Image
de autobatterij
De batterij is één van de belangrijkste onderdelen van je auto. Met onze tips en weetjes voorkom je dat je batterij het laat afweten.

Een autobatterij heeft een gemiddelde levensduur van 4 of 5 jaar. Soms kan ze ook langer meegaan maar dan moet je ze wel goed verzorgen. Hoe? Dat verklappen we in een handvol tips.

Een moderne wagen heeft heel wat elektrische en elektronische componenten die steeds meer stroom slikken. Het elektrisch systeem bestaat in hoofdzaak uit een batterij die door de alternator wordt bijgeladen. In de winter stijgt het stroomverbruik en wordt de batterij veel zwaarder belast. Daarom is een goed onderhoud cruciaal.

Tips om de batterij te ontzien

  • Doof de lichten en andere stroomverbruikers voor je de motor start.

  • Wacht bij een dieselmotor tot het voorgloeilampje helemaal is gedoofd.

  • Druk bij een manueel geschakelde wagen het koppelingspedaal in om de startmotor te ontzien.

  • Als het heel koud is, schakel je voor het starten de lichten even aan en uit om de batterij te “activeren”.Door korte ritjes en herhaaldelijk starten raakt de batterij uitgeput.

  • Als een wagen lange tijd niet gebruikt wordt, kan je de batterij best afkoppelen. Maakt altijd eerst de negatieve (zwarte) kabel los. 

Onderhoud

  • Zorg ervoor dat de accupolen en de aansluiting schoon zijn. Maak ze zuiver met een stalen borstel.

  • Als de batterij vuldopjes heeft, kan je nagaan of er voldoende zuur in de batterij zit. De vloeistof moet ongeveer 2 cm boven de elektroden staan. Als je moet bijvullen, gebruik dan gedistilleerd water en nooit batterijzuur! Let op, steeds meer wagens beschikken over gesloten “onderhoudsvrije” batterijen. Ze hebben geen vuldopjes meer, ook niet onder de sticker bovenop de accu.

  • Controleer de spanning van de ventilatorriem, deze drijft ook de alternator aan.

  • Je kan het voltage meten met een voltmeter (te koop in de auto speciaalzaak). Een geladen batterij moet meer dan 12,7 volt leveren.

  • Je kan de levensverwachting van een batterij die weinig gebruikt wordt, aanzienlijk verlengen met behulp van een kleine (externe) druppellader.

Je kind leren autorijden

Het is zover: je kind slaat zijn vleugels uit ... en leert autorijden. Heb je besloten om zijn of haar begeleider te zijn? Informeer je dan grondig over het leerproces vóór je hieraan begint.

Rijbewijs: welke opleidingen volgen?

Sinds de zesde staatshervorming behoort de rijopleiding tot de bevoegdheden van de Gewesten. Met als gevolg dat de manier waarop je je rijbewijs haalt enigszins anders is in de drie Gewesten. We zetten even alles op een rijtje, Gewest per Gewest …