Image
Lacs de l'Eau d'Heure

Volg de fietsknooppunten, en geniet van het uitzonderlijke kader van les Lacs de l'Eau d'Heure.


Op de grens van de provincies Namen en Henegouwen, in een uitzonderlijk kader, ligt het ‘Land van de Meren’, een kunstmatig aangelegd natuurgebied dat de waterstand van de Samber op peil houdt. Een bijzonder populaire bestemming bij fietsers en wandelaars.


Les Lacs de l’Eau d’Heure is de grootste toeristische site van Wallonië. En met zijn vijf aaneengesloten meren is het ook meteen het grootste watergebied van het land: 70 kilometer oevers, 600 hectare wateroppervlak, 600 hectare bossen en 600 hectare weiden.


Lacs de l'Eau d'Heure - fietsknooppunten
Het netwerk van fietsknooppunten bij les Lacs de l’Eau d’Heure.


Vertrekpunt met de fiets

Deze lus van 42 kilometer is niet bepaald vlak. Het vertrekpunt bevindt zich aan het ‘Office du Tourisme’, recht tegenover de kerk van Cerfontaine (nabij knooppunt 29). Via knooppunt 98 bereik je het eerste van de vijf meren: het meer van Falemprise. De eerste kilometers loopt de openbare weg parallel met het fietspad, maar er is een verhoogde scheiding zodat je veilig kan fietsen.


Lacs de l'Eau d'Heure met de fiets
Het hele jaar door is het gebied rond de meren perfect om te fietsen en te wandelen.


De Plate Taille, de grootste stuwdam van het land

Fiets langs knooppunt 93 naar knooppunt 92. Daar sla je rechtsaf en rij je zo’n 200 meter langs de relatief drukke N978, om dan linksaf af te dalen tot aan de oever van het meer Ry Jaune. Van hieruit heb je het beste zicht op dé trekpleister van de regio: de Barrage de la Plate Taille, de grootste stuwdam van het land.


Barrage de la Plate Taille


Via knooppunten 88 en 86 passeert onze route langs een kleinere stuwdam, de Barrage Feronval. Daarna fiets je langs knooppunten 87 en 91 naar de fameuze Barrage de la Plate Taille. Heb je zin om de binnenkant van de stuwdam te bezoeken. Reserveer dan vooraf, want de rondleidingen zijn zeer populair. Hoogtepunt van de rondleiding, letterlijk én figuurlijk, is de lift naar de Skywalk. Vanop een hoogte van 107 meter is het zicht op de meren en de groene zones eromheen ronduit indrukwekkend.


De beste haltes onderweg

Terug op de grond gaat de fietstocht verder naar knooppunt 90, waar je diverse overnachtingsmogelijkheden aantreft. Als je verkoeling zoekt, kan je een duik nemen in het meer en/of het tropisch zwembad Aquacentre. Je vindt hier trouwens ook een drietal brasserieën om je dorst te lessen. Kortom, de ideale plek voor wat verpozing. Hier zijn alvast een paar lekkere adresjes.

De fietstocht gaat verder naar knooppunt 96, waar je kan kiezen om je route verder te zetten langs de mooiste inhammen van la Plate Taille (volg de pijltjes RAVeL de la Plate Taille). Onderweg zie je zeilbootjes en bij goed weer zal je ook watersporters en vermoedelijk zelfs duikers op je pad tegenkomen.

De fietstocht eindigt via knooppunten 95 en 94 en een extra rondje rond het meer van Falemprise (knooppunten 92, 93 en 98) aan het Office du Tourisme waar je vertrokken bent.


Kortere fietsroute

Wil je de fietsroute wat inkorten, zonder de fameuze stuwdam te missen? Dan kan je vanaf knooppunt 91 de dam oversteken richting knooppunt 95 en vervolgens via knooppunten 94, 92, 93 en 98 terugkeren naar het toerismebureau van Cerfontaine. In plaats van 42 km zit je dan zo’n 28 km in het zadel.

Je kan ook een elektrische fiets huren bij ‘Le Croco Bike’ (nabij knooppunt 91). Volg de volgende knooppunten: 91, 90, 96, 95, 94, 92, 88, 86, 87 en 91, goed voor een trip van iets meer dan 32 km.


Fietsen met een gerust gemoed

Een lekke band, een ongeluk, ... Met de hulp van de Touring fietsbijstand geraak je altijd weer thuis. Een klassieke of een elektrische fiets, het maakt niet uit!


Bekijk al onze wandel- en fietsroutes in België.

Maak je fiets lenteklaar

Maak je fiets klaar voor het lentezonnetje. Controleer de bandendruk voor minder kans op lekke banden. Reinig en smeer de ketting grondig voor soepel fietsen. Geef remmen extra aandacht—veilig op pad!