Image
Nieuw jaar Europa

De eindejaarsfeesten naderen met rasse schreden! Nog geen idee wat je wilt doen met Nieuwjaar? Misschien kun je 2019 wel ergens in Europa inzetten! Volg de gids!

Of je nu wilt breken met de routine of zin hebt om in alle rust te herbronnen, er zijn genoeg bestemmingen op een paar uurtjes reizen van bij ons. Hier vind je enkele ideeën om 2019 blakend van energie in te zetten ...

Nieuwjaar in de sneeuw met de Kerstman en zijn helpers!

Het noorderlicht, de Kerstman, de poolcirkel ... In het Finse Rovaniemi valt heel wat te ontdekken! Te beginnen met dit fascinerende weetje: Rovaniemi ligt vlak bij de officiële woonplaats van de Kerstman! Die bevindt zich op enkele kilometers ten noorden van de stad. Rovaniemi is ook de hoofdstad van Lapland, waar je de poolcirkel vindt. Daar komt in deze tijd van het jaar de zon niet op. Hoe verder je naar het noorden trekt, hoe minder kans je hebt om daglicht te zien. Een verbijsterende ervaring die je zeker moet beleven voor je het noorderlicht bewondert… Dit kun je met een beetje geluk 200 nachten per jaar zien in Rovaniemi!

Feest langer met de Hogmanay

Schotten kunnen een aardig feestje bouwen, dat is geweten. Vier mee met de ‘Hogmanay’, het Schotse Nieuwjaar dat maar liefst drie dagen duurt! Het feest in Edinburgh begint op 30 december met een fakkeltocht, onder tromgeroffel en uiteraard op de tonen van de doedelzak. De dag nadien wordt Princes Street omgetoverd in een gigantische dansvloer. Dj’s, grote schermen, openluchtbar ... Er is aan alles gedacht om het jaar in schoonheid te eindigen en 2019 goedgeluimd in te zetten. De allerdappersten steunen daarna het goede doel met de Loony Dook. Wat houdt dat in? Een duik in de ijskoude rivier Forth ... verkleed of in je feestoutfit!

Cocooningsfeer voor het nieuwe jaar

Beeld je eens in: in een knusse warme chalet onder een plaid aan de open haard nip je van een heerlijke warme chocolademelk ... Begin je al weg te dromen? Hiervoor hoef je niet naar het buitenland. In de Ardennen vind je talloze chalets. Het nieuwe jaar lekker warm inzetten met je familie of wederhelft, het is maar een paar muisklikken verwijderd!

Dompel je onder in de geschiedenis

Je onderdompelen in de geschiedenis voor je aan de toekomst denkt? Het was Julius Caesar die in 46 v.Chr. besliste dat 1 januari het nieuwe jaar zou inluiden. Tot dan begon het jaar immers in maart en telde het maar 10 maanden en 355 dagen. Hij voerde dus de 12 maanden in die wij kennen, en 365 dagen per jaar. De maand januari kreeg haar naam ter ere van Janus, de god van de deuren en het nieuwe begin. Wat is er dus beter dan Nieuwjaar in Rome te vieren? In de Italiaanse hoofdstad valt heel wat geschiedenis te ontdekken!

Begin 2019 onder de zon

Zin om de Belgische winter te ontvluchten? Ontdek Madeira, een Portugees eiland midden in de Atlantische Oceaan. In december bedraagt de temperatuur er zo’n 15 tot 20 graden: ideaal voor koukleumen en liefhebbers van zonsondergangen op zee. In het Guinness Book of Records van 2006 werd het nieuwjaarsvuurwerk op Madeira erkend als het grootste ter wereld! Droom acht minuten lang weg bij het spetterende feest dat op meerdere plaatsen te zien is:

  • Het amfitheater van Funchal
  • De kustlijn
  • Het stadscentrum
  • Het eiland Porto Santo

Zo zet je 2019 met veel allure in!

Feest op 1 januari tot in de vroege uurtjes!

In Wenen blijft niemand thuis voor het nieuwe jaar. Begin al om 14 uur te feesten in de oude stad en party verder tot 2 uur ‘s ochtends. Om in de sfeer te komen, kun je terecht bij de handelaars en restauranthouders van het Silvesterpfad voor punch en andere Oostenrijkse specialiteiten. ‘s Namiddags organiseren de Weense dansscholen minilessen wals en wordt de Graben – een beroemde straat in het centrum – omgetoverd tot een balzaal in openlucht. Of geniet van de populaire operettes op groot scherm in de Nationale Opera, of van het Prater Riesenrad. Om middernacht wordt een groot vuurwerk afgestoken op het plein voor het stadhuis en bij het Prater. Kun je op 1 januari vroeg uit de veren? Doe je dan vanaf 10 uur te goed aan het traditionele ontbijt op het plein voor het stadhuis en bekijk het nieuwjaarsconcert van het Weens Filharmonisch Orkest op groot scherm.

Keuze gemaakt? Vergeet niet je goed te beschermen voor je op reis vertrekt. Heb je nog geen reisbijstand? Ontdek wat Touring voor je kan doen en vermijd kleine zorgen. Zo geniet je volop van je vakantie.

Deel deze inhoud