Image

Wandelen door berg en dal in en rond Heuvelland, tegen de Franse grens. Genieten van fraaie vergezichten én van een Belgisch wijntje achteraf.


Wandelen in en rond de gemeente Heuvelland, de mogelijkheden zijn legio. Daarom stellen we hier niet één maar twee wandellussen voor. Een bescheiden familievriendelijke lus in Kemmel, en een iets grotere lus die vertrekt in Westouter. Twee keer door berg en dal, al zijn het natuurlijk geen échte bergen.

Heuvelland - Kemmelberg
De Kemmelberg. | © Johannes Vande Voorde


De regio

Heuvelland klinkt als de naam van een regio, maar is eigenlijk een gemeente in het zuiden van West-Vlaanderen, bekend bij fervente wandelaars en fietsers met geoefende kuiten. De gemeente bestaat uit 8 dorpjes die zowel aan de taalgrens als aan Frankrijk grenzen. Vooral het dorpje Kemmel staat bij gezinnen met kinderen bekend als toeristische trekpleister. Maar Kemmel, met zijn gelijknamige ‘berg’ van 156 meter, is slechts één van de acht dorpjes waaruit Heuvelland bestaat. De andere dorpjes luisteren naar de namen De Klijte, Dranouter, Loker, Nieuwkerke, Westouter, Wijtschate en Wulvergem.

Heuvelland en omgeving staan bekend om hun oorlogsverleden, maar betekenen ook iets in de Belgische wijnwereld. Vintage Heuvelland VZW groepeert maar liefst 19 wijnbouwers uit de Westhoek.


Korte wandeling: op en rond de Kemmelberg

Voor wie nog nooit door Heuvelland en omgeving trok, is Kemmel de perfecte eerste kennismaking. Het ideale vertrek- en informatiepunt voor wandelingen en lokale bezienswaardigheden is het toeristisch kantoor, pal naast de kerk van Kemmel. Je vindt er trouwens niet alleen wandelroutes en andere toeristische informatie; op de twee bovenverdiepingen huist een interessant museum dat focust op ‘de tijd van toen’ en de Eerste Wereldoorlog.

De korte wandeling op en rond de Kemmelberg is nauwelijks 4 km lang. Maar ze is uiteraard niet vlak en loopt niet ook niet bepaald over verharde wegen. Voorzie dus gepast schoeisel, vooral bij wisselvallig weer. Wie bekend is met de wandelknooppunten volgt de volgende nummering: 80 – 81 – 82 – 83 – 84 – 73 – 72 – 89 – 87 – 85 – 80.

Tip: er is een bescheiden parking onderaan bij Domein De Warande, waar je een wandelbord vindt met een plan voor deze lus. Op het bord wordt ook een langere lus van ongeveer 8 km aangeduid die je via de QR-code kan openen op je smartphone.


Wie liever met een papieren kaart op stap gaat, kan voor slechts 3 euro de Kemmelberg Wandelroute kopen in het toeristisch bureau. Je krijgt dan niet alleen een kaart in handen, maar ook een hoop informatie over de natuur en bezienswaardigheden onderweg.


Lange wandeling: door berg en dal

De langere wandeling, die grotendeels over onverhard terrein verloopt, start op de Neerplaats in Westouter. De eerste kilometers zijn relatief vlak en voeren langs weilanden, maar vanaf Natuurreservaat Sulferberg kan je voor het eerst je kuiten testen als je ervoor kiest om de ‘beklimming’ van de bescheiden Goeberg (83 meter) en Sulferberg (88 meter) aan te vatten. Onze lus loopt niet over deze twee ‘bergen’, maar wie ze wil trotseren, kan tussen wandelpunten 12 en 28 een ommetje maken.

Hou er echter rekening mee dat de lus wél over de Rodeberg loopt en die is 134 meter hoog. De top ligt halfweg ons parcours en is de ideale plek om even te verpozen. Want naast de gratis vergezichten heb je hier ook de mogelijkheid om iets te nuttigen op een terrasje. Met de kroost op stap? Er is een grote speelzone (7 hectare) vlakbij het Hellegatbos en een speeltuin voor de kleinste ravotters.


Na de Rodeberg gaat het bergaf richting knooppunt 39. Wijnkenners kunnen op dit kruispunt een bezoek brengen aan wijnbedrijf Entre-Deux-Monts. Je kan er over de wijnoogst leren maar ook in alle rust de overwegend witte en mousserende wijnen proeven, eventueel op het terras met panoramisch zicht over de wijngaarden. Hou er wel rekening mee dat een bezoek, inclusief een korte wandeling door de wijngaarden en de productieruimte, een uur en een kwart tot anderhalf uur kan duren.


Kabelbaan Cordoba

Ook leuk om doen of vanop afstand te bekijken, is kabelbaan Cordoba, een wereldberoemde attractie in West-Vlaanderen. De zetellift werd in 1957 gebouwd door Oostenrijkse Alpenspecialisten, dus laat je niet afschrikken door het gedateerde design. De kabelbaan verbindt de Vidaigneberg en de Baneberg, zijheuvels van de bekendere Rode- en Zwarteberg. Onder normale omstandigheden is de kabelbaan alleen in de zomervakantie elke namiddag open; van mei tot oktober kan je enkel tijdens de weekends over de wijngaarden zweven.


Vanaf wandelknooppunt 39 gaat het dwars door de wijngaarden richting wandelknooppunt 61 nabij de grens met Frankrijk. Even opletten dus, want als je vergeet af te slaan richting knooppunt 62 sta je al snel met beide voeten op Frans grondgebied. Via knooppunten 13, 14, 21 en 64 bereik je langs nog meer wijngaarden het Kotje Piepersbos, het laatste strookje bos van deze wandeling. Wat rest, is via landelijke wegen uitbollen naar het centrum van Westouter, het begin- en eindpunt van deze heuveltocht.


Appellation contrôlée

De invalshoeken om Heuvelland te ontdekken zijn divers, en wij kiezen voor een keer niét voor de oorlog maar voor wijn. De streek staat namelijk bekend om zijn wijngaarden, want zowel de ligging als de bodem leent zich daar perfect toe. Die bodem bestaat uit zand, klei en ijzerzandsteen, wat betekent dat regenwater hier makkelijk van de ‘bergen’ naar beneden vloeit. Dat levert tijdens warme zomers een droge grond op en dat is volgens wijnkenners perfect.


Druiven moeten een beetje afzien, klinkt het bij Entre-deux-Monts, de wijnbouwer die gevestigd is tussen de Rodeberg en de Zwarteberg. Maar er zijn nog meer wijnbouwers actief in de streek en Heuvelland is als wijngebied zelfs officieel erkend. Sinds 2005 is Heuvelland namelijk een wettelijk erkende GOB, of voluit Gecontroleerde Oorsprongsbenaming. Dat wil onder meer zeggen dat de druiven enkel uit de acht dorpjes mogen komen. Voor de kenners: de toegelaten rassen zijn de Auxerrois, Cabernet Sauvignon, Chardonnay, Dornfelder, Johanniter, Kerner, Müller-Thurgau, Muscat, Pinot Gris, Pinot Noir, Regent, Riesling en Siegerrebe.


Een weekendje Heuvelland?

Zin in een kort verblijf in de regio? Dan kunnen we de volgende overnachtingsplekjes alvast warm aanbevelen:


Vertrek met een gerust hart

Een probleem onderweg naar Heuvelland? Onze wegenwachters helpen je dag en nacht, overal in België en zelfs voor je voordeur!


Bekijk al onze wandel- en fietsroutes in België.