Winter in de auto: essentiële accessoires en controles

Image
Image

Winter in de auto: essentiële accessoires en controles

Midden in het winterseizoen zijn sommige auto-accessoires en -onderdelen echt wel onmisbaar. Om nog maar te zwijgen van een paar essentiële checks om de baan op te gaan. Touring stelde voor jou een checklist samen om je zo vlot mogelijk de winter door te helpen met de auto.


Banden, je veiligheidstroef

Je banden zijn echt essentieel voor je veiligheid . Ze zijn immers het enige contactpunt tussen je auto en het wegdek. Is het echt nodig om winterbanden te monteren? Je mag niet vergeten dat winterbanden bij een temperatuur onder 7° C hun elasticiteit behouden, omwille van hun zachtere samenstelling (compound) van rubber en silica. Wat betekent dat ze zowel bij het optrekken als bij het afremmen meer grip hebben op het wegdek.

winter in de auto


All-seasonbanden, voor wie
?

Winter- en zomerbanden zullen altijd beter zijn, dus afwisselen is de ideale oplossing. Maar in de volgende omstandigheden kunnen all-seasonbanden een valabel alternatief zijn:

  • je hebt een beperkt budget
  • je gebruikt je auto voornamelijk ten noorden van Samber en Maas
  • bij een normale rijstijl (niet al te sportief)
  • je rijdt niet meer dan 15 tot 20.000 km per jaar


Bandentest: de grote merken presteren beter

Onze partners van de Zwitserse (TCS) en Duitse (ADAC) automobielclubs doen elk jaar, voor we met de auto de winter in duiken, een doorgedreven bandentest. In de recentste editie konden enkele merken zich duidelijk onderscheiden omwille van hun interessante prijs-kwaliteitverhouding. Hier vind je de resultaten van de recentste bandentests, zowel van ADAC als van TCS.

winter in de auto


Ruitensproeier, ruitenwisser en voorruit


Ontdooien en ontwasemen

Winter in de auto betekent ook 's morgens je voorruit ontdooien! Om deze vervelende taak te vermijden, kan je opteren voor een afdekzeil, verkrijgbaar op het internet of bij de autospeciaalzaak. Kostprijs: tussen 5 en 20 euro. Kies bij voorkeur een zeil dat je kan vastmaken aan de zijspiegels of aan de binnenkant van je wagen. Simpel en doeltreffend!

Ook een grote vuilniszak of een stuk karton kan eventueel dienstdoen, zij het in beperktere mate (het karton kan immers vochtig worden). Gebruik zeker geen krantenpapier, want dat scheurt en plakt vast aan de voorruit.


Vermijd heet wate
r, want dat kan je voorruit doen versplinteren.

Om aandampen tegen te gaan, maak je de voorruit aan de binnenkant schoon met wat water waaraan je een beetje azijn of afwasmiddel toevoegt. En nog een laatste wijze raad: leg een sok gevuld met kattenbakvulling of wat rijstkorrels op het dashboard. Ideaal als ontvochtiger!


Welke ruitensproeiervloeistof?

Aan gebruiksklare ruitensproeiervloeistof, perfect geschikt voor onze winters, hoef je heus geen fortuin uit te geven. Voor 5 liter betaal je in een grootwarenhuis maar 4 à 5 euro. Om nog iets meer te besparen, kan je het zelfs een beetje (1/3) aanlengen met gedestilleerd water.


Ruitenwissers: kies voor kwaliteit

Robeer je ruitenwissers één keer per jaar te vervangen. Onze collega’s van de TCS hebben er vier jaar geleden een aantal getest. Er zaten niet echt slechte exemplaren bij, maar bij lagere temperaturen blijken de ruitenwissers van de grote, bekende merken toch net iets performanter. Zo kwam het merk Bosch (Aerotwin en Twinspoiler) als beste uit de test. Reken op zo’n vijftig euro voor een paar goede wissers.


Beschadigde voorruit: herstellen of vervangen?

De vriestemperaturen en thermische schokken zorgen elk jaar voor heel wat winterschade aan onze Belgische wegen. Het gevolg is dat er op het wegdek vaak steentjes liggen die de voorruit van je auto kunnen beschadigen.

Wacht in dat geval niet te lang om je voorruit te laten herstellen of vervangen. Een barst herstellen kan onder bepaalde voorwaarden:

  • ze mag niet groter zijn dan een stuk van 2 euro
  • ze moet op meer dan 6 centimeter van de rand zitten en ze mag zich niet in het gezichtsveld van de chauffeur bevinden


In alle andere gevallen is vervanging de enige juiste oplossing.


Heb je een probleem, in de winter of de rest van het jaar?

Dan schieten de wegenwachters van Touring jou dag en nacht te hulp, overal in België en zelfs voor je deur. Ben je al klant van Touring? Vraag dan online bijstand aan via de dienst Touring Web Assist.