Van zodra je Crans-Montana binnenrijdt, worden de clichés bevestigd. Louis Vuitton palmt een hoek in en in de Rue du Prado ‘blingt’ het van de luxeproducten. Italiaanse en Franse modemerken zijn talrijk aanwezig en uiteraard etaleert zowat elk gerenommeerd Zwitsers horlogemerk hier zijn koopwaar. We zijn tenslotte in Zwitserland. Maar eenmaal op de latten gaat het enkel nog om sport en vermaak.

Crans-Montana is zeker niet dat kleine gezellige bergdorpje waar je ’s morgens meteen vanuit je hotel naar de pistes glijdt. Neen, Crans-Montana kleurt met zijn pakweg 15.000 inwoners een tikkeltje buiten de lijnen. Wie wil shoppen op ‘hoog niveau’ komt hier stevig aan zijn trekken, maar je moet beslist niet met een Porsche of Maserati rijden om erbij te horen. Crans-Montana mikt met zijn infrastructuur wel degelijk op een breed publiek en niet louter op de happy few.
Het hardnekkig cliché dat Zwitserland onbetaalbaar duur zou zijn, kunnen we hier meteen doorprikken. Toegegeven, een biertje is relatief prijzig – niet alleen in Zwitserland trouwens – maar voor een glas Zwitserse wijn zal je zelden meer betalen dan 4 CHF. Een eenvoudig menuutje met voor-, hoofd- en nagerecht? Te vinden vanaf 20 CHF. Het aanbod is overweldigend: het resort telt ruim 150 adresjes waar je kan tafelen, van uiterst betaalbaar tot sterrenrestaurants.
Onberispelijke pistes
Zoals gezegd liggen de meeste hotels en andere overnachtingsplaatsen niet vlak aan de piste. Uiteraard is er een bushalte op wandelafstand (gratis shuttles) en een ruime parking vlak bij de belangrijkste vertrekstations. Tijdens ons verblijf vertrekken we vanuit Crans naar Cry d’Er op 2.256 m, en van daaruit gaat het letterlijk alle richtingen uit. Wat meteen opvalt, is de kwaliteit van de pistes. Elke ochtend liggen ze er als een strak biljartlaken bij en de bewegwijzering is uitstekend. De meeste pistes zijn trouwens behoorlijk breed, zodat ook minder ervaren skiërs de ruimte krijgen om hun skills te oefenen.
Overigens kleuren de pistes hier overwegend rood, en in mindere mate blauw en zwart. Wat niet wil zeggen dat geoefende skiërs hier niet aan hun trekken zouden komen. In het Alaïa Snowpark kunnen ervaren freestylers hun hartje ophalen en nog hoger lonkt Plaine Morte, een gletsjerplateau op 2.927 m. Op deze plek kan je zelfs in de zomer komen skiën.
Bespaar op je skipas
Niet onbelangrijk: boek je skipas op voorhand. Op die manier kan je per persoon tientallen Zwitserse Francs per dag besparen. Crans-Montana hanteert namelijk dynamische tarieven, waarbij de prijs van je skipas berekend wordt op basis van de vraag en het tijdstip waarop je bestelt. Wie (ruim) op voorhand bestelt, zal een veel lager tarief betalen. Zo kan je online al een dagpas kopen voor 25 CHF, terwijl ze er ter plaatse 89 CHF voor aanrekenen.
Wandelen op de gletsjer
Geen fervente wintersporter? Ga wandelen op de gletsjer, waag je kans in het casino, ga schaatsen op de 3.000 m2 grote piste in hartje Montana of bezoek een van de musea die Crans-Montana rijk is. Eveneens te overwegen ter afwisseling: een bezoek aan brouwerij La Marmotte of een wijnproeverij waar louter lokaal geproduceerde wijnen geserveerd worden. Volgens wijnkenners moeten de Zwitserse wijnen vaak niet onderdoen voor de kleppers uit de grotere wijnlanden. Ga ze ter plaatse degusteren, want de oplages zijn beperkt, waardoor veel flessen de export niet halen.
Het Lantaarnpad
Vanuit het centrum van Crans-Montana kan je na zonsondergang langs verlichte wandelpaden diverse wandelingen maken. Het Lantaarnpad is zo’n 2 km lang en verbindt het meer van Moubra met het Etang Long. Je kan langs hetzelfde traject ook een wandeling maken met een gids, maar die wandeling is betalend. Voor 20 CHF neemt vertelster Nathalie Héritier jou mee naar je kindertijd. Zowel geschikt voor kinderen als voor volwassen, en de ideale smaakmaker als je diezelfde avond nog uit eten gaat.
Crans-Montana praktisch
Reizen
Je bereikt Crans-Montana makkelijk met de auto, de trein of het vliegtuig. Helaas zijn er vanuit België geen rechtstreekse vluchten naar het nabijgelegen Sion, maar je kan wel naar Genève vliegen en van daaruit met de trein naar Sierre rijden (circa 2 uur). Vanuit Sierre spoor je in 12 minuten met de gloednieuwe kabeltrein naar Crans-Montana. Het traject is 4 km lang en overbrugt een hoogteverschil van liefst 927 meter.
Wie met de auto komt, volgt vanaf Lausanne de A9 tot in Sierre en rijdt dan in 15 minuutjes bergopwaarts naar Crans-Montana.
Tips:
- Vermijd files aan de grens en bestel je Zwitsers wegenvignet op voorhand.
- Wie via Frankrijk rijdt, kan tijd winnen aan de tolpoorten met de gratis tolbadge.
Overnachten
Op de officiële website van Crans-Montana vind je een overzicht van alle overnachtingsmogelijkheden, zoals hotels, berghutten, B&B’s, appartementen, hostels en chalets.
Ontdekken
Crans-Montana biedt veel meer dan wintersport alleen, en het loont beslist de moeite om je verblijf op voorhand te plannen. Inspiratie voor winterse activiteiten vind je op de officiële website van het resort.
Tijdelijke reisbijstand
Vertrek met een gerust gemoed op vakantie dankzij de Snowcard, Tourings tijdelijke reisbijstand voor de wintersport. De Snowcard is al verkrijgbaar vanaf 29 euro per persoon.
Onder de waarborgen vallen de terugbetaling van skilessen en skipassen bij ziekte of een ongeval, skibreuk, diefstal van ski’s, skistokken en skischoenen en annulering in geval van gebrek aan sneeuw. Verder is ook medische bijstand gedekt, net als een onbeperkte vergoeding van medische en repatriëringskosten.