Image
auto bererijden voor winter
25 oktober 2019
Met deze tips en voorzorgsmaatregelen kom je vlot en veilig de wintermaanden door.

1. Plaats een stevig stuk karton tussen de voorruit en de ruitenwisser

In gespecialiseerde winkels vind je tal van oplossingen om je voorruit te beschermen. Maar als je die niet hebt, kan je ook kiezen voor een stevig stuk karton. Wat je zeker niet mag doen is de autoruiten een warmwaterbad geven als ze bedekt zijn met sneeuw of ijs. De temperatuurshock kan de ruiten doen barsten. Bedek de voorruit ook nooit met krantenpapier. Dit wordt vochtig, plakt tegen de ruit en is moeilijk te verwijderen.

2. Smeer shampoo of huishoudproduct op de binnenkant van je ruiten

Om het aanwasemen aan de binnenkant van het voertuig te vertragen, breng je met een doek een beetje huishoudproduct of shampoo aan op de ruiten.

3. Sokken op je dashboard

Leg oude sokken gevuld met vochtabsorberende korrels op je dashboard. Zo zullen je ruiten sneller ontwasemen.

4. Spuit vuilafstotende smering in je sloten

Vuilafstotende smering (zoals teflonspray) voorkomt dat sloten vastvriezen. Spuit preventief wat spray in het slot en steek vervolgens de sleutel herhaaldelijk in het slot. Je kan de sloten ook afplakken met wat tape.

Slot al vastgevroren? Hou dan een zakje met warm water tegen het slot.

5. Talkpoeder voor je portieren

Strijk het rubber van je deurstijlen in met talkpoeder. Zo vermijd je aanvriezen.

6. Gebruik geen handrem als je parkeert

Je gebruikt best geen handrem wanneer je parkeert. Die kan immers vastvriezen. Parkeer je auto liever in versnelling en plaats wanneer je op een helling staat, één of twee wielblokken.

7. Een zak voor je zijspiegels

Geen zin om je zijspiegels ‘s morgens vroeg sneeuwvrij te maken? Bedek ze met een plastic zak, die je bevestigt met elatiekjes. De volgende dag moet je die gewoon losmaken.

8. Doe een sok over je ruitenwissers

Zet je ruitenwissers omhoog en trek er een sok of zak over. Zo plakken ze niet aan je ruiten.

9. Warm je motor niet op

Laat tijdens het krabben de motor niet warmlopen. Het is slecht voor de motor, je ademt de ongezonde gassen in tijdens het krabben en de motor warmt nauwelijks op.

10. Zet je koplampen even aan om de accu op te warmen

Schakel eerst de koplampen even aan om de accu op te warmen.

11. Start je auto met de koppelingspedaal ingedrukt

Dat belast de accu minder omdat de motor minder weerstand ondervindt.

12. Zet bij het starten alle lichten en energieverbruikers uit

Zet de ventilatie, achterruitverwarming, radio, zetelverwarming ... uit. Dit belast je accu minder.

13. Gebruik een 50/50-mengsel van antivries en water

Dat zorgt dat de motor van je auto tot -30° C beschermd is.

14. Tank vanaf november winterdiesel

Rijdt je auto op diesel, gebruik dan vanaf november 'winterdiesel'. Vanaf de maand november schakelen alle tankstations - in België en in Noord-Europa - automatisch over op winterdiesel. Deze brandstof bevat additieven die actief blijven tot -25 à -30°C.

15. Ga voor winterbanden

Deze bieden meer grip en verminderen bij - 5° C de remafstand met 6% en bij -10° C zelfs met 20%.

16. Plaats je auto 's nachts binnen als je een garage hebt

Deel deze inhoud
17 februari 2020

Elektrische auto: ideaal … of toch bijna!

Elektrische auto's staan volop in de belangstelling. Ze zouden dé mirakeloplossing zijn om het probleem van de CO2-uitstoot op te lossen. Maar zijn ze wel voor iedereen geschikt?

In het verkeer veroorzaken elektrische auto’s inderdaad nauwelijks vervuiling. Alleen de banden en remmen produceren fijn stof, maar dat geldt ook voor andere auto’s. Vraag is natuurlijk hoe de elektriciteit wordt geproduceerd. Als de stroom afkomstig is van hernieuwbare bronnen, is er geen vuiltje aan de lucht, maar anders klopt het ecologische plaatje niet meer. Ook de productie van de batterijen gebeurt trouwens niet bepaald milieuvriendelijk.

17 februari 2020

Dieselwagens: redelijk blijven

België is lang een dieselland geweest. Diesel stoot immers weinig CO2 uit, is goedkoper en presteert beter. Toch wordt diesel tegenwoordig met alle zonden van de wereld overladen. Zijn dieselwagens vandaag dan nog een goed idee? Alles hangt af van hoe je ze gebruikt!

13 februari 2020

Benzinemotoren hebben de wind in de zeilen!

Benzine is uitgegroeid tot de populairste brandstof in ons land. Waar diesel vijf jaar geleden nog een grote voorsprong had, zagen we in 2019 een heel ander beeld, met 62% van de nieuwe inschrijvingen voor benzinemodellen en iets meer dan 30% voor diesels. De populariteit van benzine heeft natuurlijk te maken met de antidieselcampagne. En de trend lijkt zich ook door te zetten. Waarom?