Image
sneeuwbanden - Winterbanden, vierseizoenenbanden

Kies je voor winterbanden, 4-seizoenenbanden of laat je je zomerbanden op je auto staan in de hoop dat het een zachte winter wordt? Dit zijn onze tips …

Zijn winterbanden echt zinvol? Het antwoord is simpel: onder 7°C zorgt de samenstelling van winterbanden – een zachte mix van rubber en silicium – voor een betere elasticiteit van de groeven. De grip op het wegdek is dus veel beter, zowel bij versnellen als bij het remmen.

 

Wist je trouwens dat de remafstand in de herfst en in de winter tot 8 keer langer kan worden? Alles zal afhangen van:

 • de staat en de samenstelling van het wegdek: beton, asfalt, …
 • de weersomstandigheden: droog, regen, sneeuw, ijzel, …
 • de staat van de autobanden: nieuw, versleten, een al dan niet correcte bandenspanning, …
 • het type band: winter, zomer, 4-seizoenen

 

Winterbanden, sneeuwbanden, 4-seizoenenbanden: waarin verschillen ze van elkaar?

Je weet ondertussen dat winterbanden onder 7°C een betere grip hebben op het wegdek. Maar hoe zit het met 4-seizoenenbanden? Best wel een moeilijk compromis voor dat type banden omdat de nodige flexibiliteit onder 7°C niet echt compatibel is met de weerstand tegen hogere temperaturen. Onderstaande vergelijkende tabel geeft hierover meer duidelijkheid:

Image
winterbanden 4 saizoenen

 

4-seizoenenbanden: een mogelijkheid, maar niet echt ideaal

Zomer- en winterbanden afwisselen is met andere woorden de ideale oplossing. Deze twee types banden zijn gewoonweg beter dan 4-seizoenenbanden. Betekent dit dat je de 4-seizoenenbanden dan maar in de vergeetput moet gooien? Neen, op voorwaarde dat je in grote lijnen beantwoordt aan dit profiel:

 • Je verblijft steeds in onze gematigde klimaatzone.
 • Weinig of geen sneeuw en geen te hoge temperaturen in de zomer.
 • Je legt niet meer dan 20.000 km af per jaar, aangezien 4-seizoenenbanden sneller verslijten dan zomerbanden.
 • Je hebt een gelimiteerd budget en kan je moeilijk veroorloven om twee sets banden te kopen en in de zomer en in de winter telkens van bandenset te wisselen.

 

Zomer- en winterbanden: welk budget moet je voorzien? 

Winterbanden vertegenwoordigen een meerkost (van gemiddeld 500 tot € 1.000), maar zijn een weldoordachte aankoop. Een extra set velgen aankopen is ideaal, zodat je de winterbanden erop kan laten monteren. Je kan ermee rijden zolang de weersomstandigheden gunstig zijn en intussen bespaar je het gebruik van je zomerbanden. Wat de keuze betreft, moet je rekening houden met de vereiste afmetingen voor je voertuig. Die afmetingen vind je in de gebruiksaanwijzing.

Image
budget winterbanden 4 seizoenenbanden

 

De tests bevestigen het: bekende bandenfabrikanten zijn efficiënter

Nu rest je nog het juiste merk te kiezen. Naar onze mening kies je het best voor een bekend merk. De prijs ligt iets hoger, maar de prestaties op de weg zijn meestal beter. Elk jaar publiceren onze buitenlandse collega’s zoals het ADAC (Duitsland) en het TCS (Zwitserland) de testprestaties van winterbanden. Wij willen die informatie graag met jou delen.

De resultaten van 2021 zijn net gepubliceerd.

Aan de kop van de afmetingen 205/55/16 staat de Bridgestone Blizzak LM005, gevolgd door de Michelin Alpin 6, de Dunlop Winter Sport 5 en de Hankook RS2.

Bij de afmetingen 235/55/17 zijn het de Michelin Pilot Alpin 5, de Goodyear Ultra Grip, de Dunlop WinterSport en de Vredestein Wintrac Pro die zich weten te onderscheiden.

