Image
auto bererijden voor winter

Een bevroren voorruit, deuren die niet open gaan, een platte batterij, …  het zal je maar overkomen als de eerste vrieskou jouw vingertoppen teistert. Weet dat Touring voor je klaar staat bij echte winterpannes, maar dat je ook veel onheil kan voorkomen met onderstaande tips.

1. Plaats een stevig stuk karton tussen de voorruit en de ruitenwisser

In gespecialiseerde winkels vind je tal van oplossingen om je voorruit te beschermen. Maar als je die niet hebt, kan je ook kiezen voor een stevig stuk karton. Wat je zeker niet mag doen is de autoruiten een warmwaterbad geven als ze bedekt zijn met sneeuw of ijs. De temperatuurshock kan de ruiten doen barsten. Bedek de voorruit ook nooit met krantenpapier. Dit wordt vochtig, plakt tegen de ruit en is moeilijk te verwijderen.

Een barst of zelfs een klein sterretje kan fataal zijn voor je voorruit. Om te voorkomen dat die vervangen moet worden, begeef je je best zo snel mogelijk naar een van de Touring Glass centra. Of je maakt gebruik van de mobiele service. Touring-leden krijgen 25% korting als ze hun autoglas laten herstellen of vervangen.

 

2. Smeer shampoo of huishoudproduct op de binnenkant van je ruiten

Om het aanwasemen aan de binnenkant van het voertuig te vertragen, breng je met een doek een beetje huishoudproduct of shampoo aan op de ruiten.

 

3. Sokken op je dashboard

Leg oude sokken gevuld met vochtabsorberende korrels op je dashboard. Zo zullen je ruiten sneller ontwasemen.

 

4. Spuit vuilafstotende smering in je sloten

Vuilafstotende smering (zoals teflonspray) voorkomt dat sloten vastvriezen. Spuit preventief wat spray in het slot en steek vervolgens de sleutel herhaaldelijk in het slot. Je kan de sloten ook afplakken met wat tape.

Slot al vastgevroren? Hou dan een zakje met warm water tegen het slot.

 

5. Talkpoeder voor je portieren

Strijk het rubber van je deurstijlen in met talkpoeder. Zo vermijd je aanvriezen.

 

6. Gebruik geen handrem als je parkeert

Je gebruikt best geen handrem wanneer je parkeert. Die kan immers vastvriezen. Parkeer je auto liever in versnelling en plaats wanneer je op een helling staat, één of twee wielblokken.

 

7. Een zak voor je zijspiegels

Geen zin om je zijspiegels ‘s morgens vroeg sneeuwvrij te maken? Bedek ze met een plastic zak, die je bevestigt met elatiekjes. De volgende dag moet je die gewoon losmaken.

 

8. Doe een sok over je ruitenwissers

Zet je ruitenwissers omhoog en trek er een sok of zak over. Zo plakken ze niet aan je ruiten.

 

9. Warm je motor niet op

Laat tijdens het krabben de motor niet warmlopen. Het is slecht voor de motor, je ademt de ongezonde gassen in tijdens het krabben en de motor warmt nauwelijks op.

 

10. Zet je koplampen even aan om de accu op te warmen

Schakel eerst de koplampen even aan om de accu op te warmen.

 

11. Start je auto met de koppelingspedaal ingedrukt

Dat belast de accu minder omdat de motor minder weerstand ondervindt.

 

12. Zet bij het starten alle lichten en energieverbruikers uit

Zet de ventilatie, achterruitverwarming, radio, zetelverwarming ... uit. Dit belast je accu minder. Dit zijn maar enkele van de vele onderhoudstips over de batterij van je wagen.

 

13. Gebruik een 50/50-mengsel van antivries en water

Dat zorgt dat de motor van je auto tot -30° C beschermd is.

 

14. Tank vanaf november winterdiesel

Rijdt je auto op diesel, gebruik dan vanaf november 'winterdiesel'. Vanaf de maand november schakelen alle tankstations - in België en in Noord-Europa - automatisch over op winterdiesel. Deze brandstof bevat additieven die actief blijven tot -25 à -30°C.

 

15. Ga voor winterbanden

Deze bieden meer grip en verminderen bij - 5° C de remafstand met 6% en bij -10° C zelfs met 20%. We helpen je graag verder met de keuze tussen échte winterbanden en vierseizoensbanden.

 

16. Plaats je auto 's nachts binnen als je een garage hebt

 

Pech onderweg? 

Al vanaf 5 euro per maand komt Touring jou in heel België depanneren.

Ben je al lid van Touring? Vraag dan online om prioritaire bijstand via de service Touring Web Assist..