Image
pretparken buurlanden
Uitgekeken op de pretparken in eigen land? Dit zijn onze 8 favoriete pretpleisters net over de grens en iets verder weg. © Disneyland® Paris

Wie van pretparken houdt, beperkt zich doorgaans niet tot bezoekjes in eigen land. In dit overzicht trekken we naar de leukste pretparken in Frankrijk, Nederland en Duitsland. Alle tarieven hieronder zijn de ticketprijzen voor 1 volwassene.


1. Parc Astérix (F)

Wie de stripverhalen van Astérix kent, weet waaraan hij/zich mag verwachten: lachen, gieren en brullen. Jawel, de humor uit de strips zit ook verwerkt in de attracties. De namen van de attracties alleen al: hydrolix, lavomatix, aérodynamix, enigmatix, gyrofolix, discobélix, etc.

Gloednieuw in Parc Astérix is het nieuwe gebied gewijd aan de Gallische God Toutatis. ‘Festival Toutatis’ strekt zich uit over 3 hectare en herbergt de grootste speeltuin die ooit in het park is aangelegd. Blikvanger is de spectaculaire rollercoaster met maar liefst 7 versnellingen, 23 momenten van gewichtloosheid en een 51 meter hoge vrije val. Topsnelheid: 110 km/uur, naar eigen zeggen een Frans record. Check het filmpje hieronder.

Online tickets vanaf 51 euro.


2. Disneyland Paris (F)

De fans van Disney weten het al langer: Disneyland Park en het aanpalende Walt Disney Studios Park zijn het ganse jaar open. Disneyland Park bestaat 30 jaar en dat wordt gevierd tot 30 september 2023. Voor deze gelegenheid werd een nieuwe dagshow uitgewerkt en kan je elke avond dansende drones spotten boven het Kasteel van Doornroosje.

Voor de snelle beslissers: nog tot 8 mei 2023 kan je in Walt Disney Studios Park naar een droneshow waarin MARVEL centraal staat. De fans van MARVEL kunnen zich in het nieuwe themaland Marvel Avengers Campus laven aan twee nieuwe attracties. Iron Man, Captain Marvel en Spider-Man verwachten jou voor je volgende missie. Check het filmpje hieronder.

Online tickets vanaf 56 euro (Disneyland Park of Studios Park) of 81 euro (beide pretparken).


3. Puy du Fou (F)

Puy du Fou in de Franse Vendée is een buitenbeentje in de wereld van de pretparken. Maar ondanks het feit dat er hier geen rollercoasters staan, hoort dit park wel degelijk thuis in ons rijtje favorieten. Puy du Fou is een geschiedkundig themapark waarbij periodes uit onze geschiedenis (Vikingen, Romeinen, Musketiers, etc.) via grootse attracties en indrukwekkende shows met tot honderden acteurs aan het publiek worden getoond.

Nieuw dit jaar is de show Le Mime et l'Etoile. Het opzet: Het is 1914 en de bezoekers worden uitgenodigd om in stilte de opnames bij te wonen van een gloednieuwe film. IN de hoofdrollen: Garance, de rijzende ster van de 7e kunst, en Mimoza, de jonge dromerige mime. Op de set hoopt regisseur Gérard Bideau zijn droom waar te maken ... Hij is ervan overtuigd dat alleen oprechte liefde de stille, zwart-wit cinema kleur en geluid kan geven. Check het filmpje hieronder.

Online tickets vanaf 42 euro.


4. De Efteling (NL)

De Efteling is net als Disneyland Paris alle dagen van het jaar open. De komende weken en maanden lanceert het pretpark een aantal nieuwigheden. Zo is er in De Vliegende Hollander sinds 1 april een vernieuwde scène te zien en is het nieuwe gethematiseerde restaurant Kashba geopend. Intussen wordt hard gewerkt aan de nieuwe attractie Danse Macabre. Het themagebied rondom Danse Macabre zal vanaf 2024 het griezeligste stukje Efteling ooit zijn. Voor een voorsmaakje, check het filmpje hieronder.

Online tickets vanaf 42 euro.