In deze resultaten vind je ook oudere tests (2018/2019) van met name 14- en 15-inchbanden. Deze tests zijn nog steeds actueel, aangezien de meeste van deze banden nog altijd verkocht worden.

Bij de 4-seizoenenbanden (test van 2020) kwam de Continental Allseason als beste uit de bus, gevolgd door de Goodyear Vector4 en de Michelin Cross Climate +7. Maar net als bij de tests van de voorgaande jaren zijn onze collega's van mening dat deze banden niet kunnen tippen aan de beste winterbanden die we hierboven vermelden.

 

Je banden correct gebruiken

 • Monteer vier identieke banden om een goed rijgedrag te garanderen.
 • Monteer nooit twee winterbanden op de ene as en twee zomerbanden op de andere as: het risico op een ongeval is erg groot.
 • Check regelmatig de bandenspanning, altijd in koude toestand. Zo vermijd je voortijdige slijtage et win je aan grip!
 • Kijk regelmatig de diepte van de profielen regelmatig na: een nieuwe band heeft een groefdiepte van 8 mm. Bij 6 mm wordt de remafstand op een besneeuwd wegdek 20% langer, bij 4 mm 50% en bij slechts 2 mm diepte tot 70%.
 • Over het algemeen hebben nieuwe banden, en winterbanden in het bijzonder, een inlooptijd nodig over een afstand van +/- 150 km aan een gematigde snelheid om volledig efficiënt te zijn.
 • Een band verslijt ook als je niet rijdt. Reken op een levensduur van maximaal zes jaar zelfs als je weinig kilometers doet.
 • Let op de fabrieksdatum, aangegeven door de ‘DOT'-code op de banden: DOT 1217 betekent dat de band in de 12de week van 2017 geproduceerd werd.
 • zelfs in een wagen die voorzien is van winterbanden, heeft het ABS-systeem (antiblokkeersysteem) een aanzienlijk langere remafstand nodig bij ijzel of sneeuw. In extreme weersomstandigheden kan je het misschien beter uitschakelen.

 

Onderweg een probleem met je banden? De pechverhelpingsformule Touring Go België biedt ook een “Banden”-optie om je zo snel mogelijk weer op weg te helpen.

 

Stockeren of niet?

Sommige garages stockeren je zomer-/winterbanden. Deze dienst is bijna altijd betalend. Als je je banden thuis bewaart, neem dan enkele voorzorgen:

 • Reinig en droog de banden en velgen grondig voor je ze in een droge en gematigde omgeving opslaat.
 • Banden gemonteerd op velgen: bewaar ze liggend, opgestapeld of hang ze op aan haken.
 • Banden zonder velgen: laat de banden rechtop staan en geef ze maandelijks een kwartdraai. Zo vermijd je vervorming.

 

Reis je in Europa?

In onze buurlanden gelden niet altijd dezelfde regels als het gaat over verkeersveiligheid in het algemeen en over het gebruik van zomer- en winterbanden in het bijzonder. In Duitsland of Luxemburg bijvoorbeeld zijn winterbanden verplicht. Is je auto bij winterweer niet van een winteruitrusting voorzien, dan kan je een boete krijgen.

Op onze website vind je een actueel overzicht per land:

 

Zorgeloos rijden in Europa

Rij je regelmatig met de auto in onze buurlanden, Of zelfs verder? Bij pech onderweg zorgt de pechverhelpingsdienst Touring Go Europa ervoor dat je binnen de kortste keren weer verder kan rijden, eventueel met een vervangauto. En als het moet brengen we je terug naar België, samen met je voertuig.

 

Ontdek onze tweedehandswagens op Touring CarSelect
 


 


 

Verkeersregels voor fietsers

Net als andere weggebruikers dienen fietsers zich te houden aan de geldende verkeersregels. Het verkeersreglement bevat specifieke voorschriften voor fietsers. Ontdek hier welke handelingen wel of niet zijn toegestaan met je fiets op de openbare weg.