Image
virtueel bezoek musea

Zoals het ernaar uitziet, zullen we het nog een tijdje moeten stellen zonder museumbezoekjes. Maar niet getreurd, vele musea laten zich tegenwoordig ook virtueel bezoeken. Helemaal alleen in de Sixtijnse Kapel? Volg de gids.

Wie virtueel naar de musea wil, heeft louter een computer, tablet of smart-tv nodig. Doch als je optimaal van je virtueel bezoek wil genieten, gebruik dan het grootste scherm in huis.

 

Absolute must: Google Arts & Culture

Helemaal bovenaan onze lijst van virtuele musea staat het fameuze Google Arts & Culture project. De collectie bestaat uit honderden duizenden objecten samengebracht uit meer dan 2500 musea en archieven.

Het aanbod op Google Arts & Culture is duizelingwekkend maar gelukkig is alles keurig geordend. Bovendien is de zoekfunctie bijzonder uitgebreid. Je kunt bijvoorbeeld met één klik alle werken van Matisse bekijken zonder te hoeven weten waar ze hangen.

 

Het museum helemaal voor jou alleen

Uiteraard zetten sommige musea ook zelf hun beste virtuele beentje voor. Loop eens rond in het Musei Vaticani en bezoek de indrukwekkende Sixtijnse Kapel helemaal in je eentje.

Het Louvre in Parijs organiseert gelijkaardige virtuele rondleidingen net als diens afdeling in het noorden van Frankrijk: Louvre Lens.

Andere gerenommeerde musea die we kunnen aanbevelen: het Rijksmuseum in Amsterdam, het Guggenheim in NYC en het British Museum in Londen.

In eigen land kun je naar Closer to Van Eyck. De website laat Het Lam Gods zien voor, tijdens en na de restauratie. En hoe! Zoom maar eens stevig in op een detail, dan begrijp je meteen wat we daarmee bedoelen.

En ook deze Belgische musea zijn 'open': La Boverie in Luik, het Bastogne War Museum in Bastogne, het Rubenshuis in Antwerpen en M in Leuven.

 

Niet alleen musea, ook expo's

Niet alleen de grote namen zetten hun deuren virtueel open, ook kleinere expo's zijn vindingrijk. Dat geldt onder meer voor C-mine in Genk waar de expo rond Victor Papanek in twee filmpjes wordt samengevat.

Deel deze inhoud