Een kapotte of lekke band doet zich meestal voor op de verkeerde plek en op het verkeerde moment! Hiervoor kun je Touring bellen. Mocht je zin hebben om zelf het klusje te klaren, volg dan onze tips.
Naast problemen met de batterij en de ‘verkeerde brandstof tanken’ vormen complicaties met de banden de top drie van de meest voorkomende aanvragen bij Touring. Uiteraard staan onze medewerkers volledig tot je beschikking bij een lekke band en/of een aanzienlijk verlaagde bandenspanning – dit maakt deel uit van onze basisservice! Maar ondanks alles zijn er ook gevallen waarin je zelf je kapotte band wil kunnen vervangen. Al was het maar voor de timing of het gemak ...
Wat moet je doen om efficiënt, snel en altijd veilig te handelen? Wij doen het je voor ...
Een wiel vervangen: veiligheid eerst
In de eerste plaats moet je je veiligheid garanderen. Als je met pech aan de kant van de weg staat – zeker op een autosnelweg – denk dan allereerst aan volgende preventieve maatregelen:
- Parkeer zo ver mogelijk weg van de rijstroken.
- Parkeer indien mogelijk op een plat wegdek, zonder te veel niveauverschillen.
- Zet de auto in eerste versnelling en trek de handrem op.
- Draag je fluohesje.
- Plaats je gevarendriehoek op reglementaire afstand: op 30 meter van de wagen op de gewone weg, op 100 meter op de autosnelweg.
Voor je begint met de vervanging
Controleer of je het nodige materiaal hebt om de klus te klaren:
- een voldoende opgepompt reservewiel
- een krik
- een geschikte sleutel (kruissleutel of andere)
- een paar handschoenen, bij deze karwei riskeer je je handen echt heel vuil te maken.
Demonteren
- Schroef de bouten los of beter, deblokkeer ze! Dat vereist ongetwijfeld wat spierballen, zet met heel je gewicht genoeg druk op je voet.
- Plaats de krik op de door de constructeur aangeduide plek. Opgelet, dat is een erg belangrijk ‘detail’, zowel voor je veiligheid (stabiliteit van de wagen) als om je auto intact te houden (om het geraamte van de auto onderaan niet te plooien).
- Krik de wagen op tot de band de grond niet meer raakt, en verhoog dan nog 3 tot 4 centimeter.
- Verwijder de moeren en let op dat je ze niet kwijtraakt!
Hermonteren van het wiel
- Neem het ‘nieuwe’ wiel erbij. Krik de auto nog wat hoger indien nodig, omdat de opgeblazen band immers veel hoger zal zijn dan de band die je vervangt.
- Heel belangrijk: Draai met de hand alle moeren terug op de bouten – liefst met de hand om ze niet te beschadigen. Ga verder met de sleutel, maar forceer nooit.
- Controleer of alle moeren perfect aansluiten op de velg. Deze moet zelf op de juiste lijn liggen met de remblokken.
- Laat de wagen zakken en controleer of je niks onder het wiel van de auto hebt achtergelaten.
- Verwijder de krik.
- Draai de moeren nu stevig aan maar overdrijf niet, vast is vast. Idealiter werk je in een ‘diagonaal’ om de krachten te verdelen over de volledige oppervlakte van het wiel.
- Berg het materiaal op en vergeet niet de kapotte band te vervangen of te laten herstellen ... eventueel voor een volgende keer!
En als dat niet mogelijk is?!
Er kunnen een pak redenen zijn waarom je je reservewiel niet kunt plaatsen. Ten eerste omdat je er geen hebt! Vandaag zijn er immers heel wat auto’s die zijn uitgerust met een herstellingskit, bestaande uit een herstellingsproduct onder druk en een kleine compressor.
Als de band echter te erg beschadigd is, zal je daar niets aan hebben! Kortom, in dat geval of voor elke andere reden bel je gerust de diensten van Touring. Met het ‘Multi Fit’ (pagina enkel in het frans) wiel dat jou uitgeleend kan worden, rij je na de interventie meteen weer de weg op! Dat universele wiel ((pagina enkel in het frans) geef je gewoon terug wanneer je band hersteld is. Simpel, snel en doeltreffend!
Meest recente artikelen
Winter: vermijd slippertjes in moeilijke omstandigheden
Panikeer je in de winter bij het zien van de eerste sneeuwvlokken op de weg? Deze tips geven je genoeg oplossingen om je angst te verlichten.
Sneeuwkettingen: wat is er allemaal op de markt?
Non obligatoires dans notre pays, les chaînes à neige le sont dans pas mal de régions montagneuses. Mais quel type choisir et comment s'y retrouver ?
Winter: hoe ontdooi je makkelijk je voorruit?
Dégiver son pare-brise en hiver n'a rien d'amusant. Mais, en suivant ces quelques conseils, vous vous en sortirez plus rapidement !
Lege batterij? Gemakkelijk starten met startkabels
Hoe gebruik je batterijkabels om een auto met pech weer te starten? Het is relatief eenvoudig, zolang je je maar aan een paar simpele regels houdt.
Winter: 5 veel voorkomende pannes en hoe ze te voorkomen
En hiver, la batterie reste le souci numéro un dans la liste des pannes. Voici, outre pour cet élément électrique, quelques autres précieux conseils.
Winter in de auto: essentiële accessoires en controles
L'hiver en voiture peut parfois être stressant. Touring vous rappelle les indipensables et les bons accessoires avant de prendre la route cet hiver.
Winter in de auto: tips om de kou te bestrijden
En une quinzaine d'astuces, apprenez à déjouer les pièges de l'hiver en voiture. Simple et efficace pour éviter l'arrêt forcé!