Image
sneeuwbanden - Winterbanden, vierseizoenenbanden

Kies je voor winterbanden, 4-seizoenenbanden of laat je je zomerbanden op je auto staan in de hoop dat de winter zacht blijft? Dit zijn onze tips …

Zijn winterbanden echt zinvol? Het antwoord luidt als volgt: onder 7°C,zorgt de samenstelling van winterbanden – een zachte mix van rubber en silicium – voor een betere elasticiteit van de groeven. De grip op het wegdek is dus veel beter zowel bij versnellen als bij het remmen.

Wist je trouwens dat de remafstand tijdens de herfst en de winter soms 8 keer klanger wordt? Alles zal afhangen van:

 • de staat en de samenstelling van het wegdek: beton, asfalt, …
 • de weersomstandigheden: droog, regen, sneeuw, ijzel, …
 • de staat van de autobanden: nieuw, versleten, een al dan niet correcte bandenspanning, …
 • het type band: winter, zomer, all seasons

Winterbanden, sneeuwbanden, 4-seizoenenbanden: waarin verschillen ze van elkaar?

Je weet nu dat winterbanden onder 7°C een betere grip hebben op het wegdek onder 7°C. Maar hoe zit het met 4-seizoenenbanden? Best wel een moeilijk compromis voor dat type banden omdat de nodige flexibiliteit onder 7°C niet echt compatibel is met de weerstand tegen hogere temperaturen. Onderstaande vergelijkende tabel geeft hierover meer duidelijkheid (klik op de tabel om hem te downloaden):

Image
winterbanden 4 saizoenen

4-seizoenenbanden: een mogelijkheid maar niet echt ideaal

Zomer- en winterbanden afwisselen is kortom de ideale oplossing. Deze twee types banden zijn gewoonweg beter dan 4 seizoenenbanden. Betekent dit dan dat je de 4 seizoenenbanden in de vergeetput moet gooien? Neen, op voorwaarde dat ze min of meer overeenstemmen met dit profiel:

 • Je verblijft steeds in onze gematigde klimaatzone.
 • Weinig of geen sneeuw en geen te hoge temperaturen in de zomer.
 • Je legt niet meer dan 20.000 km af per jaar aangezien all season banden sneller verslijten dan zomerbanden.
 • Je hebt een gelimiteerd budget en kan je moeilijk veroorloven om twee sets banden aan te kopen en voor de zomer of de winter telkens van bandenset te wisselen.

Zomer- en winterbanden: welk budget moet je voorzien? 

Winterbanden vertegenwoordigen een meerkost (van gemiddeld 500 tot € 1.000), maar zijn een weldoordachte aankoop. Een extra set velgen aankopen is ideaal zodat je de winterbanden erop kan laten monteren. Je kan ermee rijden zolang de weersomstandigheden gunstig zijn en intussen bespaar je het gebruik van je zomerbanden. Wat de keuze betreft, moet je rekening houden met de vereiste afmetingen die betrekking hebben op je voertuig. Die afmetingen vind je in de gebruiksaanwijzing.

Image
budget winterbanden 4 seizoenenbanden

De tests bevestigen het: bekende bandenfabrikanten zijn efficiënter

Nu rest je nog het juiste merk te kiezen. Naar onze mening kies je het best voor een bekend merk. De prijs ligt iets hoger omdat de prestaties op de weg meestal beter zijn. Elk jaar publiceren onze buitenlandse collega’s zoals het ADAC (Duitsland) en het TCS (Zwitserland) de testprestaties van winterbanden. Wij delen die informatie graag met jou.

De resultaten van 2019  zijn net gepubliceerd. Aan de kop van de afmetingen 185/65/15 staat de Dunlop Winter Response 2, gevolgd door de Kleber Krisalp HP3, de Pirelli Cinturato Winter en de Continental WinterContact TS860. Bij de afmetingen 205/65/16 haalt de Continental VanContact het, gevolgd door de Pirelli Carrier Winter, de Michelin Agilis Alpin, de Vredestein Comtrac 2 en de Goodyear Cargo. Bij de 4-seizoenenbanden (test van 2018) wint de Nexen N Blue, voor de Continental Allseason en de GoodYear Vector4.

Wat als je toch de voorkeur geeft aan 4-seizoenenbanden?

De Michelin CrossClimate komt, volgens onze Zwitserse collega’s, het dichtst in de buurt voor wie niet wil wisselen van zomer- naar winterbanden. Toch is de elasticiteit van de groeven van zomer- en winterbanden kwalitatief veel hoger dan bij 4- seizoenenbanden.

Je banden correct gebruiken

 • Monteer vier identieke banden om voor de garantie van een goed rijgedrag te garanderen
 • Monteer nooit twee winterbanden op de ene as en twee zomerbanden op de andere as: het risico op een ongeval is erg groot
 • Check de bandenspanning regelmatig, altijd in koude toestand. Zo vermijd je voortijdige slijtage et win je aan grip!
 • Check regelmatig de diepte van de profielen regelmatig na: een nieuwe band heeft een groefdiepte van 8 mm. Bij 6 mm wordt de remafstand op een besneeuwd wegdek 20% langer, bij 4 mm 50% en tot 70% bij slechts 2 mm diepte tot 70%
 • Over het algemeen hebben nieuwe banden, en winterbanden in het bijzonder, een inlooptijd nodig over een afstand van +/- 150 km aan een gematigde snelheid om volledig efficiënt te zijn.
 • Een band verslijt ook als je niet rijdt. Reken op een levensduur van maximaal zes jaar zelfs als je winig kilometers doet
 • Let op de fabrieksdatum vertegenwoordigd door de ‘DOT’ code op de banden: DOT 1217 betekent dat de band tijdens de 12de week van 2017 geproduceerd werd.

Weet, ten slotte, dat het ABS-systeem (antiblokkeersysteem), zelfs in een wagen dat voorzien is van winterbanden, een aanzienlijk langere remafstand nodig heeft bij ijzel of sneeuw. In extreme weersomstandigheden kan je het misschien beter uitschakelen.

Stockeren of niet?

Sommige garages stockeren je zomer-/winterbanden op. Deze dienst is bijna altijd betalend. Als je je banden thuis bewaart, neem dan enkele voorzorgen:

 • Reinig en droog de banden en velgen grondig voor je ze in een droge en gematigde omgeving opslaat.
 • Banden gemonteerd op velgen: bewaar ze liggend, opgestapeld of hang ze op aan haken.
 • Zonder velgen: laat de banden rechtop staan en geef ze maandelijks een kwartdraai. Zo vermijd je vervorming.

Reis je in Europa?

Bij onze buurlanden zijn niet altijd dezelfde regels van toepassing als het over verkeersveiligheid gaat in het algemeen en in het bijzonder over het gebruik van zomer- en winterbanden. In Duitsland of Luxemburg bijvoorbeeld, zijn winterbanden verplicht. Is je auto bij winterweer niet van een winteruitrusting voorzien, dan kan je een boete krijgen.

Op onze website vind je een actueel overzicht per land:

Deel deze inhoud