Je wil weten hoe je één of twee fietsen kan meenemen met de wagen? Dan heb je een fietsendrager nodig. Er zijn verschillende oplossingen. Wij geven je de voor- en nadelen van elk systeem.
In principe zijn er drie soorten fietsendragers:
- Bevestigd aan de kofferbak of achterklep van je auto.
- Bevestigd op de trekhaak.
- Vastgemaakt op het dak met behulp van dakdragers.
Fietsendragers voor op het dak of op de trekhaak zijn in principe universeel. Toch is het beter om vooraf na te gaan of ze op je auto passen, vooral dan wat de kogeldiameter van de trekhaak betreft.
Daarentegen zijn fietsendragers die op de kofferbak bevestigd worden, zoals de Fullback 2 van Yakima die we vorig jaar getest hebben, enkel compatibel met bepaalde voertuigen. Controleer dus altijd of de fietsendrager die je kiest wel geschikt is voor het merk en model van jouw voertuig.
Fietsendragers: capaciteit en belasting
Hoewel je ook meerdere fietsen kan plaatsen, is het dakmodel ideaal voor 1 fiets. Dit systeem beïnvloedt de aerodynamica van je voertuig en bijgevolg ook de consumptie ervan. Hou er ook rekening mee dat je met een verhoging op je dak misschien niet overal onderdoor kan. Voorzichtigheid geboden dus wanner je een overdekte parkeerplaats binnenrijdt, onder een barrière rijdt ... Tot slot is het niet altijd makkelijk om je fietsen op het dak te “monteren". Liftsystemen bestaan maar deze apparaten zijn meestal niet goedkoop.
De twee andere systemen - een fietsendrager op je kofferbak en trekhaak - lenen zich beter tot het vervoeren van 2 tot 4 fietsen, afhankelijk van het model. Ze zijn ook makkelijker te laden en te lossen
Controleer altijd de maximale belasting van je fietsendrager en trekhaak indien je voor deze optie kiest. Als richtlijn kan je ervan uitgaan dat een fiets tussen 7 en 15 kg weegt. Een elektrische fiets weegt echter doorgaans meer - 25 kg is geen uitzondering. Als de maximale last op de trekhaak bijvoorbeeld 30kg bedraagt, kun je dus geen twee elektrische fietsen meenemen. Je kan het gewicht van je fiets iets verlagen door de batterij uit de fiets te halen voor je hem op de fietsendrager plaatst, maar daar win je maximaal een paar kilo mee.
Hoe installeer je een fietsendrager?
De makkelijkste installaties zijn het model op trekhaak en het daksysteem. Voor de laatstgenoemde is het plaatsen van de fiets weliswaar lastiger omdat je op hoogte werkt. In dit artikel leggen we stap voor stap uit hoe je een fietsendrager op je trekhaak monteert. In onderstaande video zie je hoe dat moet.
Het koffersysteem vraagt dan weer meer voorzorgsmaatregelen voor de montage: het frame van de fietsdrager wordt met behulp van spanbanden op de auto bevestigd. Om voor de hand liggende veiligheidsredenen dien je extra voorzichtig te zijn bij het bevestigen en aanspannen van deze riemen.
Denk aan de veiligheid
Een fietsendrager op het dak biedt maximale veiligheid, op voorwaarde dat je bij het bereiken van portieken en parkeeringangen in gedachten houdt dat je hooggeplaatste objecten vervoert. Hij is daarom aanbevolen voor lange reizen en voor intensief gebruik.
De fietsendrager voor de kofferbak vraagt regelmatige controle van de vastheid van de spanbanden. Een fiets verliezen op de snelweg is geen lachertje en de gevolgen zijn niet te overzien!
Fietsendragers op de trekhaak en voor de kofferbak belemmeren de zichtbaarheid en bemoeilijken bepaalde manoeuvres. Ze kunnen ook je kenteken verbergen en het is aangewezen een goed zichtbare kopie van je nummerplaat op de fietsendrager aan te brengen, op straffe van boete!
Goed om weten: met de bijstandsverzekering Move On van Touring zijn zowel je verplaatsingen met de auto als met de fiets gedekt in België en tot 100 km over de grens. Met Move On Wereld geniet je wereldwijd van bijstand.
Fietsendragers in de praktijk
Er zijn nog andere elementen die het gebruik van een fietsendrager vergemakkelijken:
- Een goed anti-diefstal systeem voor fietsendrager en fietsen.
- Rubberbescherming voor het koffermodel om contact tussen de fietsen en het koetswerk te vermijden.
- Een kantelsysteem om vrije toegang te bieden tot de kofferbak van de auto.
- Inklapbare fietsendragers die zorgen voor gemakkelijke opberging.
- Corrosiebescherming van de metalen onderdelen.
Al deze zaken kunnen details lijken, maar ze betekenen wel een wereld van verschil wat betreft gebruiksgemak.
Wat kost een fietsendrager?
Over het algemeen blijkt het trekhaaksysteem het duurste en het koffersysteem het meest voordelige. Voor het trekhaaksysteem dient er natuurlijk wel een trekhaak met gehomologeerde kogel op je voertuig aanwezig te zijn.
De prijzen van de eenvoudigste modellen voor de kofferbak beginnen al bij ongeveer honderd euro. Ze klimmen al snel op tot 600 euro voor de meer geavanceerde modellen van de trekhaaksystemen.
Wat met meerverbruik en lawaai?
Een fietsendrager verhoogt de luchtweerstand en daarmee ook het verbruik van je auto. Reken daarbij tenminste op 15% meerverbruik, afhankelijk van de snelheid van het voertuig en de positie van de fiets en fietsendrager. Het daksysteem heeft de meeste impact op je brandstofverbruik. Bovendien kan luchtweerstand ook aerodynamische geluidshinder veroorzaken. Dit laatste kan tijdens lange reizen behoorlijk vermoeiend worden.
Het is dan ook raadzaam om deze accessoires te demonteren wanneer je ze niet nodig hebt. Het verbruik van je auto en … je oren zullen er wel bij varen.
Meest recente artikelen
Een ongeval of panne in Wallonië? Bel 112, en Touring is onderweg!
Sta je in panne of heb je een ongeval gehad op het Waalse snelwegennetwerk? Dan moet je sinds 2 januari het noodnummer 112 bellen, ook als je lid bent van Touring. Op die manier wordt er zo snel mogelijk een takelwagen gestuurd. Een woordje uitleg ...
Dit zijn de 5 redenen waarom Belgen hun reis annuleren
Wie een reis boekt, doet er goed aan een annuleringsverzekering te nemen. Dat zo’n verzekering geen overbodige luxe is, moet blijken uit de vele annuleringen vlak voor het afreizen. Maar wat zijn de hoofdredenen voor zo’n annulering?
Web Assist: vraag in een oogwenk bijstand aan
Web Assist, c'est l'application web de Touring pour demander facilement de l'assistance en cas de panne. Voici les avantages de cette solution pour votre marque.
Onze B2B-klanten aan het woord: Touring trekt eerste lessen uit zomer 2024
Heel het jaar door volgt Touring de reacties van zijn B2B-klanten op de voet. Zo blijven we onze diensten verbeteren om beter in te spelen op hun behoeften.
Op culinaire ontdekkingstocht in Slovenië
Slovenië is niet alleen een topbestemming voor natuurliefhebbers en actieve vakantiegangers, maar ook voor foodies.