5. Toverland (NL)

Minder bekend in dit lijstje pretparken is Attractiepark Toverland dat je eveneens bij onze noorderburen vindt. Maar vergis je niet, in dit magische attractiepark staat de hoogste, snelste en langste houten achtbaan van de Benelux: Troy (zie filmpje iets verderop). Momenteel wordt de laatste hand gelegd aan de vernieuwing en uitbreiding van de themawereld Avalon. Er komen 4 nieuwe attracties, een avontuurlijke waterspeeltuin en een speeltuin voor de allerkleinsten.

Ook nieuw is de parkshow Aqua Bellatores: een spectaculair waterspektakel vol stunts en indrukwekkende watereffecten, zoals een vloedgolf van 10.000 liter water.

Online tickets vanaf 31 euro.


6. Europa Park (D)

Voor het beste pretpark ter wereld moet je naar het Zwarte Woud: Europa Park. Hier sleutelt men constant aan de attracties en slaagt men er elk jaar opnieuw in om zowel de technologische als entertainmentgrenzen te verleggen. Ook dit jaar zullen de bezoekers verrast worden met vele nieuwigheden, waaronder een nieuwe themawereld: Liechtenstein. Check deze webpagina voor een overzicht van alle nieuwigheden.

Vanaf het zomerseizoen 2023 nemen de Yomis en Josefina hun intrek in het Grimms Sprookjesbos. Het familievriendelijke filmavontuur Fina en de Yomis vertelt een legende uit de jeugd van de fictieve keizerin en brengt de populaire personages uit het Oostenrijkse themagebied op het scherm van de Sprookjesbosbioscoop.

pretparken Europa Park
Nikola Tesla neemt jou mee naar het prachtige Kroatië. © Europa Park

Vanaf nu wacht ook een nieuwe beleving in de Traumzeit Dome. Het 360° filmavontuur Nikola Tesla's Beautiful Croatia neemt je mee op een adembenemende reis door de droomlandschappen van Kroatië, het thuisland van de uitvinder Nikola Tesla.

Online tickets vanaf 57,5 euro.


7. Phantasialand (D)

Dichter bij huis bevindt zich Phantasialand, een pretpark met een lange traditie maar met een bijzonder ruim aanbod rollercoasters, waterattracties, darkrides, thrillrides en diverse kinder- en familieattracties.

Phantasialand is beperkt qua oppervlakte, maar gaat daar slim mee om. Nergens anders liggen de verschillende attracties zo dicht bij elkaar (handig!). Ook de themahotels maken integraal deel uit van het park . Meer nog, Hotel Charles Lindbergh bevindt zich niet aan de rand van het pretpark, maar er middenin. Het hotel ligt in Rookburgh, de recentste en meest mysterieuze pretzone van het park. Rook stijgt op uit de straatjes, stoommachines lijken de boel draaiende te houden en over je hoofd scheert F.L.Y. voorbij. F.L.Y. is een unieke ‘vliegende’ coaster in een al even unieke setting, niet in het minst omdat de attractie naadloos geïntegreerd is in de themazone. Benieuwd hoe het eruit ziet? Check het filmpje hieronder.

Online tickets vanaf 44 euro.


8. Movie Park (D)

Nog steeds net over de Duitse grens: Movie Park, een pretpark in ware Hollywoodstijl compleet met lookalikes die de bezoekers op diverse plaatsen in het park verrassen. Zoals Marilyn Monroe die met een limo door het park rijdt.

pretparken Duitsland
Nieuwe stuntshow Operation Red Carpet. © Movie Park

Nieuw dit seizoen is de stuntshow Operation Red Carpet. Tijdens de spectaculaire show kunnen de gasten zich niet alleen verheugen op een nieuwe set, maar ook op een nieuwe verhaallijn die zich in Los Angeles afspeelt. Op het programma: authentieke Amerikaanse decors, spectaculaire auto- en motorstunts, ca. 25 grote en kleine special effects, een grote LED-muur en nog veel meer.

Online tickets vanaf 29,90 euro.


Pret in eigen land

Ook in eigen land draaien de pretparken weer op volle toeren. Check dit overzicht.

En ook nog dit: bestel je tickets vooraf via de respectievelijke websites. Dat is niet alleen goedkoper, maar het bespaart jou ook de soms lange wachtrijen aan de kassa. De prijzen hierboven zijn het volwassenentarief per dag, exclusief parkeerticket.