Image
5 veel voorkomende winterpannes en hoe ze te voorkomen

De top vijf van de meest voorkomende autoproblemen op winterse wegen kennen de Touring-wegenwachters op hun duimpje. Toch zijn ze makkelijk te voorkomen met enkele eenvoudige, goedkope en praktische tips.

1. De accu

Image
de accu

De batterij krijgt het in de winter zwaar te verduren. Veel batterijen zijn te zwak en beschikken over onvoldoende reserves om bij koud weer de motor te starten. Onze Touring-pechverhelpers helpen elk jaar ruim 85.000 automobilisten met batterijpech. Bij zowat de helft van de tussenkomsten is de batterij aan vervanging toe.

Tips:

  • Hou in het achterhoofd dat de gemiddelde levensduur van een batterij zo'n 5 à 6 jaar is.
  • Zet bij het starten alle lichten en energieverbruikers uit, zoals ventilatie, achterruitverwarming, radio, zetelverwarming, en ruitenwissers.
  • Na een moeilijk startmoment of na hulp van de wegenwachter moet je minstens 20 minuten of 30 kilometer rijden.
  • Hier zijn een paar tips om je batterij te sparen en ze langer te laten meegaan.
  • Ook als je met een motorfiets of met een scooter rijdt, is de batterij essentieel. Zo verwen je ze, ongeacht het seizoen.

 

2. Het koelsysteem

Image
Het koelsysteem

Controleer de koelvloeistof van de motor nog voor het kwik een duik neemt. Er zijn eenvoudige en goedkope testers op de markt waarmee je het niveau van antivriesbescherming van de wagen kan controleren. Een 50/50-mengsel van antivries en water geeft je motor bescherming tot ca. -30° C. De additieven in de koelvloeistof helpen bovendien de interne corrosie te voorkomen.

Tips:

  • Gebruik geen gewoon water maar specifieke koelvloeistof. Ga bij twijfel voor de producten die door de fabrikant aanbevolen worden in de gebruiksaanwijzing van je auto.
  • Laat voor de winter de concentratie van antivries en de thermostatische klep van het koelsysteem controleren door een deskundige.

 

3. De brandstof

Image
De brandstof

Vooral diesels hebben last van de koude. De recentste generatie dieselmotoren is vrijwel ongevoelig voor vorst, maar enkel op voorwaarde dat ze regelmatig gecontroleerd en onderhouden worden door een deskundige.

Tips:

  • Vanaf november schakelen de tankstations over op 'winterdiesel'. Dit is een generatie brandstof met additieven die actief blijven tot -25 à -30° C.
  • Voeg vooral geen benzine toe aan moderne dieselvoertuigen. Dit werd vroeger bij oudere dieselmotoren gedaan, maar bij de huidige motoren is dit schadelijk en mogelijk zelfs gevaarlijk voor het injectiesysteem.

 

4. De banden

Image
winter banden

In ons land vertegenwoordigt het aandeel van de winterbanden nauwelijks 40%. Reden is uiteraard het relatief kleine gevaar voor aanhoudende ijzel en/of sneeuwval. Toch zijn winderbanden beduidend veiliger, vooral wanneer de temperatuur daalt onder de 7 graden.

Goed om te weten: als je winterbanden gebruikt bij een temperatuur van:

  • 0° C, vermindert de remafstand met 6%.
  • -5° C, verkleint deze afstand met 12%.
  • -10° C, sta je 20% eerder stil.

Een van de belangrijkste eigenschappen van winterbanden is dat ze soepel blijven. Gebruik je winterbanden echter niet het hele jaar door. Wanneer de temperatuur weer stijgt, worden winterbanden minder efficiënt en slijten ze ook sneller af.

Tips:

  • Monteer vier identieke banden (winter of all seasons) op de wagen om correct weggedrag te garanderen.
  • Controleer de bandendruk.
  • De profieldiepte is erg belangrijk, vooral op winterbanden. De diepte van de inkepingen van een nieuwe band bedraagt ongeveer 8 mm. Bij 6 mm neemt de remafstand op sneeuw toe met 20%, bij 4 mm met 50% en bij 2 mm met maar liefst 70%.

 

5. Het starten

Image
het starten

Als de motor moeilijk start: niet forceren. Zet eerst kort de koplampen aan om de accu op te warmen. Schakel ze vervolgens uit, net als alle andere elementen die stroom verbruiken. Duw het koppelingspedaal in (ook al staat de pook in vrije stand) en probeer te starten. Als het nog steeds niet lukt, probeer dan te starten met geschikte kabels. En in geval van twijfel of problemen: bel Touring!

Tips:

  • Laat de motor niet te lang draaien voor je wegrijdt: dat is niet alleen slecht voor de motor, maar ook voor het milieu.
  • Stal je auto 's nachts in de garage als je er één hebt.
  • Druk het koppelingspedaal in bij het starten. De accu wordt dan minder belast omdat de motor minder weerstand ondervindt.

 

“Slaapt” je auto in de winter buiten?  

Volg dan deze tips om ’s morgens vlot te kunnen vertrekken.

En nog een laatste tip: vanaf 5,50 euro per maand kan je je indekken tegen winterpech met de bijstandsformule Touring Go België. Zodat je in alle weersomstandigheden het hoofd koel houdt …

Heb je al een pechverhelpingspakket? Als je onderweg in de problemen komt, ongeacht waar of wanneer, vraag dan online hulp aan via onze Web Assist service, en je krijgt prioritaire bijstand.