Image
Trois-Bornes
Combineer de wandeling met de verkenning van een voormalig niemandsland met een wel bijzondere geschiedenis.


Deze wandeling brengt je naar het drielandenpunt, in het noordoosten van de provincie Luik. Het voormalige Neutraal Moresnet, ingeklemd tussen Duitsland, Nederland en België, had ooit een unieke politieke en sociale status.

wandelen drielandenpunt
© Johannes Vande Voorde


Het parcours: voor flinke stappers

Het drielandenpunt ligt in een bosrijke omgeving tussen Vaals (Nederland), Aken (Duitsland) en Gemmenich (België). Onze wandeling loopt dwars door het voormalige niemandsland van Neutraal Moresnet.

De wandeling bestaat voor meer dan de helft uit onverharde paden en is dus eerder bedoeld voor echte wandelaars. Bovendien is de lus best pittig, want de tweede helft van de wandeling gaat weer omhoog richting het drielandenpunt. Op een paar bankjes na zijn er onderweg niet zo veel rustplaatsen. Maar als je een adempauze nodig hebt, vind je in het centrum van Kelmis (halfweg het traject) heel wat mogelijkheden.

Goed om te weten: deze route is niet optimaal bewegwijzerd. We raden je dan ook aan om een wandel-gps mee te nemen.

Op zoek naar andere wandelingen in de omgeving? Spring eens binnen in het toeristenbureau, vlak naast de panoramatoren.

Bekijk de wandeling rond het drielandendenpunt.

Moresnet Les Trois Bornes
© Johannes Vande Voorde


De bijzondere geschiedenis van Neutraal Moresnet

Van 1815 tot 1919 deelden het Koninkrijk Pruisen en het Koninkrijk der Nederlanden de soevereiniteit over dit driehoekige gebied, nauwelijks 344 hectare groot. Neutraal Moresnet was een niemandsland, zonder eigen staatshoofd of regering. De inwoners wisten niet echt tot welk land ze behoorden. Temeer omdat de kaarsrechte grenzen hier en daar dwars door huizen liepen.

De verwarring was totaal. Welke nationaliteit hadden ze en waar moesten ze hun dienstplicht vervullen? Aan welke staat dienden zij belastingen af te dragen? Wie was hun staatshoofd? Deze kafkaiaanse situatie maakte van het kleine grondgebied een waar belastingparadijs, doordat allerhande reguliere wetten hier perfect omzeild of simpelweg genegeerd konden worden.

Geïntrigeerd? Bezoek dan het fascinerende Museum Vieille Montagne (MVM) in Kelmis. Daar kom je meer te weten over het bijzondere verleden van de streek. Zoals de geschiedenis van de zinkwinning, die hier al bekend was in de tijd van de Romeinen.


Vertrekpunt: de Koning Boudewijntoren

Wij bevinden ons op de plaats waar drie landen samenkomen: Nederland, België en Duitsland. Het hoogste punt van Nederland ligt om de hoek.

drielandenpunt - Koning Boudewijntoren
Bij mooi weer heb je op de Koning Boudewijntoren een uniek panorama over de drie landen.
© Johannes Vande Voorde


Onze wandeling begint bij wandelknooppunt 37, vlak bij het drielandenpunt. Je kan je auto parkeren op zo’n 200 meter daar vandaan, aan de Viergrenzenweg in Vaals (Nederland). Hier bevindt zich ook de beroemde Koning Boudewijntoren. Deze 50 meter hoge toren staat – de naam verraadt het al – aan de Belgische kant van de Vaalserberg en staat garant voor fraaie panoramische vergezichten over Nederland, Duitsland en ons eigen landje.


12 km naar het dorpje Kelmis

De wandelroute van 12 kilometer bevindt zich integraal op Belgisch grondgebied. Vanaf het drielandenpunt dalen we dwars door de bossen en velden af naar Kelmis, het meest zuidelijke punt van het vroegere Neutraal Moresnet. Het knooppuntennetwerk staat hier wel nog niet helemaal op punt. Wat wil zeggen dat je onze klassieke lijst met knooppunten eigenlijk enkel kan gebruiken met een wandel-gps.

Maar je kan het bosrijke gebied rond het drielandenpunt ook op eigen houtje ontdekken. Tal van infoborden tonen de diverse mogelijkheden. De wandelpaden wijzen zichzelf uit en de 50 meter hoge Koning Boudewijntoren is – als het zicht niet belemmerd wordt door bomen – een baken waar je je altijd op kan oriënteren.


Een absolute aanrader vlakbij is de Viaduct van Moresnet. Deze bijzondere brug, een heus kunstwerk, ligt niet op onze wandelroute, maar is het kleine ommetje meer dan waard.


Een weekendje in de regio

Zin in een kort verblijf in de regio? Vanaf het centrum van Kelmis is het amper 10 km (rijden) naar het historische hart van Aken. En in eigen land liggen de steden Verviers en Eupen respectievelijk 22 en 13 km ten zuiden van het voormalige niemandsland Neutraal Moresnet. Hier zijn alvast een paar adressen:


Vertrek met een gerust hart

Een probleem onderweg naar het Drielandenpunt? Onze wegenwachters komen je dag en nacht te hulp, overal in België en zelfs voor je voordeur! Bekijk onze verschillende pechverhelpingsformules voor de auto.


Bekijk al onze wandel- en fietsroutes in België.

Je kind leren autorijden

Het is zover: je kind slaat zijn vleugels uit ... en leert autorijden. Heb je besloten om zijn of haar begeleider te zijn? Informeer je dan grondig over het leerproces vóór je hieraan begint.

Rijbewijs: welke opleidingen volgen?

Sinds de zesde staatshervorming behoort de rijopleiding tot de bevoegdheden van de Gewesten. Met als gevolg dat de manier waarop je je rijbewijs haalt enigszins anders is in de drie Gewesten. We zetten even alles op een rijtje, Gewest per Gewest …