Image
Oost Vlaanderen
Onze selectie van 20 stille plekjes in de provincie Oost-Vlaanderen. Ideaal in tijden van social distancing.


Onze Ronde van België mijdt bewust de drukste plekken in ons land en focust op plaatsen waar social distancing doorgaans geen probleem is. Dit zijn onze 20 suggesties voor een rustige uitstap in de provincie Oost-Vlaanderen.


Gent-Antwerpen-Gent langs het water

Fietsen langs het water is zalig. Klim eens in het zadel in Rivierpark Scheldevallei, op een van de 6 nieuwe groene routes langs de oevers van Schelde en Durme tussen Gent en Antwerpen. Tip voor wie uit Antwerpen vertrekt: neem De Waterbus en laat je overzetten naar de Polders van Kruibeke. Daarna volgen diverse fietsbruggen en veerboten om het avontuur compleet te maken.


Op stap met Mercator

Gerardus Mercator, een eenvoudige kerel uit Rupelmonde, schopte het tot wereldberoemde cartograaf. Stap eens binnen bij de toeristische dienst van Sint-Niklaas en neem een ervaren gids onder de arm die jou niet alleen alles over Mercator vertelt, maar ook laat zien waarin je de wetenschapper zoal kan herkennen.


Rij je eigen ronde ... of een deel ervan

Echte wielerfanaten weten het al langer: de Ronde van Vlaanderen dubbelt als bewegwijzerde fietsroute. Voor de minder ervaren wielertoeristen: je hoeft niet de volledige ronde te rijden, want er zijn drie fietslussen die de essentie van de ronde mooi samenvatten. Oost-Vlaanderen op zijn sportiefst!

De muur van Geraardsbergen - Oost-Vlaanderen


Ruïnes in het hart van Gent

Gent hectisch? Niet in en om de ruïnes van de Sint-Baafsabdij in de wijk Macharius. Een groep buurtbewoners bekommert er zich over de oudste site van de stad en organiseert er regelmatig kleinschalige concerten en andere activiteiten. Enkel op zondag open voor het grote publiek.

Gent


Het reeënpad in het Brakelbos

Wandelgids Grensgevallen bundelt vijf lussen op en over de taalgrens tussen de Vlaamse Ardennen en le Pays des Collines. Er liggen twee bossen op het parcours, waaronder het Brakelbos met zijn reeënpad (nabij knooppunt 6). Tip: wie ’s ochtends vroeg de wandelschoenen aanbindt, maakt effectief kans om een ree te zien. Lus 4 uit ‘Grens-gevallen’ brengt jou van het Brakelbos naar het stille Livierenbos.


Oeverlopen in de polders van Kruibeke

Wandelbrochure Oeverlopen bundelt vijf verrassende lussen in de polders van Kruibeke. Liefhebbers van weidse natuur, trek- en weidevogels en visrijke kreken maken zelfs kans op een ontmoeting met otters of bevers.

Polders Kruibeke - Oost-Vlaanderen


Vogels kijken door de ‘gluurmuur’

Smartphone aan de kant, laarzen aan, verrekijker in de aanslag en de natuur in, want wie hip is of rust zoekt, gaat tegenwoordig vogels spotten. Ook Oost-Vlaanderen telt heel wat mooie plekjes waar het gevederte zich graag ophoudt. In natuurgebied De Linie bijvoorbeeld, of de Meetjeslandse kreken. Toerisme Provincie Oost-Vlaanderen bundelt op zijn website vijf topgebieden voor vogelaars en stiltezoekers.


Ooievaars spotten langs de ‘trage wegen’

Vertragen en tot rust komen, daar heb je de zogeheten ‘trage wegen’ voor. Nieuw dit jaar zijn de trage wegen in het Regionaal Landschap Schelde- Durme. Je treft ze onder meer aan tussen Gijzegem en Mespelare langs de Oude Dender en nabij het Kluizenbos in Aalst.


Eveneens leuk om te doen!

 • Wandelen in de Kalkense Meersen aan het Donkmeer.
 • Spot een bosuil, buizerd of specht in het Buggenhoutbos.
 • Kasteel Ooidonk, majestueuze verschijning in de Leiestreek.
 • Meer te weten komen over het Waasland via een gratis magazine.
 • Fietsen en wandelen langs de Sentse Kreken.
 • Ontdek de verborgen verhalen van landschapspark Drongengoed.
 • Bestel het gratis Meetjeslandboek met 4 verhalen, 40 tips en 11 routes.
 • Balanceren op de grens met stripfiguur Boerke.
 • De Lieve is het oudste kanaal van Vlaanderen, en wellicht zelfs van Europa.
 • Een ontspannende boottocht op de Schelde en de Rupel met Riverstar.
 • Struinen door het Kluisbos, het grootste bos van de Vlaamse Ardennen (300 hectare).


Zin in nog meer tips?

Klik door naar De Ronde van België en ga grasduinen in de honderden andere tips die we voor jou per provincie hebben klaargezet.


Als je zelf een route wil gaan plannen, surf dan naar onze workshop RouteYou. In maximaal 4 stappen stel je je eigen wandel-, fiets-, motor- of autoroute samen.


Ga goed voorbereid maar ook gerust op weg en check onze pechverhelpingsformules. Met Touring Move On België helpen we jou overal in België uit de nood, of je nu met de motor, fiets of auto op weg bent!