Image
Koelvloeistof bijvullen
Om een oververhitte motor te voorkomen, moet je af en toe het niveau van de koelvloeistof controleren. Een simpele klus, dankzij deze tips en deze video.


Een verbrandingsmotor produceert veel warmte-energie. Om die warmte af te voeren heb je koelvloeistof nodig, waarvan je het peil in de gaten moet houden om oververhitting te voorkomen. Een eenvoudige handeling die onze pechverhelper hier uitlegt.


Hieronder tonen we je in een filmpje hoe je de koelvloeistof bijvult ...

Een simpele handeling, maar niet zonder gevaar!


1. Neem een paar voorzorgsmaatregelen

Om het koelvloeistofpeil te controleren, moet je eerst nagaan of de motor koud is of op zijn minst een paar minuten niet gedraaid heeft, omdat je anders kans maakt op brandwonden. Je zal trouwens zien dat er op de radiator en/of op het expansievat een sticker kleeft die je waarschuwt voor dit gevaar.

Koelvloeistof
Als de motor (te) warm is, is er een reëel risico op brandwonden.


2. Ontgrendel de motorkap

De hendel om de motorkap te ontgrendelen bevindt zich bij het bestuurdersportier (linksonder) of onder de stuurkolom. Ontgrendel het veiligheidsmechanisme net onder de motorkap en zet de motorkap volledig open.

Motorkap openen
Zet de motorkap volledig open.


3. Lokaliseer het koelvloeistofreservoir

Zoek het reservoir (ook wel expansievat genoemd) waarin de koelvloeistof zich bevindt. Het is gemaakt van doorschijnend plastic en is herkenbaar aan het icoontje met een thermometer en/of “golvend” water.

Koelvloeistofreservoir: logo's die voor zichelf spreken
Logo's die voor zichzelf spreken; opgepast voor brandwonden.


4. Dop losschroeven en indien nodig vloeistof bijvullen

Schroef de dop los met de gebruikelijke voorzorgsmaatregelen (zie stap 1) en vul de koelvloeistof zo nodig bij tot aan het maximum niveau. Let op dat je dat niveau niet overschrijdt! Dat kan immers de druk op het systeem verhogen wanneer de motor heet is, en zo het risico op een lek of op panne vergroten.

Koelvloeistof bijvullen
Let op dat je het maximumniveau niet overschrijdt.


5. Dop terug vastschroeven

Je kan de dop nu terug vastdraaien. Doe dit met voldoende kracht en zorg ervoor dat hij weer goed op zijn plaats zit (en niet “scheef”), zodat het systeem waterdicht is.

Dop van de koelvloeistof goed vastdraaien
Zorg dat de schroefdop goed op zijn plaats zit.


6. Sluit de motorkap

Zo, “operatie koelstofpeil” zit er zo goed als op. Al wat je nu nog moet doen, is de motorkap dichtdoen. Je motor kan weer normaal draaien, en jij kan weer zonder zorgen de baan op.

Motorkap weer toe
Motorkap dicht, en klaar is Kees.


Mechanische problemen? Bel ons!

Heb je problemen? Aarzel dan niet om een beroep te doen op de pechverhelpers van Touring. Zeker als je motor oververhit is. Eén nummer: 070 344 777. Goede reis!

Bij problemen, bel 070 344 777
Neem geen risico’s als je motor oververhit is!


Zin om nog meer de handen uit de mouwen te steken? Bekijk dan ook zeker onze andere Doe het zelf video’s.