Image
Van Gogh Route

Het Meetjesland, gelegen tussen Gent, Brugge en Breskens, heeft een hoge cultuurhistorische en belangrijke natuurwaarde. En ... het is er zalig fietsen!


Deze fietslus brengt ons naar de plek waar het Kanaal Gent-Brugge en het zogeheten ‘Schipdonkkanaal’ elkaar kruisen, midden in het Meetjesland. Maar voor alle duidelijkheid: we verkennen niet alleen de vlakke jaagpaden, we trekken ook de wijde velden in en parkeren hier en daar onze fiets in het verleden.

Meetjesland
Copyright: © Johannes Vande Voorde


De regio

Onbekend, onbemind en ongerept, dat is het Meetjesland in een notendop. De regio ligt ten noorden van de drukke E40 en strekt zich uit tussen Gent, Brugge en Breskens in het noordwesten van de provincie Oost-Vlaanderen.

Het Meetjesland is officieel een Regionaal Landschap, wat betekent dat het landschap onder meer een hoge cultuurhistorische en belangrijke natuurwaarde heeft. De streek is een lappendeken van vruchtbare velden, dooraderd met verkeersluwe landbouwwegen en omzoomd met sloten, knotwilgen en beuken. Het minder goede nieuws: niet alle paden zijn verhard, wat bij droog weer al eens een ongewenste stofwolk oplevert.

De kerk van Merendree is het startpunt van deze fietstocht. | © Johannes Vande Voorde


Start: Merendree

Voor deze lus van zo’n 36 km starten we op het pittoreske dorpsplein van Merendree, deelgemeente van Nevele. De plaatselijke horeca is beperkt, maar volstaat ruimschoots voor wie nog snel wat calorieën en vocht wil inslaan. Onze route vertrekt aan het smalle weggetje achter de kerk. Er staat een zeshoekig bordje dat waarschuwt voor het ‘Slodderspook’. ‘Slodder’ was volgens de overlevering een waterspook dat in het kasteel Ter Wallen woonde (knooppunt 73) en op de rug sprong van passanten die naar Gent trokken. Te betreden op eigen risico dus …

Het eerstvolgende kasteel op onze route ligt in het Kasteeldomein te Velde. Van het kasteel is weinig historische informatie bekend. De huidige eigenaar claimt dat het dateert uit de 16de eeuw en dat het na een brand in 1746 heropgebouwd werd. Maar wij zijn vooral onder de indruk van de kleur van de voorgevel: roze!

Kasteel Ter Wallen: opgepast voor het Slodderspook! | © Johannes Vande Voorde


Fietsen langs het water

Een paar kilometer verder steken we het Kanaal Gent-Brugge over, om een paar minuutjes later ons stalen ros neer te poten bij de Schipdonksluis. Op deze plek kruist het Schipdonkkanaal het Kanaal Gent-Brugge. Aan de oevers heerst de rust, maar op het water schuiven de grote rivierschepen in hoog tempo geruisloos voorbij.

Vooraleer we opnieuw in het zadel klimmen, leren we via onze smartphone dat het Schipdonkkanaal officieel het ‘Afleidingskanaal van de Leie’ heet. Het diende oorspronkelijk om het door de vlasindustrie vervuilde water van de Leie ‘af te leiden’, zodat het niet in Gent zou terechtkomen. Anders gezegd: het water van het Schipdonkkanaal stroomt via een zogenaamde ‘onderleider’ onder het Kanaal Gent-Brugge door. Een technisch huzarenstukje, want de voltooiing van het Schipdonkkanaal dateert al van 160 jaar geleden.

Tip: van ’s morgens tot kort na de middag is het hier tamelijk rustig, maar daarna nemen groepjes wielrenners de jachtpaden over.


Hoeveproducten, iemand?

Op onze fietsroute rijden we vervolgens nét niet door de kern van Zomergem en daarna fietsen we ook in een bocht om Ursel heen. We kiezen bewust voor het briesje in de velden en realiseren ons al trappend dat we dat fietsmandje wél hadden moeten meebrengen. Niemand kan onderweg weerstaan aan zoveel hoeveproducten, toch?

Bij fietsknooppunt 66 houden we halt aan een zogeheten ‘Veldkruis’. Dat is – zo verklaart het bordje ernaast – een kruis waarmee vroeger de parochiegrenzen afgebakend werden. Bijna 800 jaar geleden, leren we. Maar we onthouden vooral dat we zonet door het Keigatbos zijn gefietst en dat het bladerdek de perfecte beschutting vormt tegen de felle zon.

Verder op onze weg komen we in de buurt van de luchthaven van Ursel, een voormalig reservevliegveld van de NAVO. Vandaag is het de thuisbasis van vliegverenigingen Aero Club Brugge en Vliegclub Ursel. Hou er rekening mee dat de clubs voornamelijk tijdens de weekends actief zijn.

In het weekend kan je vliegtuigjes spotten op de luchthaven van Ursel. | © Johannes Vande Voorde


Even verpozen in Hansbeke

De resterende kilometers brengen we grotendeels door langs het Kanaal Gent-Brugge, maar bij knooppunt 1 beslissen we om de brug over te steken richting Hansbeke. Opvallende verschijning in dit bevallige dorpje is de kerk met zijn uivormige koepel. En al even opmerkelijk zijn de huisjes met blauwwitte luikjes. Ze verwijzen naar het kasteelverleden van het dorp en bij uitbreiding de ganse regio.

Het laatste rechte stuk van deze route loopt langs het Schipdonkkanaal, parallel met de Oude Kale die iets verderop, net voorbij de startplaats van onze fietstocht, door de Vallei van de Oude Kale meandert. Toerisme Meetjesland heeft er een wandelroute van 7 kilometer uitgestippeld, maar die ontdekking sparen we op voor een volgende keer. Meer weten? Deze website brengt soelaas.

Meetjesland -Hansbeke
De huisjes met blauwwitte luiken verwijzen naar het kasteelverleden van Hansbeke. | © Johannes Vande Voorde


De lekkerste en mooiste haltes

Honger of dorst gekregen van al dat fietsen? Ga dan iets drinken of een hapje eten in een van deze adresjes in de regio. Of brei er meteen een overnachting aan vast.

  • De Scheve Zeven was vroeger een feestzaal, maar vandaag is het een heerlijk adresje waar de lokale bevolking zich graag ophoudt. In het café worden betaalbare tapas geserveerd voor wie ‘onderweg’ is.
  • The Barn is een topcombinatie van brasserie, café en terras. Op de kaart: klassiekers en seizoensgerechten voor jong en oud. Reserveren aanbevolen.
  • In ‘t Aards Paradijs doe je maar beter je fietsspelden uit als je niet uit de toon wil vallen. Dit toprestaurant is goed voor een flinke 16/20 en drie koksmutsen op de schaal van Gault&Millau.
  • Romantischer en charmanter wordt het qua landelijk logies niet dan De dag des heeren. Dit verborgen pareltje dubbelt als brocantewinkel die qua inrichting en uitstraling zijn gelijke niet kent. Opgelet: enkel op afspraak!


Addendum

In deze reportage heeft onze routeplanner helaas een fietsknooppunt over het hoofd gezien. Na knooppunt 88 moet je eerst naar knooppunt 4 om uiteindelijk naar knooppunt 1 te kunnen fietsen. Onze excuses.


Vertrek met een gerust hart

Een probleem onderweg naar Meetjesland? Onze wegenwachters helpen je dag en nacht, overal in België en zelfs voor je voordeur!


Bekijk al onze wandel- en fietsroutes in België.