Een kapotte of lekke band doet zich meestal voor op de verkeerde plek en op het verkeerde moment! Hiervoor kun je Touring bellen. Mocht je zin hebben om zelf het klusje te klaren, volg dan onze tips.
Naast problemen met de batterij en de ‘verkeerde brandstof tanken’ vormen complicaties met de banden de top drie van de meest voorkomende aanvragen bij Touring. Uiteraard staan onze medewerkers volledig tot je beschikking bij een lekke band en/of een aanzienlijk verlaagde bandenspanning – dit maakt deel uit van onze basisservice! Maar ondanks alles zijn er ook gevallen waarin je zelf je kapotte band wil kunnen vervangen. Al was het maar voor de timing of het gemak ...
Wat moet je doen om efficiënt, snel en altijd veilig te handelen? Wij doen het je voor ...

Een wiel vervangen: veiligheid eerst
In de eerste plaats moet je je veiligheid garanderen. Als je met pech aan de kant van de weg staat – zeker op een autosnelweg – denk dan allereerst aan volgende preventieve maatregelen:
- Parkeer zo ver mogelijk weg van de rijstroken.
- Parkeer indien mogelijk op een plat wegdek, zonder te veel niveauverschillen.
- Zet de auto in eerste versnelling en trek de handrem op.
- Draag je fluohesje.
- Plaats je gevarendriehoek op reglementaire afstand: op 30 meter van de wagen op de gewone weg, op 100 meter op de autosnelweg.
Voor je begint met de vervanging
Controleer of je het nodige materiaal hebt om de klus te klaren:
- een voldoende opgepompt reservewiel
- een krik
- een geschikte sleutel (kruissleutel of andere)
- een paar handschoenen, bij deze karwei riskeer je je handen echt heel vuil te maken.

Demonteren
- Schroef de bouten los of beter, deblokkeer ze! Dat vereist ongetwijfeld wat spierballen, zet met heel je gewicht genoeg druk op je voet.

- Plaats de krik op de door de constructeur aangeduide plek. Opgelet, dat is een erg belangrijk ‘detail’, zowel voor je veiligheid (stabiliteit van de wagen) als om je auto intact te houden (om het geraamte van de auto onderaan niet te plooien).

- Krik de wagen op tot de band de grond niet meer raakt, en verhoog dan nog 3 tot 4 centimeter.

- Verwijder de moeren en let op dat je ze niet kwijtraakt!

Hermonteren van het wiel
- Neem het ‘nieuwe’ wiel erbij. Krik de auto nog wat hoger indien nodig, omdat de opgeblazen band immers veel hoger zal zijn dan de band die je vervangt.

- Heel belangrijk: Draai met de hand alle moeren terug op de bouten – liefst met de hand om ze niet te beschadigen. Ga verder met de sleutel, maar forceer nooit.

- Controleer of alle moeren perfect aansluiten op de velg. Deze moet zelf op de juiste lijn liggen met de remblokken.
- Laat de wagen zakken en controleer of je niks onder het wiel van de auto hebt achtergelaten.
- Verwijder de krik.
- Draai de moeren nu stevig aan maar overdrijf niet, vast is vast. Idealiter werk je in een ‘diagonaal’ om de krachten te verdelen over de volledige oppervlakte van het wiel.
- Berg het materiaal op en vergeet niet de kapotte band te vervangen of te laten herstellen ... eventueel voor een volgende keer!
En als dat niet mogelijk is?!
Er kunnen een pak redenen zijn waarom je je reservewiel niet kunt plaatsen. Ten eerste omdat je er geen hebt! Vandaag zijn er immers heel wat auto’s die zijn uitgerust met een herstellingskit, bestaande uit een herstellingsproduct onder druk en een kleine compressor.
Als de band echter te erg beschadigd is, zal je daar niets aan hebben! Kortom, in dat geval of voor elke andere reden bel je gerust de diensten van Touring. Met het ‘Multi Fit’ (pagina enkel in het frans) wiel dat jou uitgeleend kan worden, rij je na de interventie meteen weer de weg op! Dat universele wiel ((pagina enkel in het frans) geef je gewoon terug wanneer je band hersteld is. Simpel, snel en doeltreffend!
Meest recente artikelen
Alles over milieuzones in Portugal
In Portugal is er momenteel enkel een lage emissiezone (LEZ) in Lissabon. Om in die lage emissiezone te rijden, moet je voldoen aan bepaalde voorwaarden.
Alles over milieuzones in Noorwegen
In Noorwegen zijn er steden met een lage emissiezone. Waar bevinden die milieuzones zich en hoe dek je jezelf in?
Rijden met winterbanden, sneeuwkettingen en spijkerbanden in Europa
Hieronder kan je doorklikken naar de landelijke en regionale wetgevingen voor het gebruik van sneeuwbanden, sneeuwkettingen en spijkerbanden binnen Europa. Foto: Gabriel Alenius/Unsplash
Vignetten, toltrajecten en bergpassen in Oostenrijk
Oostenrijk heeft vignetten voor het wegverkeer, er zijn tolwegen waar je apart moet betalen en er is zelfs een zogeheten go-Box nodig als je voertuig meer dan 3,5 ton weegt.
Maak je fiets lenteklaar
Maak je fiets klaar voor het lentezonnetje. Controleer de bandendruk voor minder kans op lekke banden. Reinig en smeer de ketting grondig voor soepel fietsen. Geef remmen extra aandacht—veilig op pad!
LEZ Frankrijk: je Crit’Air ecovignet in 9 gemakkelijke stappen!
Op deze pagina vind je een handige gebruiksaanwijzing om het Franse ecovignet te bestellen.
Waar en wanneer is het druk op de weg in Italië?
De schoolvakanties zijn traditioneel de periodes dat we massaal op vakantie gaan. Veel Belgen blijven in Europa en kiezen voor eigen vervoer. Om naar het zonnige Italië te rijden bijvoorbeeld.