Image
Fietsverlichting: van levensbelang
Een goede fietsverlichting is noodzakelijk om te zien en om gezien te worden. Wat is belangrijk bij de keuze van goede fietsverlichting?

Wie een fiets gaat kopen, heeft meestal een heel goed idee over het type fiets dat hij wil en zelfs ook over het aantal versnellingen waarmee deze uitgerust moet zijn. De verlichting die op de fiets moet daarentegen, dreigt eerder als bijzaak behandeld te worden. Toch is een goede fietsverlichting onmisbaar om te zien en gezien te worden.

Krachtige fietsverlichting

Een goede fietsverlichting zorgt er niet alleen voor dat andere weggebruikers jou tijdig opmerken, maar laat je zelf ook voldoende van je omgeving zien om veilig te kunnen fietsen. Een goed fietslicht moet in de eerste plaats krachtig genoeg zijn. Als je op donkere veldwegjes fietst, heb je een krachtiger koplamp nodig dan wanneer je enkel op goed verlichte straten in de stad fietst. Het rode achterlicht moet volgens de Belgische wegcode zo krachtig zijn dat je op een afstand van 100 meter zichtbaar bent. Dat lijkt veilig genoeg, maar bedenk wel dat een auto die 70 km/u rijdt die afstand in vijf seconden overbrugt... Een achterlicht mag dus best krachtiger zijn dan die wettelijke norm.

Vaste of losse fietsverlichting

Je kunt kiezen voor vaste of losse (verwijderbare) fietsverlichting. Vaste verlichting is op je fiets vastgeschroefd en wordt gevoed door een dynamo op de voorvork of in de naaf. Het voordeel van een naafdynamo is dat deze niet slipt bij regen en minder kwetsbaar is dan de klassieke voorvorkdynamo die tegen je voorwiel klikt. Losse fietsverlichting werkt op batterijen en is soms minder krachtig. Je bevestigt ze op je kleding of rugzak, het stuur of de zadelpen. Het voordeel van losse verlichting is dat ze blijft branden als je stilstaat of stopt, al bestaan er ook vaste fietslichten die een tijdje blijven nabranden. Je fietshandelaar kan je deskundig advies geven over de verschillende soorten fietsverlichting.

Veiligheidshesjes

Reflecterende gadgets en veiligheidshesjes verhogen de veiligheid van zwakke weggebruikers aanzienlijk. Maak je kinderen er van jongs af vertrouwd mee. Vinden ze zo'n hesje maar niets? Pimp het dan met stickers en buttons van hun favoriete film, meidengroepje of boysband. Alles is goed als ze het hesje maar dragen, want het kan letterlijk levensreddend zijn.  

Ook voor elektrische steps!

‘Bewegingstoestellen’ zoals elektrische steps, monowheels en elektrische skateboards moeten net zoals een fiets uitgerust zijn met een wit of geel licht vooraan en een rood licht achteraan, indien je deze gebruikt tussen het vallen van de avond en het aanbreken van de dag en in alle omstandigheden wanneer zicht minder dan 200 meter bedraagt. Deze lichten mogen in één enkel toestel verenigd zijn, dat links geplaatst of gedragen wordt.

Meer info daarover op de site van de FOD Economie.

Deel deze inhoud