opnieuw gemaakt, want de traditie bestaat al langer maar was ei zo na verdwenen. Ramborn Cider is de eerste Luxemburgse producent die het potentieel zag van de vele appelbomen in de omliggende valleien. Meer dan honderd landbouwers zitten mee in het smakelijke complot want er wordt geen gebruik gemaakt van industriële aanplantingen. Lekker? De trofeekast met meerdere internationale awards spreekt boekdelen.


4. De traditionele methode

9 uit-tips in het veelzijdige Groothertogdom Luxemburg


Bernard-Massard is met een jaarproductie van meer dan 4 miljoen flessen geen nobele onbekende wijnbouwer, maar wie verder wil kijken dan de klassieke bubbels moet beslist het ganse gamma mousserende en niet-mousserende wijnen gaan degusteren. De degustatie maakt deel uit van de rondleiding én … er is appelsap voor bob.


5. Fietsen langs de Moezel

Groothertogdom - Fietsen langs de Moezel


Breng je eigen fiets mee of huur er een ter plaatse en rij zo vaak van Luxemburg naar Duitsland als je maar wil, want de landsgrens ligt in het midden van de Moezel. Vergelijkend onderzoek van terrasjes? Elk excuus is goed. Huur je fiets bij Rentabike en laat ‘m achter bij eender welk huurstation onderweg.


6. Schengen: Europa zonder grenzen

Groothertogdom - Schengen


Weetje: het Akkoord van Schengen werd ondertekend op een boot op het drielandenpunt in het wijndorpje Schengen. Bezoek het kleine museum en kom erachter waarom uitgerekend hiér geschiedenis werd geschreven in 1985.


7. Vogels spotten

Natuurgebied Haff Réimich bevindt zich op een paar minuutjes van Schengen. Het gebied staat bekend om zijn grote diversiteit aan flora en fauna. Vooral ornithologen kunnen hier hun hartje ophalen. Het natuurgebied is quasi integraal toegankelijk voor bezoekers met beperkte mobiliteit.


8. Ontspannen in Mondorf-Les-Bains

9 uit-tips in het veelzijdige Groothertogdom Luxemburg


Hotel Domaine Thermal de Mondorf staat voor luxe en ontspanning. Het hotel ligt te midden van een prachtig park en wordt door kenners aangestipt als perfecte wellnessbestemming. Het bronwater komt van 700 meter diep en is rijk aan mineraalzouten. Voorzie voldoende tijd, want er zijn maar liefst 9 sauna’s, 3 hammams en meer dan 50 weldoende lichaamsbehandelingen waaruit je kan kiezen.


9. Luxembourg Card

Wie in Luxemburg cultuur komt opsnuiven, kan de Luxembourg Card overwegen. Vanaf 13 euro/persoon/dag tot amper 48 euro voor twee dagen en maximaal 5 personen. In het laatste geval krijg je met vijf voor net geen vijf euro per dag toegang tot ruim 60 toeristische attracties verspreid over het ganse land. Het onbeperkt gebruik van het openbaar vervoer (trein en bus) is inclusief.


Zin in nog meer tips?

Klik door naar De Ronde van België en ga grasduinen in de honderden andere tips die we voor jou per provincie hebben klaargezet.


Als je zelf een route wil gaan plannen, check dan onze workshop RouteYou. In maximaal 4 stappen stel je je eigen wandel-, fiets-, motor- of autoroute samen.


Ga goed voorbereid maar ook gerust op weg en check onze pechverhelpingsformules. Met Touring Move On België helpen we jou overal in België uit de nood, of je nu met de motor, fiets of auto op weg bent!

Deel deze inhoud