Image
Luik
Luik is een toeristische topbestemming. We vroegen 9 Touring-leden naar hun favoriete adresjes.


Negen Touring-leden laten hun licht schijnen op de stad waar ze leven en wonen. We polsen naar hun favoriete adresjes en dat levert heel wat inspiratie op voor onze Ronde van België. Welkom in de grootste toeristische stad van Wallonië: Luik.


1. Spectaculair: station Luik-Guillemins

Het HST-station Guillemins, hét pronkstuk van Luik


Met de komst van de hogesnelheidstreinen was het oude station in het centrum van Luik dringend aan vervanging toe. De wereldvermaarde architect Santiago Calatrava won met zijn ontwerp van staal, glas en wit beton. de oplevering was gepland voor april 2006 maar het was wachten tot september 2009 voor de feestelijke opening van dit monumentale bouwwerk.


2. De klassieker: de Citadel

Een bezoek aan Luik is niet compleet zonder de klim naar de Citadel. De heuvel werd rond het jaar 1000 al gebruikt ter verdediging van de stad. De voltooiing van de vijfhoekige Citadel, zoals we die nu kennen, vond plaats in 1671. Wandel de heuvels op via steegjes en ‘geheime’ gangen en geniet onderweg en op de top van de prachtige panorama’s.


3. Duik eens onder de Place Saint-Lambert

9000 jaar geschiedenis oude r de Place Saint-Lambert in Luik


Ga de sfeer opsnuiven op en rond de Place Saint-Lambert en bezoek het ondergrondse archeoforum. Onder het verhoogde gedeelte van dit plein bevindt zich een museum dat jou 9000 jaar geschiedenis voorschotelt.


4. Bier degusteren bij La Curtius

Curtius is de naam van een bijzonder, complex en elegant blond bier, ontwikkeld door twee twintigers: Renaud Pirotte en François dethier. In de microbrouwerij kun je zien hoe het bier hoge gisting gemaakt wordt maar uiteraard kun je het bier (en andere dranken) ter plaatse degusteren op het terras of binnen.


5. Het bekendste monument: Le Perron

Luik-Le Perron


Voor Luikenaars is Le Perron een symbool; iedere inwoner kent het en iedereen weet waar het voor staat. De perron was de plaats waar wetten en verordeningen werden afgeroepen. Tegenwoordig symboliseert het zogeheten ‘perroen’ de autonomie en zelfstandigheid – zeg maar: de vrijheid – van de stad.


6. Het zwembad dat een monument werd

Het oude zwembad van La Sauvenière (1942) werd in 2002 om gezondheidsredenen gesloten. Het zou in eerste instantie worden afgebroken maar het werd onder druk van een paar vzw’s gerenoveerd en omgetoverd tot La Cité Miroir Sauvenière, een culturele ontmoetingsplaats. Je kunt er terecht voor tentoonstellingen met internationale allures maar het bouwwerk op zich is ook een bezoek meer dan waard.


7. Architectuurtip: le Théâtre de Liège

Théâtre de Liège in Luik


Het théâtre de Liège is één van de 4 toneelcentra van de Franse gemeenschap Wallonië- Brussel en is, sinds het seizoen 2006/2007 ook Centre Européen de Création Théâtrale et Chorégraphique. Sinds 2012 huist het centrum in een neoklassiek complex dat is opgetrokken uit voornamelijk glas, beton en hout. Net als La Cité Miroir kun je het gebouw op zich bezoeken zonder een theatervoorstelling mee te pikken. Wie toch naar het theater wil, kan - als COVID-19 het toelaat - het diverse programma raadplegen op www.theatredeliege.be


8. Een juweeltje: Hotel Neuvice

Een aanrader voor wie wil overnachten in het historische hart van de stad: Hotel Neuvice. Het charmante hotel is gelegen in de Rue en Neuvice, de oudste straat in Luik. Het hotel bevindt zich in drie historische gebouwen.


9. 374 treden, wie heeft er zin in?

Luik La montagne de Bueren


De Montagne de Bueren is een straat met 374 treden en verbindt de wijk Féronstrée et Hors-Château met Au Péri en de toegang tot de citadel. De trap opgaan vergt een behoorlijke fysieke inspanning maar je kunt ook eerst bus 21 nemen naar de Citadel en vervolgens de ruim 260 meter lange trap afdalen.


Zin in nog meer tips?

Klik door naar De Ronde van België en ga grasduinen in de honderden andere tips die we voor jou per provincie hebben klaargezet.


Als je zelf een route wil gaan plannen, surf dan naar onze workshop RouteYou. In maximaal 4 stappen stel je je eigen wandel-, fiets-, motor- of autoroute samen.


Ga goed voorbereid maar ook gerust op weg en check onze pechverhelpingsformules. Met Touring Move On België helpen we jou overal in België uit de nood, of je nu met de motor, fiets of auto op weg bent!